Vraag 't Marieke: Kunnen we spaarbelasting terug krijgen?

In een terugkerende column beantwoordt Marieke Henselmans vragen van onze klanten. Hypotheek gerelateerd natuurlijk. Of over de huizenmarkt, dat kan ook.

stopwatch

2 min

calendar
2 januari 2022
eye

351

Spaarbelasting terug krijgen? Feature Image Shape

Kunnen we spaarbelasting terugkrijgen?

Wij hebben jarenlang gespaard om eigen geld in te brengen bij het kopen van een huis. We hebben dat geld knarsetandend op een spaarrekening laten staan. We durfden het niet aan te gaan beleggen omdat we daar niets van weten en we weinig zin en tijd hadden ons erin te verdiepen. We hebben het geld verdeeld over verschillende banken, waar we nihil rente kregen. Daarnaast moesten we ook spaarbelasting betalen. Vorig jaar hebben we een huis naar onze zin gekocht. Nu hoor ik dat ze die spaarbelasting gaan veranderen. Het werd tijd! Kunnen wij misschien een deel van de betaalde spaarbelasting terug krijgen? We lazen iets over een rechtszaak.

Marieke:

Allereerst: heel goed dat jullie het geld verdelen over verschillende banken. Spaargeld valt tot € 100.000 per bank onder het depositogarantiestelsel. Mocht de bank failliet gaan dan krijg je je spaargeld tot dat bedrag toch terug. Over die spaarbelasting: misschien dat er inderdaad een einde komt aan de onredelijk hoge belasting op spaargeld.

De vermogensrendementsheffing, spaarbelasting, spaartaks: hoe we het ook noemen: samen met de erfbelasting is deze belasting nog net iets meer gehaat en verfoeid dan de inkomstenbelasting of belasting op winst. Die gewone belasting is niet leuk, maar we kunnen de redelijkheid inzien; het land moet georganiseerd worden en het onderwijs, de politie, de rechterlijke macht en het landsbestuur moeten ergens van worden betaald. De belasting op spaargeld voelt minder redelijk omdat over dat geld al belasting is betaald. En helemaal onuitstaanbaar is het dat het belasting op rendement zou zijn. De overheid gaat ervan uit dat wie meer dan 50.000 euro heeft sowieso gaat beleggen, en berekent zelf een fictief rendement. Degene die niet wil beleggen moet het doen met rente, en die is zoals we weten nihil of zelfs negatief.

In 2017 heeft een echtpaar een zaak aangespannen tegen de staat. Zij hadden ongeveer 8 ton aan spaargeld en moesten ruim 24,5K aan spaarbelasting betalen, terwijl het rendement aantoonbaar ongeveer 10K bedroeg. Zij moesten een deel van het spaargeld gebruiken om de belasting te betalen, over rendement dat ze niet genoten. In eerste instantie verloren zij de rechtszaak, maar de Hoge Raad heeft hen alsnog in het gelijk gesteld.
De Hoge Raad stelt dat de staat spaarders discrimineert. De overheid zou geen onderscheid mogen maken tussen burgers die meer risico nemen door te beleggen en hen die sparen.

Spaarders worden door deze manier van rekenen ‘onrechtmatig en disproportioneel benadeeld.’ De staat krijgt de opdracht zo snel mogelijk een eerlijker systeem te ontwerpen.
Maar tijdens de kabinetsformatie is afgesproken pas in 2025 een begin te maken met deze aanpassingen. Daar zet de Hoge Raad dus een streep door: het moet eerder. Bovendien moet de Belastingdienst de spaarders geld terug geven. Het is niet ondenkbaar dat ook andere spaarders teveel betaalde spaarbelasting kunnen terugvragen over de jaren 2017, 2018, 2019 en 2020 als ze naar dit arrest verwijzen. Dat kunnen misschien wel 1,5 miljoen mensen zijn.

Dat de Hoge Raad heeft bevolen aan het echtpaar geld terug te betalen was schrikken voor de Belastingdienst. Het ministerie van Financiën kon aanvankelijk geen officiële reactie geven over wat dit gaat betekenen. Het laatste nieuws is dat Van Rij de Tweede Kamer vertelde dat het opleggen van aanslagen en beschikkingen voor Box 3 ‘tot nader order’ is opgeschort. Eerst moeten de Spaartaks-regels worden aangepast aan het arrest van de Hoge Raad. Het is niet duidelijk of het ministerie álle Box 3-beschikkingen over de jaren 2017-2021 gaat corrigeren, of dat alleen zij die tijdig bezwaar maakten compensatie krijgen. Inmiddels heeft de Belastingdienst voorlopige aanslagen voor 2022 verstuurd. Die aanslagen zullen bij de definitieve aanslag worden gecorrigeerd (dus verlaagd ).

We weten hoeveel moeite de Belastingdienst heeft om de gevolgen van de kinderopvangtoeslag-affaire recht te breien. Het ontwikkelen van een eerlijker systeem, bijvoorbeeld op basis van het werkelijke rendement lijkt niet mogelijk, niet uitvoerbaar, niet te controleren of te handhaven. Je kunt beter niet rekenen op een teruggaaf op afzienbare termijn. Spaarders kunnen zich wel verheugen op een eerlijker systeem. De Hoge Raad heeft immers bevolen dat dat er snel moet komen, en Van Rij onderschrijft dat.

 

Heb jij ook een vraag over je (toekomstige) hypotheek? Mail je vraag dan naar hallo@ikbenfrits.nl en hopelijk wordt deze behandeld door Marieke in haar volgende column!

Team Frits

Kom jij ons team versterken?

We willen dat iedereen in Nederland de best mogelijke hypotheek heeft. Ons team bestaat uit meer dan 80 Fritsers die dagelijks Frits beter, slimmer, klantvriendelijker, bekender en leuker maken. Dat doen we samen. We dagen elkaar uit en staan voor elkaar klaar. Wil jij ons helpen die ambitie waar te maken?

popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Marieke Henselmans

Marieke Henselmans publiceert al jaren over geldzaken voor bijvoorbeeld Financieel dagblad, AD, Volkskrant, Plus- en Zin Magazine. Ook twittert ze regelmatig op @Mariekebespaart. Lees verder

Meer lezen over Vraag 't Marieke

24/05/2022

Vraag 't Marieke: verduurzamen of extra aflossen, wat is wijsheid?

26/04/2022

Vraag 't Marieke: is een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek slim?

24/03/2022

Hoe kunnen we ons voorbereiden op de huidige situatie?

8/02/2022

Vraag 't Marieke: hoeveel kosten heb je bij het kopen van een huis?

3/01/2022

Vraag 't Marieke: wij verliezen de moed. Dan maar niet kopen?

22/02/2024

Je huis als pinautomaat: Nederlanders zijn rijker dan ze denken

10/07/2023

Kunstmatige intelligentie: een loeigroot gevaar voor de woningmarkt?

12/04/2023

Een griezelig voorteken uit de rentewereld

15/07/2022

Demografie maakt van voorspellers helderzienden

1/06/2022

Voor huizenbezitters zit de weg naar duurzaam wonen vol verrassingen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.