Wat zijn de voordelen van extra aflossen?

Afhankelijk van je situatie kan extra aflossen op je hypotheek voordelig zijn. Hieronder bespreken we de voor- en nadelen van extra aflossen.
stopwatch

3 min

calendar
11 november 2022
eye

3382

Bereken direct wat jij kunt lenen

Extra aflossen iets voor jou?

Ben je meer gaan verdienen? Heb je een schenking gekregen of wil je de restschuld van je hypotheek beperken? Dan kan extra aflossen voor jou een goede oplossing zijn. Ben je benieuwd hoeveel je extra kunt aflossen zonder dat je een boete krijgt van de bank? Dat lees je in dit overzicht.

De voordelen van extra aflossen op je hypotheek

Je hypotheekschuld wordt lager. Hierdoor is de kans kleiner dat je een restschuld overhoudt wanneer je je huis verkoopt. Je maandlasten dalen: hoe lager je hypotheekschuld, hoe minder rente je betaalt. Wanneer je meer dan 50.000 euro eigen vermogen per belastingplichtige hebt, kan extra aflossen een positieve invloed hebben op je vermogensrendementsheffing. Je kunt ons hierover om advies vragen.

Wat zijn de nadelen van extra aflossen?

Je financiële buffer wordt kleiner. Los daarom ook nooit af met geld dat je mogelijk nog nodig hebt. Twijfel je? Houd het geld dan in eigen zak. Je verlaagt je eigenwoningschuld. Daardoor kun je bij de verkoop van je huis en de aankoop van een nieuwe te maken krijgen met de bijleenregeling. Je moet de overwaarde van je huis dan gebruiken om je nieuwe huis te kopen. Je gaat voortaan minder rente betalen, maar je kunt ook minder rente aftrekken van je belastbaar inkomen. Hierdoor betaal je misschien meer inkomstenbelasting. Fiscaal is het dan onvoordelig.

Hulp inschakelen

Het is belangrijk om de voordelen van extra aflossen af te wegen tegen de nadelen. Je kunt hiervoor altijd aankloppen bij onze adviseurs. Die lezen zich in in jouw situatie en helpen je met de beste oplossing. Zo weet je zeker dat je goed kiest.

Hypotheekgesprek inplannen
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Eduard Knape

Eduard is hypotheekadviseur bij Frits en is gespecialiseerd in verduurzaming. Hij helpt je graag aan een passend hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Huis verkopen

22/11/2023

Een restschuld op je hypotheek, hoe los je dat op?

16/11/2023

Je huis verkopen, wat komt erbij kijken?

19/10/2023

Wat is een overbruggingshypotheek en hoe werkt het?

23/06/2023

Kosten verkoopmakelaar

15/06/2023

Kun je je huis verhuren met een hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.