Een prognose opstellen voor je eigen bedrijf

15 juni 2021 17676x

Een prognose is een voorspelling van de jaarcijfers van je bedrijf van dit of het volgende jaar. Bij een hypotheekaanvraag als zzp’er heb je er altijd één nodig. Meestal wordt deze opgesteld door een externe deskundige maar je kunt het ook zelf doen!

Bénine Bijleveld

De prognose opstellen

Als je een hypotheek aanvraagt als ondernemer, wil de bank meestal dat de prognose is opgesteld door een accountant of boekhouder. Maar dit is niet altijd het geval. Het hangt af van je financiële situatie. Als je een turbulente historie als zzp’er hebt met veel rode cijfers, kan de bank strengere eisen stellen aan de prognose. Vaak mag je de prognose zelf opstellen als je kunt aantonen dat je je financieel verantwoordelijk gedraagt binnen jouw bedrijf. Het is wel zaak om de prognose zorgvuldig uit te voeren, dan is de kans groter dat de bank het accepteert. Wordt de prognose goedgekeurd? Dan kun je ook alvast berekenen hoeveel je maximaal mag lenen als zzp'er.

Hoe stel je een realistische prognose op?

Een prognose opstellen is voor veel ondernemers een uitdaging. Aangezien het om een verwachting gaat, is het voor een deel koffiedik kijken omdat niemand de toekomst precies kan voorspellen. Het belangrijkste is dat je probeert een realistisch beeld te schetsen van de financiële toestand van je bedrijf. De bank prikt er zo doorheen als je de zaken te rooskleurig doet voorkomen. Let in ieder geval op de volgende punten:

Start met je uitgaven

Wat zijn bijvoorbeeld de inkoopkosten van je bedrijf en hoeveel huur betaal je voor je bedrijfspand? Het is altijd een goed idee om eerst met de kosten te beginnen voordat je verder gaat met de inkomsten.

Kosten inschatten

Wanneer je de kosten inschat kun je het best ruim rekenen, want ze vallen vaak hoger uit dan je verwacht. Je kijkt hier natuurlijk voor naar de kostenberekening op je eerdere jaarrekeningen. Maar je kunt deze kosten niet klakkeloos kopiëren naar je prognose. Zorg ervoor dat je bijvoorbeeld op de hoogte bent van een stijging van de huur van je bedrijfspand. Vraag om meer zekerheid te krijgen over je kosten in het komende jaar offertes en tarieven op zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Hou rekening met meerdere scenario’s

Niemand kan natuurlijk de toekomst met zekerheid voorspellen. Wel kun je met meerdere scenario’s rekening houden. Je hoeft in je prognose niet per se van een worst case scenario uit te gaan, maar met een al te ambitieus scenario val je voor de bank door de mand. Let bij je prognose op conjunctuurgolven en verwachtingen in je branche. Heb je je eigen stukadoorsbedrijf en zit de bouwsector in de lift doordat Nederland net uit een crisis is? Dan kan de bank een positieve verwachting van binnenkomende opdrachten serieuzer nemen.

Nog vragen over de prognose?

Twijfel je toch over of je prognose wel geaccepteerd zal worden door de bank? Je kunt alsnog de mogelijkheden bekijken om het door een deskundige te laten doen. Ook kun je je laten voorlichten door één van onze hypotheekadviseurs over wat voor jou de beste optie is. Zij zijn experts op het gebied van hypotheken voor zzp’ers. Plan daarvoor een gratis hypotheekgesprek in en laat weten wanneer ze je kunnen bellen. Veel succes!

Een hypotheek voor zzp'ers, dat gaat net anders

Download gratis het e-book "Hypotheek voor zzp'ers". Vol met tips, eisen van de bank en dingen waar je op moet letten.

Lees ook