Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? 5 dingen waar je op moet letten

De cruciale vragen van de meeste mensen die huis gaan kopen zijn: hoeveel hypotheek kan ik krijgen en welke hypotheek kan ik krijgen? Als je dit weet dan weet je ook of het echt gaat lukken om je droomhuis te kopen. Daarom hebben we een tool gemaakt waarmee je dit binnen 2 minuten gratis kan berekenen.

Charlie Vielvoye

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? Bereken het binnen 2 minuten

Je bent benieuwd wat je kan lenen voor je hypotheek. Logisch. Want dan weet je in welke prijsklasse je kunt gaan kijken op Funda. Hiervoor hebben we een handige tool gemaakt. Je vult je gegevens in en de tool kijkt bij meer dan 30 banken wat ze je willen lenen met welke rente. Een fluitje van een cent.

Hoe hoge hypotheek kan ik krijgen? De 5 dingen waar op wordt gelet in de berekening

Je komt hier ook achter door de tool in te vullen omdat deze dingen je gevraagd worden. Maar het is natuurlijk ook fijn om eerst even rustig te lezen waar allemaal op gelet wordt door de bank. Ik ben de beroerdste niet dus dat zal ik je vertellen.

1. Wanneer ben je geboren?

Dit lijkt misschien een vreemde vraag. Maar het is altijd de eerste vraag in een berekening over de hoogte van een hypotheek. Waarom? Als je namelijk binnen 10 jaar met pensioen gaat dan heeft dit effect op wat je aan hypotheek kan krijgen. De bank wil dan weten hoe hoog dit pensioen straks is, zodat jij jouw vraag ‘hoeveel hypotheek krijg ik’ beantwoord krijgt.

2. Inkomen

Je inkomen is verreweg de belangrijkste graadmeter voor je maximale hypotheek. Op basis van je bruto jaarinkomen wordt gekeken wat de maximale hoogte is van de lening. De hypotheek mag gemiddeld 4,5 keer zo hoog zijn als je bruto jaarinkomen. Dus verdien je bruto 30.000 euro per jaar? Dan zou je maximale hypotheek 4,5×30.000 = 135.000 euro zijn. Maar er is meer.

3. Type werkzaamheden

De bank kijkt niet alleen naar de hoogte van je inkomen. Ook de manier waarop je dit inkomen verdient is van belang. Heb je bijvoorbeeld een vast contract of zoek je op het moment een hypotheek zonder vast contract? Ben je flexwerker of startende ondernemer? De bank kan ervoor kiezen om je minder te lenen als je inkomen niet vast is. Het verschilt sterk per bank hoe ze hiernaar kijken. In onze tools leggen we alle voorwaarden van meer dan 30 banken naast elkaar. Zo weet je zeker dat je de beste hypotheek vindt op basis van jouw situatie.

4. Alleen kopen of samen?

Wanneer je besluit om samen met je partner een huis te kopen dan telt het inkomen van hem of haar ook mee. Want jullie gaan samen ook de maandlasten van de hypotheek dragen. Het inkomen van je partner telt niet geheel mee, vanaf 2018 voor maximaal 70%.

5. Andere financiële verplichtingen

Je hypotheek betaal je maandelijks. Om te achterhalen welk bedrag je hieraan maandelijks kan missen moet de bank ook weten wat je andere maandlasten zijn. Heb je bijvoorbeeld een creditcardschuld of betaal je alimentatie? Dan heeft dit invloed op wat je maandelijks kan betalen voor de hypotheek. De meeste schulden staan geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Je studieschuld niet. Ook deze maandlasten kun je in de tool invullen. Er wordt automatisch rekening mee gehouden in het antwoord op je vraag: hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Wat kan ik aan hypotheek krijgen?

Je weet nu waar banken allemaal op letten bij het bepalen van de hoogte van een hypotheek. Je kunt nu zelf berekenen hoeveel je maximaal kunt lenen met onze handige rekentool. Wil je hulp? Plan dan gratis een bel-afspraak in met mijn adviseurs.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren