Wat is het verschil tussen een vaststellingsovereenkomst en een echtscheidingsconvenant?
Het grootste verschil is dat een vaststellingsovereenkomst wordt opgesteld door ex-samenwoners. Een echtscheidingsconvenant is nodig als je getrouwd bent en wil scheiden. Een scheidingsconvenant gaat dan ook naar de rechter toe die er een uitspraak over doet. In zowel een vaststellingsovereenkomst als een echtscheidingsconvenant leg je de concrete afspraken vast over de woning, de hypotheek, de gezamenlijke bezittingen en over alles waar je maar iets over wil afspreken.
Moet je altijd een vaststellingsovereenkomst opstellen?
Nee, het opstellen van een vaststellingsovereenkomst is niet verplicht. Maar het kan handig zijn om de basis van de afspraken die jullie samen maken duidelijk op papier te zetten. Jullie gaan nu eenmaal uit elkaar, en de belangen kunnen soms flink uiteenlopen. Stel dat er later discussies of onduidelijkheden ontstaan, dan kun je teruggrijpen op de overeenkomst die jullie hebben gesloten.
Afspraken die je in een vaststellingsovereenkomst zet
Je kunt afspraken maken over bijvoorbeeld de verdeling van het huis, pensioenrechten, inboedel, auto’s, hoe jullie de kosten tot aan de verkoop van het huis verdelen of over de belastingaangiftes. Ook afspraken over kinder- en partneralimentatie kun je vastleggen in een vaststellingsovereenkomst. En denk ook aan de verdeling van spaargeld en schulden.
Frits werkt samen met Partners Uit Elkaar
Als je uit elkaar gaat, wil je dat alles rondom je huis en hypotheek goed geregeld is. Frits werkt samen met Partners Uit Elkaar om jou hierbij te helpen. De hypotheekadviseurs van Frits zijn gespecialiseerd in scheidingen en relatiebreuken, en de financieel scheidingsadviseurs van Partners Uit Elkaar hebben al veel scheidingen begeleid. Zo zorgen we samen dat je scheiding en financiële zaken soepel verlopen. Wil je meer weten? Bekijk de website van Partners Uit Elkaar of plan een gratis hypotheekgesprek bij Frits.