De kosten voor het verkopen van je huis, waar moet je rekening mee houden?

Je wilt graag je woning verkopen. Daar komt veel bij kijken. Wat je precies moet doen en hoeveel het zal kosten is afhankelijk van jouw situatie. In dit artikel leggen we alles voor je uit. 

stopwatch

7 min

calendar
30 maart 2023
eye

0

Laten verkopen of zelf regelen?

Allereerst moet je bepalen of je de woning via een verkoopmakelaar wilt verkopen of dat je de woning zelfstandig verkoopt. Beide hebben hun voor- en nadelen.

Een verkoopmakelaar

Als je de woning via een verkoopmakelaar verkoopt zijn er verschillende opties. Je kan kiezen voor een verkoopmakelaar bij jou uit de buurt. Deze heeft het beste inzicht in de markt en helpt met de waardebepaling van de woning. Verder zorgt de verkoopmakelaar er meestal voor dat er foto’s van de woning worden genomen zodat de woning op Funda kan komen. De woning online aanbieden is ook de taak van de verkoopmakelaar. Hierbij hoort ook het inplannen van de bezichtigingen. Jij hoeft dus ook zelf niet aanwezig te zijn bij een bezichtiging. Verder stelt de makelaar ook het koopcontract op wanneer je een bod hebt geaccepteerd. 

De kosten voor een traditionele verkoopmakelaar liggen rond de 1,5% van de verkoopprijs. Dit kan echter per makelaar verschillen en hierover kan je onderhandelen.

Online makelaar

Je kan ook je woning verkopen via een online makelaar, bijvoorbeeld Makelaarsland. Het voordeel hiervan is dat de kosten vaak aanzienlijk lager liggen. Vaak kan je zelf bepalen wat zij voor je moeten doen. Op die manier houd je de kosten in de hand. Bij de meeste online makelaars zien we dat de volgende dingen door de makelaar wordt geregeld:

  • foto’s maken van de woning
  • de waardebepaling van de woning
  • ontvangen van biedingen en opstellen van het koopcontract. 

Het inplannen van de bezichtigingen en het uitvoeren van de bezichtigingen is vaak een taak voor jou als verkoper. De kosten van een online makelaar liggen vaak rond de €1500,-.

 

Zelf je huis verkopen

Je kunt er ook voor kiezen om je huis zonder makelaar te verkopen. Zelf een huis verkopen kost wel een stuk meer werk en tijd. Het is dus goed om een afweging te maken of dit het waard is. Heb je besloten de verkoop zonder makelaar te regelen? Dan lees je hier wat er allemaal moet gebeuren zodat je zelf kunt verkopen!

Wat moet je in de basis regelen?

Om de woning verkoopklaar te maken moet je vraagprijs bepalen. Meestal wordt dit gedaan aan de hand van een taxatierapport. Hiervoor kan je een taxateur laten langskomen (kosten liggen rond €600,-) of als het mogelijk is de waarde laten bepalen bij het Calcasa (kosten €27,95). Om de verkoopprijs te bepalen is het ook verstandig om te kijken of er vergelijkbare woningen in de buurt op Funda staan en wat daar de vraagprijs van is. 

Verder moet je een fotograaf laten langskomen die verkoopfoto’s maakt van je woning. Naast de foto’s moet er ook een meetrapport komen, en moet er een plattegrond van de woning worden gemaakt. De foto’s en plattegrond worden bij de advertentie op de internet gezet. Deze onderdelen koop je vaak in een pakket bij een aanbieder hiervan en de prijzen beginnen vaak vanaf €300,-. Dit kan natuurlijk oplopen naarmate je een luxer pakket neemt. 

Sinds 2015 moeten alle huiseigenaren een energielabel hebben. De bedoeling achter het label is om woningbezitters te stimuleren in het energiezuiniger maken van hun huis. Het energielabel laat namelijk zien hoe energiezuinig jouw huis is. Het aanvragen hiervan kost geld en is verplicht. Heb je bij de verkoop van je huis nog geen definitief energielabel aangevraagd? Dan kan een boete volgen. De hoogte van de boete is €450,-. De kosten voor het aanvragen van een energielabel hangt af van je woning en hoeveel tijd een energieadviseur kwijt is aan het beoordelen van de jouw huis.

Dan moet je nog de woning te koop aanbieden. Op een website als Funda is het helaas niet mogelijk om een huis te koop te zetten zonder makelaar. Wel zijn er veel internetmakelaars die voor een bedrag jouw advertentie op huizensites plaatsen. Andere manieren om zelf een huis aan te bieden zijn via Marktplaats of sociale media. Je kunt op deze kanalen, zoals op Facebook, je bericht voor een klein bedrag promoten zodat ook mensen buiten je eigen netwerk de advertentie te zien krijgen.

Je hebt je woning te koop aangeboden, en dan?

Dan krijg je hopelijk snel veel bezichtigingen. Mensen die op jouw huis hebben gereageerd willen natuurlijk graag komen kijken voordat ze een bod uitbrengen. Zonder makelaar ben je zelf verantwoordelijk voor bezichtigingen. Bereid je dus goed voor op eventuele (kritische) vragen die je tijdens een bezichtiging kunt krijgen over het huis. Zeker als mensen komen kijken met een aankoopmakelaar. Het is ook belangrijk om je niet te laten overbluffen. Als je goed op de hoogte bent van wat je aanbiedt, zowel de sterke als zwakke punten, word je minder snel verrast.

Als je jouw huis hebt verkocht en je hypotheek helemaal hebt afbetaald, ben je verplicht om de hypotheekinschrijving in het Kadaster door te laten halen. Dit wordt ook wel royeren genoemd. Het doorhalen van je hypotheekinschrijving moet je laten doen door een notaris. Hij maakt dan een akte van royement. Deze akte wordt aangeboden aan het Kadaster en daarmee verdwijnt de inschrijving van de hypotheek, ofwel de hypotheekakte die opgesteld was bij de aankoop van je huis. De kosten voor het royeren van je hypotheek zijn afhankelijk van de notaris die je kiest. Vaak liggen de kosten tussen de € 90,- tot € 500,-.

Hulp nodig met je hypotheek?

Heb je dan uiteindelijk je huis verkocht en ben je op zoek naar een nieuw huis? Of heb je misschien al een huis op het oog? Onze adviseurs helpen je graag met je nieuwe hypotheek. 

Gratis afspraak maken

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Huis verkopen

22/11/2023

Een restschuld op je hypotheek, hoe los je dat op?

16/11/2023

Je huis verkopen, wat komt erbij kijken?

19/10/2023

Wat is een overbruggingshypotheek en hoe werkt het?

23/06/2023

Kosten verkoopmakelaar

15/06/2023

Kun je je huis verhuren met een hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.