Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst is een afspraak tussen twee partijen die samen besluiten hun (voornamelijk financiële) zaken te regelen bij het uit elkaar gaan. Of makkelijker gezegd; een document waarin je vastlegt wie wat krijgt, en hoe gezamenlijke bezittingen worden verdeeld of verrekend. Maar wat is dan het verschil met een echtscheidingsconvenant? En is het verplicht om een vaststellingsovereenkomst op te stellen?

stopwatch

3 min

calendar
26 februari 2024
eye

1259

Wat is het verschil tussen een vaststellingsovereenkomst en een echtscheidingsconvenant?

Het grootste verschil is dat een vaststellingsovereenkomst wordt opgesteld door ex-samenwoners. Een echtscheidingsconvenant is nodig als je getrouwd bent en wil scheiden. Een scheidingsconvenant gaat dan ook naar de rechter toe die er een uitspraak over doet. In zowel een vaststellingsovereenkomst als een echtscheidingsconvenant leg je de concrete afspraken vast over de woning, de hypotheek, de gezamenlijke bezittingen en over alles waar je maar iets over wil afspreken.  

Moet je altijd een vaststellingsovereenkomst opstellen?

Nee, het opstellen van een vaststellingsovereenkomst is niet verplicht.  Maar het kan handig zijn om de basis van de afspraken die jullie samen maken duidelijk op papier te zetten. Jullie gaan nu eenmaal uit elkaar, en de belangen kunnen soms flink uiteenlopen. Stel dat er later discussies of onduidelijkheden ontstaan, dan kun je teruggrijpen op de overeenkomst die jullie hebben gesloten.  

Afspraken die je in een vaststellingsovereenkomst zet

Je kunt afspraken maken over bijvoorbeeld de verdeling van het huis, pensioenrechten, inboedel, auto’s, hoe jullie de kosten tot aan de verkoop van het huis verdelen of over de belastingaangiftes. Ook afspraken over kinder- en partneralimentatie kun je vastleggen in een vaststellingsovereenkomst. En denk ook aan de verdeling van spaargeld en schulden. 

Frits helpt je bij het opstellen van een vaststellingsovereenkomst

Het opstellen van een vaststellingsovereenkomst kan veel vragen oproepen. Daarom hebben wij een speciaal team scheidersexperts die van A tot Z alles voor je regelen. Zij doen dagelijks niets anders en weten van de hoed en de rand. Het eerste gesprek is altijd helemaal gratis. 

Gratis afspraak maken

Vond je deze informatie nuttig?

Ilona Dingemanse

Ilona is hypotheekadviseur bij Frits en is met haar vele diploma's en certificaten specialist op o.a. hypotheek bij echtscheiding. Ilona helpt je graag met het juiste hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Scheiden

2/07/2024

Scheiden: zo zet je jullie hypotheek op 1 naam

8/03/2024

Ontbinden geregistreerd partnerschap: hoe werkt het?

8/03/2024

Pensioen bij scheiding

8/03/2024

Mediation bij scheiding

26/02/2024

Wat betekent scheiden van tafel en bed?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.