Nieuwe woning kopen voor verhuur

Jij wilt naast je eerste woning een tweede woning kopen. Het doel van deze woning is het verhuren aan bijvoorbeeld je kinderen. Afhankelijk van of je voldoende overwaarde op je eerste woning hebt, zijn er twee opties. Er is sprake van overwaarde wanneer je woningwaarde hoger is dan het hypotheekbedrag.

Je hebt niet voldoende overwaarde

Wanneer je niet voldoende overwaarde hebt, kun je een tweede hypotheek afsluiten om het tweede huis te financieren. Het hebben van voldoende inkomen is een voorwaarde. Je tweede huis wordt dan het onderpand voor de lening. Een tweede hypotheek vormt voor een bank een hogere risico. Het nieuwe huis is niet jouw hoofdverblijf maar wordt verhuurd, dit brengt risico’s met zich mee. De meeste banken zijn dan ook niet bereid om een tweede hypotheek af te sluiten.

Investeringshypotheek

Er is maar één hypotheekaanbieder die een verhuurde woning als onderpand neemt, namelijk de NIBC. De NIBC noemt deze hypotheek de investeringshypotheek en ziet jouw tweede woning als een belegging. Je eerste hypotheek hoeft niet bij de NIBC te lopen om een tweede hypotheek af te kunnen afsluiten. De NIBC heeft een aantal voorwaarden gesteld om zo min mogelijk risico te lopen.

Voorwaarden
  • Met de investeringshypotheek kun je maximaal 70% van de woningwaarde (in verhuurde staat) financieren. De overige 30% zal dus vanuit je eerste hypotheek of eigen geld moeten komen;
  • Je mag maximaal 50% van je tweede hypotheek aflossingsvrij financieren. De overige 20% moet je binnen 10 jaar annuïtair aflossen;
  • Het inkomen dat je uit verhuur haalt, mag niet worden meegerekend bij het berekenen van je maximale hypotheekbedrag;
  • De woning mag enkel in bepaalde gemeenten staan;
  • De rentes die NIBC aanbiedt voor de eerste hypotheek verschillen van de rentes van de tweede hypotheek. Vanwege het verhoogde risico rekenen ze een opslag.

Je hebt voldoende overwaarde

Wanneer jij voldoende overwaarde op je eerste huis hebt, kun je je eerste hypotheek verhogen. Op deze manier financier jij je tweede woning, met je eerste woning als onderpand. Een belangrijke voorwaarde is wel dat je genoeg inkomen hebt om deze verhoging te kunnen dragen. Het tweede huis wordt niet als onderpand gezien en kan dus niet door de bank worden opgeëist wanneer de hypotheekkosten niet worden betaald.

Linda Bouma

Linda is een stagiaire Marketing. Ze helpt mee met het optimaliseren van verschillende paden die bezoekers op Ikbenfrits.nl bewandelen. Zij verzamelt en verwerkt informatie waarmee we proberen de website voor jou steeds beter te maken. Dus heb je nog tips/opmerkingen/klachten over de website? Laat 't haar weten, mail mag naar [email protected]!

Chat met ons!