Een energielabel aanvragen: waarom zou je het doen?

Groen leven is niet alleen goed voor het milieu, ook voor je huis is het voordelig. Door energiezuinig te wonen kan je huis meer waard worden. Hoe zuinig jouw huis is, wordt aangegeven met het energielabel.
stopwatch

3 min

calendar
6 april 2023
eye

2053

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een label dat laat zien hoe zuinig je huis is. Er staat in hoeveel je huis verbruikt en waar je energie kunt besparen. Hieruit rolt een letter van A t/m G die de energiezuinigheid aangeeft. A is super zuinig. Dit wordt aangegeven als groen. En G het minst. Dat is rood. In het label vind je kenmerken van het huis. Bijvoorbeeld de isolatie, beglazing en verwarming. Dit heeft allemaal invloed op de energiezuinigheid van je huis.

Het label vaststellen kost wel een paar honderd euro. Daarom is  het handig om pas een energielabel te laten vaststellen als je er een nodig hebt. Bijvoorbeeld bij verkoop en verhuur of als je bij een bank zit die daar een extra rentekorting aan koppelt.

Welke voordelen zitten er aan zo’n label?

Door een energielabel kan een koper of huurder snel zien hoe zuinig het huis is. Zo vergelijk je ook gemakkelijk verschillende huizen met elkaar. Want, een zuinig huis, dat wil je. Je hebt meer comfort bij het wonen, minder vervuiling en een lagere energierekening. En tegenwoordig zijn er banken die je extra korting geven op de hypotheekrente als je een goed energielabel hebt op je huis, bijvoorbeeld Triodos en Woonnu.

Hypotheekrentes vergelijken

Een voorlopig energielabel

Een inschatting van je energielabel zoek je online op. Dit is trouwens wel een voorlopig label. Het voorlopige label wordt gemaakt uit algemene informatie over het huis. Denk hierbij aan informatie over het woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Het kan voorkomen dat deze inschatting positiever uitpakt dan de realiteit. Houd er dus rekening mee dat het definitieve label misschien iets minder rooskleurig is.

Een definitief label

Maar in sommige gevallen kan ook juist een definitief label gunstiger zijn. Dit is het geval als de vorige bewoner veel energiebesparende maatregelen heeft doorgevoerd. Bij een definitief label wordt namelijk ook naar al die specifieke dingen gekeken. 

Waar vind ik een definitief energielabel?

Het voorlopige label kan dus verschillen van het definitieve label. Wanneer jij bijvoorbeeld zonnepanelen hebt laten installeren, valt het label voor jou anders uit. Dit vind je terug in het definitieve energielabel. Je kunt een deskundige dit label laten maken.

Wanneer vernieuw je het energielabel?

Het definitieve energielabel is tien jaar geldig en komt van pas als je een huis koopt of wilt verkopen. In die tien jaar hoef je het in de meeste gevallen niet te vernieuwen. Als je hebt verbouwd of verduurzaamd is het wel aan te raden. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe cv-ketel, isolatie of zonnepanelen? Dan is het verstandig het label te laten vernieuwen. Je vernieuwt het label via dezelfde route als het aanvragen ervan.

Is een energielabel verplicht?

  • Verkoop: ja. Als je je huis gaat verkopen, dan ben je verplicht het energielabel aan te leveren.

  • Onderverhuren: ja. De huiseigenaar moet op de hoogte zijn wanneer jij het huis wilt onderverhuren. Die is namelijk verantwoordelijk voor het aanvragen en beschikbaar stellen van het definitieve energielabel. Wanneer dit niet gebeurt, is de boete dan ook voor de huisbaas.

  • Nieuwbouwwoningen: ja. Degene die het huis oplevert moet dit label geven aan de koper.

  • Woonboten: nee. In het kadaster staan woonboten niet ingeschreven als woningen. Het aanvragen ervan is dan ook niet mogelijk via de website.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Wil jij ook een energiezuinig huis?

Een energiezuinig huis is dus goed voor de planeet en voor je bankrekening. Als je hier nog vragen over hebt, of als je op zoek bent naar de juiste hypotheekvorm voor jouw nieuwe energiezuinige huis, laat het ons dan weten. Geef hieronder aan wanneer het je uitkomt, en dan kan je binnenkort een belletje verwachten van één van onze adviseurs. Tot snel!

Gratis afspraak maken
E-book een duurzaam huis

E-book: een duurzaam huis

Als je een koophuis hebt, is duurzaamheid belangrijk om over na te denken. Van
woongemak tot het klimaat en van een lagere energierekening tot meer waarde in je huis:
er zitten ontzettend veel voordelen aan!

Maar wat is een duurzaam huis precies, en hoe zorg je ervoor dat jouw huis ook
duurzaam wordt? In dit e-book vertellen we je er alles over.

E-book een duurzaam huis

Download het gratis E-book “Een duurzaam huis”.

Van de allereerste stap tot
het rondkrijgen van de financiering. Dit e-book legt je alles uit. Zo weet je precies hoe je jouw verduurzaming kunt
aanpakken! 

E-book huis verduurzamen

Vond je deze informatie nuttig?

Eduard Knape

Eduard is hypotheekadviseur bij Frits en is gespecialiseerd in verduurzaming. Hij helpt je graag aan een passend hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Duurzaamheid

5/01/2024

Het verduurzamen van je woning: waar begin je?

5/01/2024

Verduurzamen met ISDE-subsidie

21/11/2023

Het energiebespaarbudget: hoe werkt dat?

17/11/2023

Wat is een energiebespaarlening?

5/07/2023

Duurzaamheidskorting: welke banken geven deze korting?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.