Hoeveel procent is de kosten koper?

K.K., je bent de term waarschijnlijk al vaak tegengekomen als je op zoek bent naar een huis. Deze afkorting staat voor kosten koper. De kostenpost bestaat uit notariskosten en overdrachtsbelasting. Die laatste is een bepaald percentage van je huis. Hoeveel procent kosten koper is, lees je in dit artikel.

Angelina Kemper

Percentage kosten koper?

Als je het over de kosten koper hebt dan werd vroeger uitgegaan van zo’n 6 procent van de aankoopprijs. Tegenwoordig kun je niet meer spreken van een bepaald percentage. Dat komt omdat het, zoals eerder genoemd, uit twee onderdelen bestaat: notariskosten en overdrachtsbelasting. De een is uit te drukken in percentages, de ander is een vast bedrag. Het percentage kosten koper hangt grotendeels af van de overdrachtsbelasting die nu per groep enorm verschilt.

Overdrachtsbelasting

Dit is belasting die je betaalt als je een huis koopt. In 2020 is die nog voor iedereen hetzelfde. Koop je een huis? Dan betaal je 2% overdrachtsbelasting. Vanaf 2021 wordt dit anders. Huizenkopers onder de 35 kunnen vanaf dan een eenmalige vrijstelling aanvragen voor deze belasting, waardoor de kosten koper aanzienlijk dalen. 2% klinkt klein, maar bij een huis van 300.000 euro ben je zo weer 6.000 euro kwijt. Ook voor beleggers verandert de overdrachtsbelasting. Benieuwd hoeveel jij moet betalen? Volg dan de stappen in de onderstaande beslisboom.

overdrachtsbelasting

Notariskosten

Hoeveel kosten koper je betaalt, is daarnaast afhankelijk van het bedrag dat je kwijt bent aan de notaris. Meestal is dat tussen de 1.000 en 2.000 euro, afhankelijk van de prijs van je nieuwe huis. Dit betaal je aan de notaris voor de kadastrale rechten en de eigendomsoverdracht.

Lees meer over notariskosten

Meer dan kosten koper

Officieel bestaan de kosten koper alleen uit deze twee onderdelen. Toch worden, in de volksmond, er ook nog een aantal andere kosten aan verbonden. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor een makelaar of hypotheekadvies. Benieuwd naar alle kosten?

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren