Een huis tekenen? Zo gaat dat het makkelijkst

Heb je een nieuw huis gekocht of ga je binnenkort flink verbouwen? In dat geval is het handig om overzicht te krijgen door je huis te tekenen. Zo weet je namelijk hoe straks je nieuwe keuken eruitziet of waar de bank het beste past. In dit artikel vind je handige tips hoe je makkelijk jouw huis tekent.
stopwatch

5 min

calendar
10 juli 2023
eye

306

Een huis tekenen; waar begin je?

Als je overzicht van je nieuwe huis wilt hebben, helpt een plattegrond je het beste. Een goede schaal om mee te werken is 1:50, dit betekent dat elke centimeter op papier tot 50 centimeter in de realiteit staat. Daarnaast kun je ook al op voorhand nadenken over het financieren van de inrichting. Zeker als het gaat om een groot project zoals een nieuwe keuken of badkamer.

Tekenen of plakken

Zeker als je ervan houdt om een creatief meesterwerk te maken, is de 'oldschool' methode van tekenen of plakken het leukst. Je schetst het huis op schaal en tekent vervolgens de meubels erin. Ook kun je ervoor kiezen om de meubels op los papier te tekenen (wel op dezelfde schaal) en deze er vervolgens uit te knippen. Zo kun je makkelijk schuiven met de meubels door je huis. Handig als je nog geen enkel idee hebt waar alle meubels komen te staan.

3D huis tekenen

Inmiddels zijn er natuurlijk ook veel tools waarmee je online jouw huis op schaal kunt tekenen. Het voordeel van deze tools is dat je makkelijker afmetingen of meubels kunt wijzigen. Ook is er een 3D functie waarmee je de inrichting vanuit verschillende oogpunten kunt bekijken, dit brengt het huis meer tot leven. Hieronder vind je drie gebruiksvriendelijke tools:

  1. Sketchup

    Een van de handigste tools voor het tekenen van een huis. Ze hebben een gratis variant en een Pro versie waarvoor je moet betalen. Gelukkig kun je met de gratis versie al een heel eind komen en kun je meubels tot in detail uitwerken.
  2. Roomstyler

    Ook al zo'n handige tool. Wat deze tool fijn maakt, is dat je veel meubels kunt importeren uit de database. Hierdoor hoef je niet zelf te tekenen. Ook kun je inspiratie opdoen in kamers die gedesignd zijn door andere gebruikers van het programma.
  3. De IKEA online planner

    Met de badkamer-, keuken- of homeplanner van IKEA kun je verschillende ruimtes in je huis inrichten. Ook deze tool geeft de opties om het huis 3D in te tekenen, maar is vooral handig als je meubels van IKEA gebruikt.

Handige tips

Er zijn een paar dingen waar je alvast rekening mee kunt houden voordat je begint met het tekenen van jouw huis. Zo is het handig om te bedenken wat de looproutes zijn, hier wil je liever niet teveel meubels plaatsen. Ook is het makkelijk om van tevoren al rekening te houden met licht en ramen, zodat je vanaf de bank of tafel naar buiten kunt kijken. En een laatste tip is over het ruimtelijk maken van de kamer. Zo werkt het bijvoorbeeld minder goed om alle meubels langs de muur te plaatsen. Voor ruimtelijkheid kun je tafels, lage kasten of banken ook midden in de kamer zetten.

Bereken direct of je kunt verhogen

Handje helpen?

Oké, misschien weten onze hypotheekadviseurs niet zoveel van inrichten, maar ze weten álles over het ophogen van je hypotheek. En ze houden ervan om het financiële plaatje kloppend te maken. Je hoeft alleen te laten weten wanneer ze je kunnen bellen voor een gratis hypotheekgesprek. Tijdens dit gesprek krijg je een Fritsanalyse; dit is een diepgaande berekening waar we alle banken met elkaar vergelijken.

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Eduard Knape

Eduard is hypotheekadviseur bij Frits en is gespecialiseerd in verduurzaming. Hij helpt je graag aan een passend hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

12/03/2024

Ontbindende voorwaarden, let op deze 5 dingen voor je tekent voor je huis

19/02/2024

Hypotheek na overlijden

19/02/2024

Hypotheek verlengen op oudere leeftijd

10/01/2024

Wat is een aflosnota? En hoe vraag je die aan?

10/01/2024

Een recreatiewoning kopen: hoe regel je financiering?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.