Stel dat je net begonnen bent als ondernemer en eraan denkt om een huis te kopen. Kun je dan een wel een hypotheek krijgen? Zeker wel! Ik leg je uit hoe je een hypotheek als startende ondernemer krijgt.

Charlie Vielvoye

Ik wil een hypotheek als startende ondernemer

Als je een hypotheek wilt aanvragen dan kijkt de bank of je deze wel kunt betalen. Wanneer je in loondienst bent dan wordt er gekeken naar je loonstroken. Maar als je een hypotheek als startende ondernemer wilt dan werkt dit anders. Je hebt geen loonstrookjes want je bent eigen baas. Dit hoeft echter geen probleem te zijn. Wel zijn er grote verschillen per bank in wat je kunt lenen. Ik heb voor je uitgezocht hoe dat precies zit.

Hoeveel kan ik lenen voor mijn hypotheek als startende ondernemer?

Over het algemeen kijken banken naar de inkomsten uit je onderneming van de afgelopen 3 jaar. Maar jij bent misschien nog geen 3 jaar voor jezelf bezig. Bij sommige banken heeft dit grote gevolgen voor wat je mag lenen. Bij andere weer veel minder. Ik heb een slimme tool ontwikkelt waarmee je gemakkelijk zelf de banken op een rijtje zet. Wel zo makkelijk toch?

Breng je financiële situatie in kaart

Naast het het uitrekenen wat je maximaal kunt lenen is het ook handig om je verdere financiële situatie in kaart te brengen. Banken kijken namelijk niet alleen naar je winsten, maar ook naar andere factoren. Je kunt verschillende dingen doen om extra kredietwaardig te zijn voor de bank. Bijvoorbeeld iemand garant voor je laten staan. Denk aan een ouder of ander familielid. Voor kredietwaardigheid kun je ook de bank laten zien dat je het op de arbeidsmarkt goed zou doen. Bijvoorbeeld met een diploma van een hogeschool of universiteit. Het bezitten van genoeg eigen middelen helpt ook mee met een positieve beoordeling van de bank. Als de partner met wie je het huis koopt in loondienst werkt, is het krijgen van een hypotheek ook stuk makkelijker.

Aan de slag

Er zijn dus zeker mogelijkheden om een hypotheek te krijgen als startend ondernemer. Wil je weten hoe je kan aantonen dat je bedrijf financieel gezond is? Kijk dan naar mijn artikel over winst, solvabiliteit en liquiditeit. Wil je je persoonlijke situatie voorleggen aan een van mijn adviseurs? Klik dan op de button hieronder om een afspraak te maken!

Een hypotheek voor zzp'ers, dat gaat net anders

Download gratis het e-book "Hypotheek voor zzp'ers". Vol met tips, eisen van de bank en dingen waar je op moet letten.

Waar gaat het allemaal over?

  • Het gehele proces uitgelegd: van huis zoeken tot hypotheek afsluiten
  • Hoe wordt je inkomen beoordeeld
  • Hoe zit 't met als je pas een paar jaar zzp'er bent?