Nul op de meter woning

Een nul op de meter woning is een huis dat door het jaar heen evenveel energie gebruikt als dat het opwekt. Hiermee kun je enorm besparen op je energiekosten, en je draagt natuurlijk bij aan een gezonder milieu.
stopwatch

3 min

calendar
11 april 2023
eye

895

Hoe krijg je een nul op de meter woning?

Wanneer je een nul op de meter woning hebt, leef je dus energieneutraal. Dit kun je alleen maar behalen wanneer je ook zelf stroom opwekt. Dit kan bijvoorbeeld door zonnepanelen te installeren op je dak. Daarnaast worden nul op de meter huizen extreem goed geïsoleerd opgeleverd (vrijwel luchtdicht), zodat de energie die je verbruikt om je huis te verwarmen niet verdwijnt. Naast zonnepanelen, wordt er ook vaak gebruik gemaakt van een warmtepomp aangezien deze huizen niet zijn aangesloten op het gas. Heb je een ouder huis dat nog niet energieneutraal is? Dan kun je met de volgende maatregelen je huis verduurzamen en zo je energierekening omlaag brengen.

Welke eisen spelen een rol?

Vanaf 2020 is elk nieuwbouwhuis een nul op de meter woning. Om jouw huis zo te mogen noemen, zul je ervoor moeten zorgen dat de gebouwgebonden energie gelijk of onder nul is. Daarbij zal er ook genoeg energie moeten worden opgewekt om te voldoen aan de energiebehoefte binnen het huishouden (denk hierbij aan warm water om mee te douchen, of elektriciteit voor je apparaten in de keuken). Dit wordt ook wel gebruikersgebonden energie genoemd. Hiervoor is de eis dat je het volgende aan energie opwekt:

  • 3.150 kWh indien het een vrijstaande of halfvrijstaande woning betreft;
  • 2.700 kWh indien het een rijwoning betreft; of
  • 1.780 kWh indien het een appartement betreft.

De voordelen van een nul op meter woning

Wanneer je een nul op de meter woning hebt, komen er behoorlijk wat voordelen bij kijken. Zo kun je bijvoorbeeld een hogere hypotheek krijgen voor de kosten van het aanvullende energiepakket. Wat ook enorm fijn is met de stijgende energieprijzen, is dat jouw energierekening minimaal is en blijft. En als laatste stoot je met dit type huis nauwelijks CO2 uit en draag je jouw steentje bij aan een betere wereld. Voelt goed hè?

Zoveel kun jij lenen
Bereken direct wat jij kunt lenen

En over op je hypotheek

Ben je overtuigd van een nul op de meter woning en wordt dit je volgende huis? Of heb je je oog laten vallen op een BENG woning? Dan is het natuurlijk minstens zo belangrijk om een goede hypotheek te hebben. Wil je weten welke hypotheek het beste bij jouw situatie past of wil je alvast je maandlasten berekenen? Weet dat wij áltijd voor je klaar staan. Je kunt een gratis hypotheekgesprek plannen om jouw wensen door te nemen. Tot snel?

Hypotheekgesprek inplannen
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Algemeen

12/03/2024

Ontbindende voorwaarden, let op deze 5 dingen voor je tekent voor je huis

19/02/2024

Hypotheek na overlijden

19/02/2024

Hypotheek verlengen op oudere leeftijd

10/01/2024

Wat is een aflosnota? En hoe vraag je die aan?

10/01/2024

Een recreatiewoning kopen: hoe regel je financiering?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.