Goedkoopste hypotheek? Dit wil je weten

Of je nou voor het eerst een huis koopt, gaat verhuizen of in je eigen huis wilt blijven wonen, je wil graag je hypotheek zo goedkoop mogelijk hebben, en houden. Maar wat is de goedkoopste hypotheek en waar sluit je 't af?
stopwatch

3 min

calendar
29 juni 2023
eye

12004

Bereken direct wat jij kunt lenen

Berekenen wat de goedkoopste hypotheek voor jouw situatie is?

Met de tools van Frits kun je in welke situatie je ook zit berekenen wat voor jou de goedkoopste hypotheek is. In de berekening worden de gegevens die jij invult meegenomen, om zo jouw opties te laten zien. Heb je al een hypotheek? Dan is de kans groot dat je niet de goedkoopste hypotheek hebt op dit moment! Je kunt gratis berekenen of oversluiten voor jou voordelig is. Heb je nog geen hypotheek en weet je jouw maximale hypotheek nog niet? In een paar minuten bereken je hoeveel je maximaal kunt lenen.

Nu berekenen wat je kunt lenen

Deze voorwaarden bepalen de goedkoopste hypotheek

Het bedrag dat je aan de bank betaalt, naast het bedrag dat je aflost, is de hypotheekrente. Hoe lager deze rente, hoe goedkoper de hypotheek uiteindelijk is. Hoeveel rente je in de maand aan je bank betaalt, wordt bepaald door een paar verschillende factoren.

1. De hoogte van je hypotheek

Dit is niet meer dan logisch. Het rentepercentage staat vast, maar hoe hoger het bedrag dat je leent, hoe meer rente je betaalt. Met een hogere lening betaal je dus automatisch meer rente aan je bank.

2. De vorm van je hypotheek

Het type hypotheek dat je afsluit, bepaalt óók hoeveel rente je in de maand betaalt. Een annuïtaire lening is bijvoorbeeld anders dan een lineaire lening.

3. Rentevaste periode

Als je een hypotheek afsluit, kun je kiezen hoe lang je de rente vast wilt zetten. Een langere rentevaste periode zorgt meestal voor een hogere rente. De bank loopt namelijk geld mis als de rentes stijgen en jij nog steeds het lage tarief betaalt van het moment dat je de hypotheek afsloot. Om dit min of meer gelijk te trekken, zijn de rentes hoger bij een langere rentevaste periode.

4. De bank

Elke bank bepaalt haar eigen rentetarieven. Dit zorgt ervoor dat er een verschil is tussen de rentes bij verschillende banken. De goedkoopste hypotheek vind je dus bij de goedkoopste bank.

5. NHG

Tot slot; neem je een hypotheek met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dit kan flink uitmaken in het rentepercentage. Met NHG is de rente altijd lager, omdat het risico voor de bank om jou geld te lenen hierdoor kleiner wordt.

Maar, is de goedkoopste hypotheek altijd de beste optie?

Elke bank en elke hypotheek heeft zo haar eigen voor- en nadelen. Het is goed om hiernaar te kijken, voordat je definitief beslist welke hypotheek je neemt. Een goedkope hypotheek met slechte voorwaarden kan veel problemen opleveren in de toekomst.

Voorwaarden

Vooral belangrijk zijn de hypotheekvoorwaarden. Hier staan belangrijke zaken in die per bank verschillen. Zoals of je jouw hypotheek mag meeverhuizen. Of heb je bijvoorbeeld plannen om te verbouwen? Wil je graag meer dan 10% extra boetevrij kunnen aflossen? Dan kan het zijn dat je bij de ene bank beter zit dan bij de ander. Er komt zoals je ziet veel kijken bij het vinden van je goedkoopste hypotheek, maar vooral de hypotheek die het beste bij jou past. Het lijkt ingewikkeld, maar de gespecialiseerde adviseurs van Frits doen dit dagelijks en kunnen jou helpen de beste hypotheek te vinden. Binnenkort even bellen?

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Judie Liu

Al ruim vijf jaar helpt Judie mensen aan de juiste hypotheek. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwhuis, een startershypotheek of een hypotheek voor ZZP-ers. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

11/06/2024

Wat is een verhuisregeling voor je hypotheek?

11/06/2024

Aan welke eisen moet je voldoen voor een hypotheek?

BKR-registratie telefoon, wat is de invloed op je hypotheek?

31/05/2024

Een hypotheek aanvragen in 6 stappen

14/03/2024

Hypotheek voor een garagebox

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.