Hoe kun je jouw boeterente berekenen?

De hypotheekrente staat al tijden enorm laag. Om hiervan te profiteren, kun je ervoor kiezen om je hypotheek over te sluiten. Vaak betaal je dan wel een boeterente, door dit bedrag vooraf te berekenen weet je precies waar je aan toe bent.
stopwatch

5 min

calendar
3 maart 2022
eye

124813

Oversluiten van je hypotheek loont vaak, ondanks de boeterente

Wil je jouw boeterente gelijk berekenen en weten of je kunt besparen met het oversluiten van je hypotheek? Gebruik dan deze slimme tool hieronder. Hiermee kun je berekenen wat jouw bank berekent aan boete. Meer weten over de boeterente? Deze video legt in anderhalve minuut uit hoe de boeterente werkt. Scheelt een hoop leeswerk. Wil je toch liever lezen? De tekst gaat onder de video verder.

 

 

Boete bij 't oversluiten van je hypotheek

Als je eerder van je hypotheek af wilt, voor het einde van je rentevaste periode dus, moet je een bedrag aan de bank betalen. Dit heet de boeterente. Je betaalt een boeterente als je een groot bedrag wilt aflossen of als je jouw hypotheek wilt oversluiten naar een andere bank. Waarom moet je dit boete dan betalen? Omdat je vroegtijdig stopt met het betalen van je hypotheek. De bank loopt hierdoor inkomsten mis. In het geval van oversluiten zijn er twee opties om de boeterente te betalen. Je kunt deze boete direct betalen of meefinancieren met je nieuwe hypotheek. Wanneer je het direct betaalt, ben je meteen van de boete af. Als je de boete meefinanciert, komt het bedrijf bij je nieuwe hypotheek. Zo voorkom je dat je in een keer een grote som geld moet ophoesten.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Is oversluiten zinvol?

Oversluiten doe je vaak als je wilt besparen op je maandlasten. Of je wel of niet kunt besparen op je hypotheek hangt van veel dingen af. Zo zijn de rentes nu veel lager dan vijf jaar geleden, waardoor de hypotheken die nu afgesloten worden veel goedkoper zijn. Deze rentes kun je checken in de rentevergelijker, hier wordt een hypotheek beoordeeld met een cijfer door de Consumentenbond. Je kunt ook de nieuwe hypotheek maandlasten berekenen via onze tool. 

Hypotheek oversluiten berekenen

Aan de andere kant heb je met veel kosten te maken zoals bijvoorbeeld een boete voor het openbreken van je huidige hypotheek, notariskosten ( 864 euro ), taxatiekosten ( 600 euro ) en advies- en bemiddelingskosten ( 2.650 euro ). Ook andere zaken hebben invloed op je (netto) besparing. Namelijk je inkomen, je WOZ waarde, de aflosvorm van je hypotheek, de waarde van je huis nu, de risico opslag die je bank hanteert, hoe lang je nog renteaftrek hebt, eventuele kosten voor NHG, enz. Frits houdt rekening met al deze zaken in de tool, zo kun je makkelijk online je boeterente berekenen en of het zinvol is om je hypotheek over te sluiten.

Boeterente berekenen

De banken kijken naar deze factoren wanneer ze de boeterente berekenen:

  • Het huidige rentepercentage ten opzichte van de actuele rentestand
  • De resterende lengte van de rentevaste periode
  • Het boetevrije gedeelte
  • De hoogte van het bedrag dat jij nog aan hypotheek open hebt staan

Hieronder wordt het uitgelegd met een voorbeeld. En plaatjes!

Hoe wordt het rentevoordeel berekend?

Wij zijn heel conservatief als het gaat om het bepalen van de voordeel op rente. Stel je hebt nu een aflossingsvrije hypotheek van €100.000 met een rente van 4% dat nog vijf jaar vast staat. Je sluit dit over naar een nieuwe hypotheek van tien jaar rentevast met een rente van 2%. De AFM stelt in een richtlijn dat je het rente voordeel als volgt berekent:

(4%-2%) x €100.000 x 10 = €20.000

(oude rente-nieuwe rente) x hypotheek bedrag x nieuwe rentevaste periode

Dat lijkt logisch, maar is niet realistisch. Jouw eigen bank biedt jou over vijf jaar een nieuwe rente aan die misschien wel veel lager is. Het is dan ook niet eerlijk om het rentevoordeel na je huidige rentevaste periode door te laten lopen.

Je boeterente is fiscaal aftrekbaar

Goed nieuws. Je mag de boeterente aftrekken van je inkomstenbelasting. Hier zijn natuurlijk wel spelregels voor, het blijft de Belastingdienst. In de volgende gevallen is je boeterente aftrekbaar:

  • Als je je hypotheek oversluit naar een andere bank
  • Wanneer je extra aflost op je hypotheek
  • Als je in de tussentijd de rente aanpast

Je leest hier meer over de boeterente en belasting.

Boeterente berekenen? Laat Frits je helpen

Misschien weet je niet goed wat voor jou de beste optie is of lukt het niet om de boeterente te berekenen. Moet je nou oversluiten of niet? En zo ja, moet je dan de boete direct betalen of meefinancieren? Je kunt jouw persoonlijke situatie altijd voorleggen aan een van onze adviseurs. Zij denken graag met je mee en berekenen wat voor jou de beste optie is. Laat je weten hoe ze je kunnen bereiken?

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Karin de Jonge

Karin is ruim tien jaar werkzaam in de hypothekenbranche en kan na jaren werkervaring zeggen dat ze advies geven het allerleukst vindt. Of het nu gaat om het verduurzamen van je huis, het oversluiten.. Lees verder

Meer lezen over Oversluiten

10/01/2024

Aflossen als je huis onder water staat

12/10/2023

Fiscale gevolgen van het aflossen van je hypotheek

15/08/2023

Aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd. Wat nu?

15/08/2023

Is het handig om een aflossingsvrije hypotheek over te sluiten?

10/07/2023

Overgangsrecht, zo profiteer je alsnog van hypotheekrenteaftrek

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.