Huis verkopen bij scheiding of relatiebreuk? Zo werkt het

Als jullie allebei niet in jullie huis willen of kunnen blijven dan is het bijna altijd de beste optie om het huis te verkopen. Goed nieuws! Je hoeft niet te wachten met de scheiding of officiële breuk tot het huis is verkocht.

calendar
28 december 2023
eye

394

Huis verkopen bij scheiding of relatiebreuk

Soms is verkoop van het huis de enige optie bij een scheiding of relatiebreuk. Maar moet je eerst scheiden of eerst het huis verkopen? En hoe zit het met eventuele overwaarde of restschuld? 

Eerst scheiden of eerst huis verkopen?

Je hoeft niet te wachten met scheiden tot jullie huis is verkocht. In een overeenkomst of echtscheidingsconvenant kunnen jullie afspraken maken over de verdeling van de opbrengst en wie er in de tussentijd in het huis mag blijven wonen. 

Tip! Naast het blijven wonen in het huis, lopen de kosten voor onder andere de hypotheek en onderhoud van het huis gewoon door. Handig om hier ook afspraken over te maken. Je kunt ook afspraken maken voor een bepaalde termijn, bijvoorbeeld zes maanden, zodat jullie deze daarna kunnen herzien als het huis dan nog niet is verkocht.

Overwaarde bij huis verkopen

Na de verkoop van jullie huis wordt van de opbrengst eerst de hypotheek afgelost. Is er nog geld over? Dan spreken we van overwaarde.

Als je binnen drie jaar na de verkoop van je huis een nieuw huis koopt, moet je rekening houden met belastingregels over de overwaarde die je gebruikt: de bijleenregeling. Jouw deel van de overwaarde moet je gebruiken als je een nieuw stulpje gaat kopen. Doe je dit niet? Dan mag je over het bedrag ter grootte van jouw deel van de overwaarde de rente niet aftrekken.

De overwaarde wordt verminderd met de kosten die je maakte bij de verkoop van het oude huis en de kosten van de aankoop van je nieuwe stulp.

Ga je huren? En koop je na drie jaar pas een huis? Dan geldt dit niet en heb je weer volledig recht op hypotheekrenteaftrek.

Restschuld bij huis verkopen

Ontzettend vervelend als het huis wordt verkocht en er een restschuld overblijft. De eerste stap is om te bekijken of jullie hypotheek NHG heeft en of de restschuld kan worden kwijtgescholden. Als dat niet het geval is, dan gaan we op zoek naar de beste financieringsoptie.

De scheidingsexperts van Frits staan voor je klaar

Wij hebben een team van hypotheekadviseurs die dagelijks niets anders doen dan mensen ondersteunen bij hun scheiding. Of je nou in het huis wil blijven wonen of wil verhuizen naar een nieuw huis, zij staan voor je klaar. Het eerste gesprek is altijd gratis. Wanneer heb je tijd om kennis te maken?

Gratis afspraak maken

Vond je deze informatie nuttig?

Ilona Dingemanse

Ilona is hypotheekadviseur bij Frits en is met haar vele diploma's en certificaten specialist op o.a. hypotheek bij echtscheiding. Ilona helpt je graag met het juiste hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Scheiden

8/03/2024

Ontbinden geregistreerd partnerschap: hoe werkt het?

8/03/2024

Pensioen bij scheiding

8/03/2024

Mediation bij scheiding

26/02/2024

Wat betekent scheiden van tafel en bed?

26/02/2024

Wat is partneralimentatie?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.