Een energielabel aanvragen, hoe en waarom?

Groen leven is niet alleen goed voor het milieu. Ook voor je woning is het voordelig. Door energiezuinig te wonen kan je woning meer waard worden. En het kan gunstig zijn voor het verkopen of verhuren van je woning. Hoe laat je zien dat je energiezuinig woont? Ik weet alles over een energielabel. En jij straks ook.

Friso Bakker

Wat is een energielabel?

Dit label laat zien hoe zuinig je huis is. Er staat in hoeveel je verbruikt en waar je energie kan besparen. Hieruit rolt een letter van A t/m G die de energiezuinigheid aangeeft. A is super zuinig. Dit wordt aangegeven als groen. En G het minst. Dat is rood. In het label vind je kenmerken van het huis. Bijvoorbeeld de isolatie, beglazing en verwarming. Dit beïnvloedt allemaal de energiezuinigheid van je woning.

Welke voordelen zitten er aan zo’n label?

Met dit label kan een koper of huurder snel zien hoe zuinig het huis is. Zo vergelijk je ook gemakkelijk verschillende huizen met elkaar. Want, een zuinig huis, dat wil je. Je hebt meer comfort bij het wonen, minder vervuiling en een lagere energierekening. De verhuur- of verkoopprijs van je woning kan ook hoger worden met een goed energielabel. Het aan de man brengen van je woning gebeurt vaak ook sneller. Klinkt lekker, toch?

Een voorlopig energielabel

Een inschatting van je energielabel zoek je online op. Let wel op! Dit is een voorlopig label. Het voorlopige label wordt gemaakt uit algemene informatie over het huis. Denk hierbij aan informatie over het woningtype, oppervlakte en bouwjaar. En is dus een schatting. Het kan voorkomen dat deze inschatting positiever uitpakt dan de realiteit. Houdt er dus rekening mee dat het definitieve label misschien minder rooskleurig is.

Een definitief energielabel

Het voorlopige label kan verschillen van het definitieve label. Wanneer jij bijvoorbeeld zonnepanelen hebt laten installeren, valt het label voor jou anders uit. Dit vind je terug in het definitieve energielabel. Je betaalt online een paar tientjes om een deskundige dit label te laten maken.

Wanneer vernieuw je het energielabel?

Je definitieve energielabel is 10 jaar geldig en komt van pas als je een woning gaat kopen of verkopen. In die tien jaar hoef je het in de meeste gevallen niet te vernieuwen. Doe dit wel wanneer je iets aan de energiezuinigheid hebt veranderd. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe cv-ketel, isolatie of zonnepanelen? Dan is het verstandig het label te laten vernieuwen. Je vernieuwt het label via dezelfde route als het aanvragen ervan.

Energielabel als erfgenaam aanvragen

Het is mogelijk om een energielabel aan te vragen als je een pand hebt geërfd. Via dezelfde weg als voor een ander huis. Let wel op dat je het testament of verklaring van erfrecht hiervoor nodig hebt.

Wanneer is het energielabel verplicht?

  • Onderverhuren: Ja. De huiseigenaar moet op de hoogte zijn wanneer jij het huis wilt onderverhuren. Die is namelijk verantwoordelijk voor het aanvragen en beschikbaar stellen van het definitieve energielabel. Wanneer dit niet gebeurt, is de boete dan ook voor de huisbaas.
  • Nieuwbouwwoningen: Ja. Degene die het huis oplevert moet dit label geven aan de koper.
  • Woonboten: Nee: In het kadaster staan woonboten niet ingeschreven als woningen. Het aanvragen ervan is niet mogelijk via de website.

Help, mijn energielabel klopt niet!

Je lijdt dubbel verlies als je een huis koopt met een verkeerd energielabel. Stel, je koopt een huis met energielabel A, maar het blijkt later D zijn. Je hebt dan te veel betaald voor het huis én je verliest geld wanneer je energiezuinige aanpassingen wilt doen. Bijvoorbeeld als je het huis bij een verbouwing extra zou moeten isoleren. Een verkeerd label kan er gemakkelijk insluipen, want de verkopende partij moet informatie over de energiezuinigheid zelf invoeren. Dit is informatie over isolatie, ventilatie, glassoort en zonnepanelen. De informatie kan opzettelijk of per ongeluk verkeerd ingevuld worden. Verder komt er niemand langs om de energiezuinigheid fysiek te checken. Er is tot nu toe nog weinig controle van de overheid of energielabels kloppen. Als je eenmaal een verkeerd label hebt is het vaak helaas gewoon pech!

Zuiniger wonen?

Het is fijn om energiezuiniger te wonen. Je vervuilt minder en betaalt lagere kosten voor de gebruikte energie. Wil je meer weten over je energielabel? Bel dan gratis met een van mijn adviseurs.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren