Hypotheekaanvraag: hoe dien je die in?

07 mei 2021 239x

Het proces van zoeken en bezichtigen ben je al doorlopen, je bod is geaccepteerd en je wilt een hypotheek aanvragen. Maar wat nu? In een stappenplan laat Ikbenfrits zien hoe het indienen van een hypotheekaanvraag precies in zijn werk gaat.

Bénine Bijleveld

Stap 1: een hypotheek kiezen

Een hypotheek kies je niet zomaar even. Wanneer je er één afsluit ga je een enorme financiële verplichting aan. Je zit aan deze lening hoogstwaarschijnlijk tientallen jaren vast en daarom is het verstandig om je te verdiepen in de verschillende hypotheekvormen en soorten. Wat zijn de voorwaarden? Hoe hoog is de rente? Los je annuïtair of lineair af en hoeveel kan er per jaar extra boetevrij worden afgelost? Het is belangrijk om bij al deze punten stil te staan

Hulp met je hypotheekaanvraag

Al deze keuzes hoef je gelukkig niet alleen te maken. De gespecialiseerde hypotheekadviseurs van Ikbenfrits denken graag met je mee en helpen je in een online en telefonisch hypotheekgesprek. Aan de hand van overzichtelijke grafieken laten ze jou in jouw persoonlijke online dashboard alle opties en bijbehorende regels en voorwaarden zien. Samen kiezen jullie dan de hypotheek die het allerbeste bij jouw situatie past en kan de hypotheekaanvraag van start gaan.

Stap 2: taxeren

Sinds 2018 is het maximale leenbedrag in je hypotheek gelijk aan de waarde van je huis. Anders gezegd: je mag niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen. Daarom is het belangrijk om het huis dat je koopt te laten taxeren, als dat nog niet is gebeurd. Op basis hiervan wordt jouw maximale leenbedrag (LTV) bepaald. Je taxatie kan geregeld worden via Ikbenfrits en kost 425 euro. Koop je een nieuwbouwhuis? Dan is een taxatie niet nodig.

Tip! Regel je taxatie zo vroeg mogelijk in het proces! Het gebeurt nogal eens dat een taxatierapport vertraging oploopt, waardoor je hypotheekaanvraag stil kan komen te liggen.

Stap 3: het renteaanbod

Als je jouw hypotheek hebt gekozen, gaat de bank waar je jouw hypotheek af wilt sluiten aan de slag met een renteaanbod. Hierin staat alles over jouw hypotheek, zoals de rente, looptijd, rentevaste periode, aflosvorm, enzovoorts. Ook vind je in het renteaanbod alle documenten die je bij de bank moet aanleveren.

Documenten

En ja, dat zijn er een hoop. Om je hypotheekaanvraag tot een succes te brengen, wil de bank eerst van alles van je weten. En dat moet zwart op wit. Bij Ikbenfrits kun je jouw documenten gemakkelijk scannen en uploaden in jouw dashboard. Je hoeft dus geen velletje extra te printen. Welke documenten je aan moet leveren, is heel erg afhankelijk van jouw situatie en de bank waar je jouw hypotheekaanvraag indient. Documenten die in ieder geval bijna altijd worden gevraagd zijn:

  • Identiteitsbewijs
  • Salarisstrook
  • Bankafschrift van een hele maand met daarop de bijschrijving van het salaris (niets mag worden verborgen)
  • Bewijs van je eigen geld (vermogen)
  • Werkgeversverklaring
  • Taxatierapport van je nieuwe huis

Stap 4: tekenen

Als al jouw documenten compleet zijn, is het tijd om je renteaanbod te tekenen en samen met je documenten naar de bank op te sturen. Bij de bank wordt alles dubbel gecontroleerd om te verzekeren dat alle documenten geldig zijn en kloppen. Dit kan, afhankelijk van de bank waar je hypotheekaanvraag loopt, wel even duren. Zo krijg je bij de ene bank een finaal akkoord na twee dagen, waar het bij een andere bank zomaar weken kan duren. De doorlooptijden van de banken kun je vinden door op onderstaande knop te drukken.

Stap 5: naar de notaris

Je bent er bijna! Je renteaanbod en documenten zijn goedgekeurd en de bank heeft een finaal akkoord gegeven. Dat betekent dat jouw hypotheekaanvraag is goedgekeurd! Er moeten nog een aantal kleine zaken worden geregeld. Je ondertekent je definitieve hypotheekofferte en stuurt deze door naar je hypotheekadviseur. Die zorgt ervoor dat alles bij de bank terecht komt, die op haar beurt weer contact opneemt met de notaris. De allerlaatste stap van jouw hypotheekaanvraag is je handtekening zetten bij de notaris. Hierna is jouw hypotheekaanvraag rond en kun je volop gaan genieten van jouw nieuwe huis!

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book "Help, ik koop een huis". Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.