Hoe krijg ik een hypotheek als ondernemer?

Ken je ook de verhalen van andere zzp’ers die met hangen en wurgen een hypotheek hebben gekregen? Het is jammer dat dit zo vaak gebeurt. Zonde van je energie. Als je de volgende stappen doorloopt zorg je ervoor dat je zonder stress een hypotheek als ondernemer krijgt.

Charlie Vielvoye

1. Wat je zelf moet doen

Zorg dat je de alle cijfers van je bedrijf verzamelt. Dan kunnen we meteen concreet worden. Je hebt de volgende documenten nodig:
– Jaarcijfers van de laatste 3 jaar (of minder als je korter geleden begonnen bent)
– Aangifte inkomensbelasting van de laatste 3 jaar.
– Inschrijving KvK

2. Welke bank wil je een hypotheek geven?

Dit is natuurlijk de hamvraag. Daarom ga ik hier vanaf het begin mee aan de slag. Het heeft geen zin om je te verlekkeren aan Funda als je de financiering niet rond krijgt. Ik heb de voorwaarden van alle banken onderzocht. Vul de zzp rekentool in en bekijk welke bank jou accepteert.

3. Ga op zoek naar je droomhuis.

Ik heb een heel aantal artikelen en checklists die jouw kunnen helpen.

Bieden op een huis in een krappe markt

De bezichtiging, en 5 dingen waar je op moet letten

Voorlopig koopcontract – 9 dingen waar je op moet letten

Heb je nog vragen of heb je ergens hulp bij nodig? Ik sta altijd voor je klaar.

4. Bod geaccepteerd? Hoera

Ik regel de hypotheek voor jou als je bod geaccepteerd is. Samen zorgen we er voor dat het dossier helemaal compleet naar de bank gaat. Offerte, taxatie, notaris, verzekering. Ik regel dat allemaal voor je. Het zal je verbazen hoe efficiënt dat gaat. Geloof je me niet? Lees dan maar mijn reviews.

Ik wil een hypotheek als zelfstandig ondernemer

Als je een hypotheek wilt aanvragen dan kijkt de bank of je deze wel kunt betalen. Wanneer je in loondienst bent dan wordt er gekeken naar je loonstroken. Maar als je een hypotheek als zelfstandig ondernemer wilt dan werkt dit anders. Je hebt geen loonstrookjes want je bent eigen baas. Dit hoeft echter geen probleem te zijn. Wel zijn er grote verschillen per bank in wat je kunt lenen. Ik heb voor je uitgezocht hoe dat precies zit. Want dat is natuurlijk een vraag waarmee je zit: hoeveel kan ik lenen als ondernemer?

Hoeveel kan ik lenen als ondernemer?

Over het algemeen kijken banken naar de inkomsten uit je onderneming van de afgelopen 3 jaar. Maar jij bent misschien nog geen 3 jaar voor jezelf bezig. Bij sommige banken heeft dit grote gevolgen voor wat je mag lenen. Bij andere weer veel minder. Ik heb een slimme tool ontwikkelt waarmee je gemakkelijk zelf de banken op een rijtje zet. Wel zo makkelijk toch? Als je korter dan 1 jaar ondernemer bent, dan heeft het geen zin om de tool in te vullen. Je hebt minimaal 1 boekjaar nodig.

Breng je financiële situatie in kaart

Naast het het uitrekenen wat je maximaal kunt lenen is het ook handig om je verdere financiële situatie in kaart te brengen. Banken kijken namelijk niet alleen naar je winsten, maar ook naar andere factoren. Je kunt verschillende dingen doen om extra kredietwaardig te zijn voor de bank. Bijvoorbeeld iemand garant voor je laten staan. Denk aan een ouder of ander familielid. Voor kredietwaardigheid kun je ook de bank laten zien dat je het op de arbeidsmarkt goed zou doen. Bijvoorbeeld met een diploma van een hogeschool of universiteit. Het bezitten van genoeg eigen middelen helpt ook mee met een positieve beoordeling van de bank. Als de partner met wie je het huis koopt in loondienst werkt, is het krijgen van een hypotheek ook stuk makkelijker.

Aan de slag

Er zijn dus zeker mogelijkheden om een hypotheek te krijgen als zelfstandig ondernemer. Wil je weten hoe je kan aantonen dat je bedrijf financieel gezond is? Kijk dan naar mijn artikel over winst, solvabiliteit en liquiditeit.

Een hypotheek voor zzp'ers, dat gaat net anders

Download gratis het e-book "Hypotheek voor zzp'ers". Vol met tips, eisen van de bank en dingen waar je op moet letten.

Waar krijg je allemaal?

  • Het gehele proces uitgelegd: van huis zoeken tot hypotheek afsluiten
  • Hoe wordt je inkomen beoordeeld
  • Hoe zit 't met als je pas een paar jaar zzp'er bent?
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren