Een hypotheek na je scheiding, deze extra documenten heb je nodig

Bij het aanvragen van een hypotheek zijn er een hoop documenten die je moet inleveren zodat de bank weet hoeveel ze aan je kunnen lenen. Wanneer je in het verleden bent gescheiden komen hier vaak nog wat documenten bovenop die te maken hebben met je scheiding. Ben jij ooit gescheiden? Ik leg je uit welke documenten niet kunnen missen bij het aanvragen van je hypotheek na scheiding.

Friso Bakker

Je scheiding aangeven

Ligt je momenteel in scheiding? Ga dan naar onze pagina over online scheiden. Als je ooit bent gescheiden, geef je dit aan wanneer je een hypotheek aanvraagt. Hetzelfde geldt wanneer je uit elkaar bent gegaan na een geregistreerd partnerschap. Dit moet je aangeven, omdat het gevolgen heeft voor het aanvragen van een nieuwe hypotheek. Maar wat moet je precies aangeven?

Alimentatie

Aan je hypotheekadviseur geef je aan dat je gescheiden bent en als je alimentatie ontvangt of betaalt meld je dit ook even. In beide gevallen kan het van invloed zijn op de hypotheek die je kan aanvragen. Hierbij is er een verschil tussen kinderalimentatie en partneralimentatie. Als je vóór 1 juli 1994 bent gescheiden en je geen afspraken hebt gemaakt over de alimentatieduur, dan duurt deze automatisch levenslang. Als je na deze datum bent gescheiden duurt de alimentatie twaalf jaar als je kinderen hebt. Hetzelfde geldt als je geen kinderen hebt en je huwelijk langer dan vijf jaar heeft geduurd. Als je minder dan vijf jaar getrouwd bent geweest en je hebt geen kinderen, is de alimentatieplicht korter. deze loopt dan net zo lang als je huwelijk heeft geduurd.

Kinderalimentatie

Het bedrag aan kinderalimentatie dat je ontvangt of afdraagt wordt niet gezien als inkomen en kan niet voor je hypotheek gebruikt worden, want het is nou eenmaal voor je kinderen. Dit bedrag zal dus ook geen invloed hebben op de hoogte van je hypotheek. Als je zelf kinderalimentatie betaalt, heeft dit geen invloed op je maximale hypotheek.

Partneralimentatie

De partneralimentatie die je ontvangt kan wél je hypotheek positief beïnvloeden, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. De bank ziet dit inkomen namelijk niet als een hele stabiele factor. De partneralimentatie duurt niet je hele leven en het kan gebeuren dat je ex-partner de alimentatie niet meer kan betalen door bijvoorbeeld werkloosheid. Wanneer je partneralimentatie betaalt kan dit er bij sommige banken voor zorgen dat je hypotheek lager wordt, dit bedrag wordt namelijk van je inkomen afgehaald. Naast dat je deze bedragen aangeeft, lever je wat extra documenten in. Ik neem ze met je door.

Het echtscheidingsconvenant

Het complete echtscheidingsconvenant lever je in. Dit convenant is een overeenkomst waarin alle afspraken rondom de scheiding staan. Het is belangrijk om dit document in te leveren, omdat hier ook alles in staat wat gaat over je eventuele hypotheek, de kinderen, vermogens en schulden. In deze overeenkomst staat ook alles wat over de partneralimentatie en kinderalimentatie gaat. Heb je nog niemand die je gaat helpen bij het regelen van je echtscheidingsconvenant? Ik werk samen met NetjesScheiden.nl. Zij regelen de scheiding en ik de hypotheek. Maar met alleen deze overeenkomst ben je er nog niet.

Het vonnis

De rechter doet ook een uitspraak over afspraken die er gemaakt zijn in het convenant. Deze uitspraak van de rechter heet het vonnis. In dit vonnis worden formeel de gemaakte afspraken doorgenomen met verwijzingen naar het convenant. De bank wilt het vonnis dus ook zien om zo meer duidelijkheid te hebben over de gemaakte afspraken.

Inschrijven van de scheiding

Voor het aanvragen van een hypotheek na scheiding heb je ook nog bewijs nodig dat je scheiding is ingeschreven. Als je gaat scheiden, schrijf je dit in bij de burgerlijke stand en dan is je scheiding helemaal rond. Dit bewijs van inschrijving bij de burgerlijke stand heb je nodig bij het aanvragen van een hypotheek.

Woont je ex-partner of jij zelf nog in jullie oude koophuis?

In dit geval heb je de akte van verdeling nodig, die vraag je aan bij je notaris. De notaris stelt deze akte op en schrijft het in bij het kadaster. Deze akte is een formele bevestiging dat er na de scheiding een van de twee ex-partners volledig eigenaar is geworden van de woning. Het is belangrijk om deze akte op te laten stellen bij je scheiding. Als je dit niet doet, blijft de ex-partner die er niet meer woont ook eigenaar van de woning.

Vergeet deze documenten niet

Ook al ben je al jaren geleden gescheiden, je kan er bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek niet omheen. Er zijn een paar documenten waar je rekening mee moet houden. Vergeet dus het echtscheidingsconvenant en het vonnis niet, en denk ook aan je inschrijving bij de burgerlijke stand en de akte van verdeling. Na het inleveren van deze documenten kan je nieuwe avontuur beginnen!

Kom je er nog niet uit? Ik help je met je hypotheek na scheiding

Heb je hulp of advies nodig bij het aanvragen van een nieuwe hypotheek na scheiding?  Maak dan een gratis bel-afspraak met een van mijn adviseurs.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren