Vraag 't Marieke: wij verliezen de moed. Dan maar niet kopen?

In een terugkerende column beantwoordt Marieke Henselmans vragen van onze klanten. Hypotheek gerelateerd natuurlijk. Of over de huizenmarkt, dat kan ook.

stopwatch

3 min

calendar
3 januari 2022
eye

233

starters huis kopen Feature Image Shape

Wij verliezen de moed. Moeten we nog kopen?

Wij zijn starters, de één bijna dertig, de ander net begin. We wonen samen in een huurappartement, waar we toen we er introkken heel blij mee waren. De huur is inmiddels gestaag hoger geworden. We verdienen samen ongeveer twee keer modaal. We willen graag de volgende stap maken: een huis kopen. Ook omdat we kinderen willen en daarvoor ons huurhuis aan de kleine kant. Nu zijn we bang dat we te lang hebben gewacht en er nooit meer tussenkomen. We kijken steeds rond op Funda en kunnen onze ogen niet geloven wat betreft de prijzen. We dachten eerst dat Utrecht nog meeviel ten opzichte van Amsterdam, maar dat is helemaal niet zo. Moeten we het hele plan maar laten varen? We worden er een beetje moedeloos van.

 

Marieke:

Ik begrijp het volkomen. Het is zo’n waardeloos gevoel, dat je te laat bent en de deur al dicht zit. Maar nee, niet je plannen laten varen, dat nooit! Er zijn zaken waar je geen invloed op hebt, zoals de prijzen, de economie en het weer. Daar kun je het beste geen energie in stoppen. Je kunt je energie het beste bewaren voor zaken die wél binnen je macht liggen.

Ik ken mensen die in de jaren '90 een huis kochten, een vooroorlogs hoekhuis van 250.000 gulden. Ze hadden een jaar lang gezocht en rondgekeken en vonden al het aanbod aan de dure kant. Ondertussen stegen de prijzen door. Maar ze kochten dus toch en hebben het huis in de loop der jaren gemoderniseerd, uitgebouwd en goed onderhouden.

In 2007 werd ditzelfde huis voor een verbouwing getaxeerd op € 515.000 (euro!) Vlak daarna kwam de bankencrisis. In 2013 werd het, omdat het stel uit elkaar ging. opnieuw getaxeerd. Nu op € 350.000. Hieraan kun je zien dat het niet een kwestie is van ‘te laat', het gaat er vooral om of het in jullie geval mogelijk is te kopen zonder risico voor de lange termijn. Als prijzen stijgen, kun je je huis als eigenaar duurder verkopen. Maar wat je terugkoopt, is ook duurder. Als prijzen flink dalen en je hebt geen restschuld, blijft er dus minder winst over. Maar je kunt ook weer goedkoper kopen. Het maakt niet zoveel uit, als je maar niet teveel leent.
Dus wat te doen? Je weet: volgens de evolutietheorie van Darwin is het niet de sterkste die overleeft, maar degene die zich het best aanpast (the survival of the fittest). Als je dat vertaalt naar de woningmarkt zijn niet de rijksten de winnaars, maar degene die zich het beste aanpassen. Er zijn tal van terreinen waarop jullie je zouden kunnen aanpassen. En let op, ik zeg niet dat het moet, maar dat het kan.

Aanpassing 1

Overweeg of je wilt zoeken in een andere regio. Amsterdam en Utrecht zijn het duurst en het gebied er omheen ook. Ga maar eens naar Funda, zoek naar een woonhuis tussen twee en drie ton en dan bij ‘uitgebreid zoeken’ vanaf 100 m2, 3 of meer kamers en een tuin. Klik dan op ‘kaart’. Rondom Utrecht, Amersfoort en Amsterdam is de kaart leeg. Maar ga je 30 KM verderop kijken, bijvoorbeeld in Bodegraven, Gouda, Culemborg, Wassenaar (nota bene) en nog veel andere plaatsen, dan staat er van alles te koop. Gewone mensenhuizen met een tuin. Kijk je nog íets verder weg, dan zie je huizen met zes kamers, of huizen van 148 m2 onder de drie ton. Laat staan als je kijkt in Groningen, Zeeland of Limburg. Acht kamers, vraagprijs € 250.000 in Roermond. Gekkenhuis. Geef je droom niet op!

Biedverzekering

Versla de huizenmarkt: ruim 4x meer kans op een winnend bod met onze Biedverzekering

Met onze Biedverzekering heb jij een streepje voor tijdens het bieden op jouw droomhuis. Je kunt met onze Biedverzekering zelfs bieden zonder voorbehoud van financiering!

 
Biedverzekering aanvragen
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Marieke Henselmans

Marieke Henselmans publiceert al jaren over geldzaken voor bijvoorbeeld Financieel dagblad, AD, Volkskrant, Plus- en Zin Magazine. Ook twittert ze regelmatig op @Mariekebespaart. Lees verder

Meer lezen over Vraag 't Marieke

24/05/2022

Vraag 't Marieke: verduurzamen of extra aflossen, wat is wijsheid?

26/04/2022

Vraag 't Marieke: is een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek slim?

24/03/2022

Hoe kunnen we ons voorbereiden op de huidige situatie?

8/02/2022

Vraag 't Marieke: hoeveel kosten heb je bij het kopen van een huis?

3/01/2022

Vraag 't Marieke: wij verliezen de moed. Dan maar niet kopen?

22/02/2024

Je huis als pinautomaat: Nederlanders zijn rijker dan ze denken

10/07/2023

Kunstmatige intelligentie: een loeigroot gevaar voor de woningmarkt?

12/04/2023

Een griezelig voorteken uit de rentewereld

15/07/2022

Demografie maakt van voorspellers helderzienden

1/06/2022

Voor huizenbezitters zit de weg naar duurzaam wonen vol verrassingen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.