De herbouwwaarde berekenen: hoe werkt dat?

De herbouwwaarde staat voor het bedrag dat je nodig hebt om je huis weer precies op dezelfde manier te herbouwen, nadat er bijvoorbeeld een brand of storm is geweest. In dit artikel lees je hoe je de herbouwwaarde kunt berekenen.
stopwatch

3 min

calendar
25 april 2023
eye

382

Herbouwwaarde?

Stel: het huis waarin je woont wordt verwoest door een storm of brand. Vreselijk natuurlijk, maar wat zijn de stappen die je zet om het huis weer op te bouwen? Om te beginnen ben je voor dit soort rampen gelukkig verzekerd, die vallen namelijk onder je opstalverzekering. Wanneer je een opstalverzekering afsluit, moet je de herbouwwaarde opgeven. De premie voor deze opstalverzekering hangt voor een groot gedeelte af van deze waarde. Ook handig om te weten: de herbouwwaarde valt vaak lager uit dan het bedrag waarvoor je het huis hebt gekocht. Hier hoef je niet van te schrikken, dit komt omdat bij de koopprijs ook de locatie en de grond zitten inbegrepen, deze gaan natuurlijk niet verloren als het huis afbrandt.

Hoe kun je de herbouwwaarde berekenen?

Je kunt de herbouwwaarde op twee manieren vaststellen: met een taxateur (het wordt dan vastgelegd in je taxatierapport) of met een herbouwwaardemeter. De herbouwwaardemeter kun je zelf invullen, het risico hiervan is dat je deze misschien niet goed genoeg invult. Hierdoor kun je soms onder- of oververzekerd zijn. Opstalverzekeringen die gebruik maken van een herbouwwaardemeter, geven vaak een garantie tegen onderverzekering. Hierin zegt de verzekeraar dat ze geen beroep doen op eventuele onderverzekering bij schade.

Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Verzekeringen

10/05/2023

Opstalverzekering en inboedelverzekering

25/04/2023

De herbouwwaarde berekenen: hoe werkt dat?

17/04/2023

Overlijdensriscoverzekering: wat is het en welke soorten zijn er?

7/04/2023

Hypotheek en verzekeringen: welke verzekeringen zijn er nodig voor je koopwoning?

9/12/2021

Wat is de woonlastenverzekering (betalingsbescherming)

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.