Kun je je huis verhuren met hypotheek?

Je huis verhuren met hypotheek? Mag dat? Je hebt een hypotheek en wilt tijdelijk je huis verhuren. In de praktijk gebeurt het vaak, maar mag het eigenlijk wel? Hoe zit het met jouw verantwoordelijkheden en die van de bank? In dit artikel wordt uitgelegd of je je huis mag verhuren met hypotheek en onder welke voorwaarden dat is.

Awisa Shamshiri

Huis verhuren met hypotheek

Om je huis te verhuren, heb je toestemming nodig van je geldverstrekker. Je mag niet zomaar je huis verhuren met hypotheek. Je kunt je gehele woning verhuren of een deel van de woning terwijl je er nog zelf woont. In beide gevallen moet je toestemming vragen. Daarbij is de kans groot dat je die toestemming níet krijgt. Je huis verhuren met hypotheek, houdt in dat er een huurder in je huis komt. Huurders zijn in Nederland goed beschermd en kunnen niet zomaar uit huis gezet worden. Dat is een reden om niet die toestemming te verlenen. Verder kan verhuur ook leiden tot schade aan het pand. Als het aankomt op een gedwongen verkoop, zijn er dus meer complicaties met een huurder erbij. Er zijn uitzonderingen waarbij je wel toestemming krijgt van de geldverstrekker.

Huis verhuren onder Leegstandswet

Er is een uitzondering waarop geldvertrekkers soms wel toestemming verlenen. Dat is als je huis leegstaat. Wanneer de woning al een tijd te koop staat, maar niet verkocht wordt. Als je via Leegstandswet verhuurt, hoef je niet met alle huurbeschermingsbepalingen rekenening te houden. In dat geval heb je de mogelijkheid de huurovereenkomst op te zeggen. Je hebt wel een vergunning van de gemeente nodig. Als je je huis verhuurt onder Leegstandswet, is de hypotheekrente niet aftrekbaar. Na de periode van tijdelijke verhuur is die rente wel weer aftrekbaar. Je moet wel voldoen aan de criteria om je huis te verhuren via Leegstandswet.

In eerste instantie moet je woning voor verkoop bestemd zijn en het moet tot een van de volgende types behoren:

  • Nieuwbouw. Nog niet eerder bewoond.
  • Een woning die voor de leegstand tenminste 12 maanden geheel of gedeeltelijk bewoond is geweest.
  • Een woning die voor leegstand in 10 jaar slechts 3 jaar als woonruimte verhuurd is geweest.
  • Woning die bestemd is voor sloop of renovatie.

Huis verhuren door emigratie

Als je emigreert, kan dat ook een reden zijn om je huis tijdelijk te verhuren. Dan gelden ongeveer dezelfde regels en kan je ook gebruik maken van de Leegstandswet. In dit geval is het belangrijk om dat goed in je huurcontract op te nemen en eventueel een exacte datum wanneer het huurcontract afloopt en de verhuurder het huis moet verlaten.

Je hebt dus toestemming nodig van je geldvertrekker om je huis te verhuren. Waarschijnlijk zal je geldverstrekker die toestemming niet geven. De uitzondering is wanneer je je huis verhuurt op basis van de Leegstandswet.