Besparen met rente-opslag bij je huidige bank!

Bovenop de rentestand wordt vaak nog een extra bedrag gerekend wordt. Dat is de rente-opslag. Vele weten echter niet dat de bank een rente-opslag rekent. Wat is het precies? En waarom is het zo belangrijk? Omdat je kunt besparen met rente-opslag! Lees verder om er achter te komen hoe.

stopwatch

4 min

calendar
22 april 2015
eye

4893

Herman ontdekt rente-opslag

Herman werkt bij Frits in het gebouw, en we raakten tijdens de lunch in gesprek over wat Frits doet. Hij wilde wel weten of hij kon besparen op zijn hypotheek en deed de test op Ikbenfrits.nl. Zijn woning was meer waard geworden en hij had een deel van zijn hypotheek al afgelost. Wat bleek; hij kon zomaar €12.500 besparen op zijn huidige hypotheek, zonder daarvoor van bank te wisselen.Je denkt nu misschien: “Hoe kan ik zomaar besparen op mijn hypotheek?” Bij het afsluiten van je hypotheek wordt jouw risico-opslag bepaald. Dit is een extra rente die je betaalt bovenop de rentestand van dat moment. De hoogte van deze opslag is afhankelijk van hoe hoog je hypotheek is ten opzichte van je woningwaarde. In het voorbeeld hieronder is de hypotheek €300.000,-. De woningwaarde is €320.000,-. Dan is de verhouding 94%, dus valt de rente in de klasse “> 90%”Je denk nu misschien: "Hoe kan ik zomaar besparen op mijn hypotheek?”

Over de loop van tijd veranderen zowel de hoogte van je hypotheek als de waarde van je woning. Bijvoorbeeld als je extra aflost of verbouwt. Als de verhouding hypotheek/woningwaarde lager wordt dan de door jouw bank vastgestelde “risicoklasses” kan je rente worden aangepast.In het onderstaande voorbeeld is de woning meer waard geworden, en de hypotheeksom lager. Nu is de verhouding nog maar 65%. Dit valt in de risicoklasse “< 70%”. De rente-opslag kan dus omlaag!Overzicht_RK_WhiteHet aanpassen van de risico-opslag is relatief eenvoudig en kan bij de meeste banken ook tijdens de rentevaste periode. De opslag wordt dan bijgesteld ten opzichte van de rente die je nu betaalt. Dit kan al snel een flink voordeel opleveren!

Ik wil ook besparen met rente-opslag!

 “De verantwoordelijkheid om de rente-opslag up-to-date te houden ligt bij de klant, terwijl die zich hier vaak niet van bewust is”

Hoe kan het dat iemand als Herman al jaren teveel rente betaalt zonder het zelf te weten? Volgens onderzoek van Ikbenfrits.nl komt dit veel vaker voor dan mensen zich beseffen. “Vooral mensen die al langer in hun huis zitten hebben veel kans op besparing. 50% van de mensen kan dan €500,- besparen met rente-opslag, gewoon bij de eigen bank.”Het probleem is, dat niemand deze mogelijkheden aan de klant vertelt. Bij verbouwen, aflossen of waardestijging hoor je nooit van de bank dat je minder rente kan betalen. “De verantwoordelijkheid om dit up-to-date te houden ligt bij de klant, terwijl die zich hier vaak niet van bewust is”. Ikbenfrits.nl is een startup met een missie: de Nederlandse hypotheekmarkt voorgoed veranderen. Frits gelooft dat met slimme, persoonlijke online tools de consument zelf zijn hypotheek kan controleren. Dan is besparen op bijvoorbeeld je risico-opslag een fluitje van een cent. Frits’ eerste tool richt zich precies op deze situatie. In 10 minuten scannen wij jouw hypotheek en berekenen we direct welk voordeel jij kan behalen.

Eerste pagina - Modelbrief risicoklasse

Besparen op je maandlasten?

Jouw hypotheek is ingedeeld in een risicoklasse. Als je aflost, of je huis wordt meer waard, kan het zijn dat je in een andere risicoklasse hoort. Hiermee kun je flink besparen. Met deze voorbeeldbrief laat je jouw bank weten dat je in een andere risicoklasse hoort. Je hoeft alleen nog maar jouw gegevens in te vullen.

Eerste pagina - Modelbrief risicoklasse

Download de gratis modelbrief risicoklasse

Met deze voorbeeldbrief laat je jouw bank weten dat je in een andere risicoklasse hoort. Je hoeft alleen nog maar jouw gegevens in te vullen.

Vond je deze informatie nuttig?

Michiel Lensink

Bij Frits was Michiel verantwoordelijk voor de strategie van het bedrijf. Hij is mede- oprichter van het bedrijf. De reden waarom hij startte met Frits is omdat hij inzag dat er weinig transparantie.. Lees verder

Meer lezen over Banken

22/04/2015

Besparen met rente-opslag bij je huidige bank!

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.