Een huis van hout? Alles wat je moet weten over houtskeletbouw

Een prachtige landelijke woning met een skelet van hout, heet houtskeletbouw. Het is vaak goedkoper dan een huis bouwen van stenen of beton, maar heeft ook nadelen. Bij sommige banken krijg je geen hypotheek voor een huis met houtskeletbouw. Waarom is dat?
stopwatch

3 min

calendar
5 juli 2023
eye

6302

Een houten huis?

Nee, het is geen boomhut, maar een huis met houtskeletbouw wordt voor een gedeelte wel van hout gemaakt. Het ‘skelet’ waar het huis op rust is namelijk van hout. De woning wordt als het ware gedragen door dit houten frame. De keuze voor een houten skelet wordt vaak gemaakt omdat het energiezuinig en goedkoper is. Ook het bouwen is sneller gepiept dus ben je minder tijd kwijt aan de bouw.

Waarom kies je voor houtskeletbouw?

Ten eerste bespaar je tijd en kosten tijdens de bouw met deze methode. Daarnaast zit je in een huis met een houten skelet lekker warm tijdens de winterdagen, want het hout werkt goed als isolatie van het huis. Door deze isolatie is de woning vaak ook energiezuinig, want je verbruikt minder. Maar er zitten ook nadelen aan het hebben van een huis met een houten skelet.

De nadelen van houtskeletbouw

Het materiaal is op lange termijn niet erg duurzaam. Hout is nou eenmaal een natuurlijk materiaal en vraagt om veel onderhoud. Het hout kan gaan schimmelen of rotten als het niet goed onderhouden wordt en er kan ongedierte op af komen. Ook is het hout niet zo veilig als het gebruiken van beton of steen vanwege de brandbaarheid. Een vuurtje kan sneller escaleren dan bij een traditioneel gebouwd huis.

De bank...

Vindt een huis met houtskeletbouw ook een groot risico. Daarom is het krijgen van een hypotheek voor zo’n huis niet altijd even makkelijk. Dit heeft vooral te maken met de duurzaamheid van het hout. De kwaliteit gaat achteruit wanneer het niet goed onderhouden wordt en daardoor verliest het huis snel zijn waarde. Daarom kun je niet bij elke bank terecht voor een houtskeletbouw-hypotheek.

Bereken direct wat jij kunt lenen
Hulp nodig bij het kopen van een huis? Het kopen van een huis met houtskeletbouw is dus een opgave, vooral omdat niet alle banken goed meewerken. Wij weten hier alles van. Met advies over de aankoop of het vinden van de juiste hypotheek. Laat je nummer achter en je hebt binnen no-time één van onze adviseurs aan de telefoon. Eerst zelf aan de slag? Bereken gratis je nieuwe hypotheek.
Gratis afspraak maken
E-book een duurzaam huis

E-book: een duurzaam huis

Als je een koophuis hebt, is duurzaamheid belangrijk om over na te denken. Van
woongemak tot het klimaat en van een lagere energierekening tot meer waarde in je huis:
er zitten ontzettend veel voordelen aan!

Maar wat is een duurzaam huis precies, en hoe zorg je ervoor dat jouw huis ook
duurzaam wordt? In dit e-book vertellen we je er alles over.

E-book een duurzaam huis

Download het gratis E-book “Een duurzaam huis”.

Van de allereerste stap tot
het rondkrijgen van de financiering. Dit e-book legt je alles uit. Zo weet je precies hoe je jouw verduurzaming kunt
aanpakken! 

E-book huis verduurzamen

Vond je deze informatie nuttig?

Eduard Knape

Eduard is hypotheekadviseur bij Frits en is gespecialiseerd in verduurzaming. Hij helpt je graag aan een passend hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

1/07/2024

Hoe lang duurt een hypotheekaanvraag?

25/06/2024

Een deel van je koophuis verhuren: zo werkt dat

12/03/2024

Ontbindende voorwaarden, let op deze 5 dingen voor je tekent voor je huis

19/02/2024

Hypotheek na overlijden

19/02/2024

Hypotheek verlengen op oudere leeftijd

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.