Erfpacht en hypotheek, waar moet je rekening mee houden?

Wat is erfpacht en welk effect heeft het op je hypotheek? In dit artikel lees je met welke dingen je rekening moet houden.
stopwatch

3 min

calendar
23 juli 2021
eye

3416

Bij erfpacht staat je huis op de grond van iemand anders

Als je een huis hebt met erfpacht, ben je geen eigenaar van de grond waarop het huis staat. De grond moet je daarom pachten (huren) van de eigenaar. Soms is dat een particulier, maar in de meeste gevallen is het de gemeente. Je mag de grond wel gebruiken alsof het van jou is.

Erfpacht en hypotheek; de kosten van de grond

Omdat je alleen voor het huis betaalt, en niet voor de grond waarop het staat, is de vraagprijs van een huis met erfpacht wat lager. Voor de grond betaal je daarbovenop meestal 5% van de waarde van de grond per jaar. Dat bedrag heet erfpachtcanon. Wanneer je het huis koopt, betaal je ook 2% overdrachtsbelasting voor de grond, tenzij je jonger dan 35 jaar bent en het om je eerste huis gaat. Je kunt erfpachtcanon aftrekken van je belastbaar inkomen.

De prijs van de grond kan stijgen en daarom je lasten ook

Erfpacht staat vast voor een bepaalde periode. Vaak is dat 49 of 99 jaar. Daarna kan het erfpachtcanon worden aangepast. Bijvoorbeeld omdat de waarde van de grond is gestegen. Van die waardestijging profiteer jij helaas niet. Integendeel: je lasten stijgen dan juist.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Erfpacht en hypotheek: wij helpen je graag

Wanneer een bank je hypotheek berekent, houden ze rekening met je vaste lasten. Daar hoort ook erfpacht bij. Daarom kun je minder lenen voor een huis met erfpacht. Banken zien erfpacht als een extra risico, ze willen weten of de erfpacht aan het einde van de looptijd automatisch doorloopt. Een huis kopen met erfpacht is niet altijd even simpel. De voorwaarden staan vol met ingewikkelde teksten. Kom je er niet uit? In een gratis gesprek met één van onze hypotheekadviseurs kun je al jouw vragen stellen over je erfpacht en hypotheek. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Hypotheekgesprek inplannen
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

24/11/2022

Wanneer hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen in 2022?

24/11/2022

Overbruggingskrediet, hoe werkt 't en hoe vraag ik het aan?

24/11/2022

NHG grens 2023

24/11/2022

Hoe werkt een bouwdepot? Lees er alles over

23/11/2022

Een appartement kopen, wat komt erbij kijken?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.