Sparen van je studielening, een goed idee?

Sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 is het aantal studenten dat leent tijdens de studie flink gestegen. Meer dan de helft van alle studenten die lenen zegt een deel van dat geleende geld apart te zetten op een spaarrekening. Met de lage rente lijkt dat misschien een goed idee, een potje geld apart houden voor later is toch altijd goed?

Casper van Groos

Invloed op je hypotheek

Helaas werkt het net even iets anders op het moment dat je na je studie een huis wil kopen. Een studieschuld heeft namelijk invloed op de hoogte van je hypotheek. Benieuwd hoe dat werkt? Ik heb het voor je uitgezocht en op een rijtje gezet aan de hand van een paar voorbeelden. In de infographic hieronder kan je zien dat sparen van geleend geld niet altijd een goed idee is. Zeker als je geld apart zet om een huis te kopen pakt het nadelig uit. In alle gevallen is het bedrag dat je minder kan lenen hoger dan het geld dat je uiteindelijk hebt gespaard. Denk dus nog een keer goed na of de voordelen wel opwegen tegen de nadelen, voordat je gaat sparen van je studielening.

studieschuld hypotheek

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren