Een huis van hout? Alles wat je moet weten over houtskeletbouw

Een prachtige landelijke woning met een skelet van hout, dit heet houtskeletbouw. Het is vaak goedkoper dan een huis bouwen van stenen of beton, maar heeft ook nadelen. Bij sommige banken krijg je geen hypotheek voor een huis met houtskeletbouw. Waarom is dat?

Friso Bakker

Een houten huis?

Nee, het is geen boomhut, maar een huis met houtskeletbouw wordt voor een gedeelte wel van hout gemaakt. Het ‘skelet’ waar het huis op rust is namelijk van hout. De woning wordt als het ware gedragen door dit houten frame. Je hoeft dit niet gelijk aan het huis te zien, want de buitenkant kan net zoals elk ander huis van bakstenen of ander materiaal zijn. De keuze voor een houten skelet wordt vaak gemaakt omdat het energiezuinig en goedkoper is. Ook het bouwen is sneller gepiept dus ben je minder tijd aan kwijt aan de bouw dan zonder een houtskelet.

Waarom kies je voor houtskeletbouw?

Ten eerste bespaar je tijd en kosten tijdens de bouw met deze bouwmethode. Daarnaast zit je in een huis met een houten skelet lekker warm tijdens de winterdagen, want het hout werkt namelijk goed als isolatie van het huis. Door deze isolatie is de woning vaak ook energiezuinig, want je verbruikt minder. Maar er zitten ook nadelen aan het hebben van een huis met een houten skelet.

De nadelen

Het materiaal is op lange termijn niet erg duurzaam. Hout is nou eenmaal een natuurlijk materiaal en vraagt daarom om veel onderhoud. Het hout kan gaan schimmelen of rotten als het niet goed onderhouden wordt en er kan ongedierte op af komen. Dit zijn niet zulke frisse gevolgen, maar ook is het hout niet zo veilig als het gebruiken van beton of steen. Tja, hout brandt nou eenmaal. Een vuurtje kan sneller escaleren dan bij een traditioneel gebouwd huis. Naast deze nadelen zijn banken ook niet altijd even blij met het houten skelet van je huis.

De bank…

Vindt een huis met een houten skelet namelijk een te groot risico. Een hypotheek krijgen voor zo’n huis gaat dus ook niet van een leien dakje. Zoals ik al eerder benoemde is het hout niet erg duurzaam. De kwaliteit gaat achteruit wanneer het niet goed onderhouden wordt en daardoor verliest het huis snel zijn waarde. Een bank loopt liever niet het risico door jou een hypotheek te geven, terwijl zij al van tevoren weten dat het huis snel minder waard wordt.

Een houten skelet, maar niet helemaal

Naast een huis dat helemaal uit een houten skelet bestaat, zijn er ook nog andere opties. Zo kan het ook een betonnen fundering hebben in plaats van hout. Dan is het onderste gedeelte waar het huis op leunt, de fundering, van beton en de rest van het skelet wordt gemaakt van hout. Deze manier van bouwen zorgt ervoor dat de waarde van het huis minder snel daalt. De bank zal je hiermee sneller geld voor een hypotheek lenen.

Een huis kopen

Het gebruiken van een houtskelet lijkt aantrekkelijk door een snel bouwproces en het fijne prijskaartje. Banken zijn er alleen niet altijd over te spreken. Het krijgen van een hypotheek wordt er een stuk lastiger door. Denk je erover na om een nieuwbouwhuis te kopen of te bouwen? Ik heb voor je op een rijtje gezet waar je nog meer rekening mee moet houden.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren