Erfpacht en hypotheek, waar moet je rekening mee houden?

Wat is erfpacht? En wat houdt het in voor je hypotheek? Ik vertel je met welke dingen je rekening moet houden.

Sarah Famke Oortgijsen

Bij erfpacht staat je huis op grond van iemand anders

Als er erfpacht op je woning rust, ben je geen eigenaar van de grond waarop die woning staat. De grond moet je daarom pachten (huren) van de eigenaar. Dat kan een particulier zijn of de gemeente. Je mag de grond wel gebruiken alsof het je bezit is.

Je betaalt voor de grond, maar minder voor het huis

Omdat je alleen voor het huis betaalt, en niet voor de grond waarop het staat, is de vraagprijs vaak veel lager. Maar je moet dus nog wel apart voor de grond betalen. Meestal betaal je jaarlijks 5% van de waarde van de grond. Dat heet erfpachtcanon. En wanneer je de woning koopt betaal je ook 2% overdrachtsbelasting voor de grond, tenzij je jonger dan 35 jaar bent en het om je eerste huis gaat. Je kunt erfpachtcanon wel aftrekken van je belastbaar inkomen.

De prijs van de grond kan stijgen en daarom je lasten ook

Erfpacht staat vast voor een bepaalde periode. Vaak 49 of 99 jaar. Maar daarna kan het erfpachtcanon worden aangepast. Bijvoorbeeld omdat de waarde van de grond is gestegen. Van die waardestijging profiteer jij niet, omdat de grond niet van jou is. Je moet dan juist meer betalen om van de grond gebruik te blijven maken.

Erfpacht en hypotheek: wij kunnen je verder helpen

Als een bank je hypotheek berekent, houden ze rekening met je vaste lasten. Daar hoort ook erfpacht bij. Daarom kun je minder lenen voor een huis waarop erfpacht rust. Banken zien erfpacht als een extra risico. Ze willen weten of de erfpacht aan het einde van de looptijd automatisch doorloopt. Bij erfpacht en hypotheek komt veel kijken. De voorwaarden staan vol met ingewikkelde teksten. Gelukkig kunnen wij je alles over hypotheek en erfpacht vertellen. In alle mogelijke situaties en scenario’s. Bel ons maar eens. Dan helpen we je verder.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren