Een hypotheek na je scheiding, deze extra documenten heb je nodig

29 april 2021 8206x

Wanneer je bent gescheiden, wilt de bank een hoop documenten van je als je een hypotheek aanvraagt. Hier vind je welke documenten je niet kunt missen bij de aanvraag van je hypotheek na scheiding.

Bénine Bijleveld

Hypotheek na scheiding

Als je ooit bent gescheiden, geef je dit aan wanneer je een hypotheek aanvraagt. Hetzelfde geldt wanneer je uit elkaar bent gegaan na een geregistreerd partnerschap. De reden waarom je dit aangeeft, is omdat het gevolgen heeft voor de hoogte van je nieuwe hypotheek. Maar wat geef je dan precies aan?

Alimentatie

Aan je hypotheekadviseur geef je aan dat je gescheiden bent en of je alimentatie ontvangt of betaalt. In beide gevallen kan het van invloed zijn op je hypotheek. Hierbij is er een verschil tussen kinderalimentatie en partneralimentatie.

Kinderalimentatie

Het bedrag aan kinderalimentatie dat je ontvangt of afdraagt wordt niet gezien als inkomen en kan niet voor je hypotheek gebruikt worden, want het is nou eenmaal voor je kinderen. Dit bedrag zal dus ook geen invloed hebben op de hoogte van je hypotheek. Als je zelf kinderalimentatie betaalt, heeft dit geen invloed op je maximale hypotheek.

Partneralimentatie

De partneralimentatie die je ontvangt kan wél je hypotheek positief beïnvloeden, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. De bank ziet dit inkomen namelijk niet als een hele stabiele factor. De partneralimentatie duurt niet je hele leven en het kan gebeuren dat je ex-partner de alimentatie niet meer kan betalen door bijvoorbeeld werkloosheid. Wanneer je partneralimentatie betaalt kan dit er bij sommige banken voor zorgen dat je hypotheek lager wordt, dit bedrag wordt namelijk van je inkomen afgehaald. Overigens gelden er vanaf 1 januari 2020 nieuwe regels voor partneralimentatie.

Hypotheek na scheiding: echtscheidingsconvenant

Het complete echtscheidingsconvenant lever je ook in wanneer je een hypotheek aanvraagt. Dit convenant is een overeenkomst waarin alle afspraken rondom de scheiding staan. In deze overeenkomst staat ook alles wat over de partneralimentatie en kinderalimentatie gaat.

Het vonnis

De rechter doet ook een uitspraak over afspraken die er gemaakt zijn in het convenant. Deze uitspraak van de rechter heet het vonnis. In dit vonnis worden formeel de gemaakte afspraken doorgenomen met verwijzingen naar het convenant. De bank wilt het vonnis dus ook zien om zo meer duidelijkheid te hebben over de gemaakte afspraken.

Inschrijven van de scheiding

Voor het aanvragen van een hypotheek na scheiding heb je ook nog bewijs nodig dat je scheiding is ingeschreven. Je schrijft je dan in bij de burgerlijke stand en dan is je scheiding helemaal rond. Dit bewijs van inschrijving bij de burgerlijke stand heb je nodig bij het aanvragen van een hypotheek.

Woont je ex-partner of jijzelf nog in 't oude koophuis?

In dit geval heb je de akte van verdeling nodig, die vraag je aan bij je notaris. De notaris stelt deze akte op en schrijft het in bij het kadaster. Deze akte is een formele bevestiging dat er na de scheiding één van de twee ex-partners volledig eigenaar is geworden van de woning. Het is belangrijk om deze akte op te laten stellen bij je scheiding. Als je dit niet doet, blijft de ex-partner die er niet meer woont ook eigenaar van de woning.