Wat zijn de voordelen van extra aflossen?

14 juni 2020 3414x

Afhankelijk van je situatie kan extra aflossen op je hypotheek voordelig zijn. Hieronder bespreken we de voor- en nadelen van extra aflossen.

Bénine Bijleveld

Extra aflossen iets voor jou?

Ben je meer gaan verdienen? Heb je een schenking gekregen of wil je de restschuld van je hypotheek beperken? Dan kan extra aflossen voor jou een goede oplossing zijn. Ben je benieuwd hoeveel je extra kunt aflossen zonder dat je een boete krijgt van de bank? Dat lees je in dit overzicht.

De voordelen van extra aflossen op je hypotheek

  • Je hypotheekschuld wordt lager. Hierdoor is de kans kleiner dat je een restschuld overhoudt wanneer je je huis verkoopt.
  • Je maandlasten dalen: hoe lager je hypotheekschuld, hoe minder rente je betaalt.
  • Wanneer je meer dan 50.000 euro eigen vermogen per belastingplichtige hebt, kan extra aflossen een positieve invloed hebben op je vermogensrendementsheffing. Je kunt ons hierover om advies vragen.

Wat zijn de nadelen van extra aflossen?

  • Je financiële buffer wordt kleiner. Los daarom ook nooit af met geld dat je mogelijk nog nodig hebt. Twijfel je? Houd het geld dan in eigen zak.
  • Je verlaagt je eigenwoningschuld. Daardoor kun je bij de verkoop van je huis en de aankoop van een nieuwe te maken krijgen met de bijleenregeling. Je moet de overwaarde van je huis dan gebruiken om je nieuwe huis te kopen.
  • Je gaat voortaan minder rente betalen, maar je kunt ook minder rente aftrekken van je belastbaar inkomen. Hierdoor betaal je misschien meer inkomstenbelasting. Fiscaal is het dan onvoordelig.

Hulp inschakelen

Het is belangrijk om de voordelen van extra aflossen af te wegen tegen de nadelen. Je kunt hiervoor altijd aankloppen bij onze adviseurs. Die lezen zich in in jouw situatie en helpen je met de beste oplossing. Zo weet je zeker dat je goed kiest. Plan je een gratis hypotheekgesprek in?