Waarom zou je bezwaar maken tegen je WOZ-waarde?
Als je een te hoge waarde onroerende zaken (WOZ) hebt ontvangen, kun je teveel belasting betalen over je koopwoning. Op basis van de WOZ worden namelijk allerlei belastingen berekend, zoals de onroerendezaakbelasting en het eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait heeft wat weer invloed op je hypotheekrenteaftrek. Maar ook de erfbelasting wordt bepaald door de WOZ-waarde.
Nadelen voor bezwaar maken tegen de WOZ-waarde
Al met al kan een te hoge WOZ-waarde je zomaar honderden euro’s per jaar kosten. Toch is het niet altijd nadelig. Als je je huis wilt verkopen bijvoorbeeld, resulteert een hogere WOZ-waarde vaak in een hogere vraagprijs. Ook kan een hogere WOZ-waarde ervoor zorgen dat je in een lagere risicoklasse valt, waardoor je hypotheekrente lager wordt. Ondanks deze uitzonderingen is het bijna altijd voordeliger om een lagere WOZ-waarde te hebben.
Hoe controleer je of je WOZ-waarde klopt?
Twijfel je over de hoogte van de WOZ-waarde? Begin dan met vergelijken. Op het WOZ-waardeloket kun je gratis zien wat vergelijkbare woningen in jouw buurt waard zijn volgens de gemeente. Zie je grote verschillen terwijl jouw woning juist kleiner is, minder goed onderhouden of bijvoorbeeld naast een drukke weg ligt? Dan is de kans groot dat je succesvol bezwaar kan maken.
Hoe maak je bezwaar tegen je WOZ-waarde?
Het maken van bezwaar is gratis en hoeft niet ingewikkeld te zijn. Vanaf het moment dat je de WOZ-beschikking hebt ontvangen, heb je zes weken de tijd om in actie te komen. Op de website van je gemeente staat meestal precies uitgelegd hoe je dit doet. Vaak is er een digitaal formulier dat je kunt invullen. Je kunt ook een brief sturen. In die brief leg je kort uit waarom je bezwaar maakt en op welke punten je de waarde betwist. Het is belangrijk om je bezwaar goed te onderbouwen. Denk aan recente foto’s, een bouwkundig rapport of een taxatie.
Andere manieren om bezwaar tegen de WOZ-waarde te maken
Je kunt ook een bedrijf inschakelen dat bezwaar voor je regelt. Vaak doen die dat op basis van ‘no cure, no pay’. Win je het bezwaar, dan betaalt de gemeente de kosten. Verlies je, dan betaal jij niks. Het lijkt een makkelijke oplossing, maar je hebt zelf geen invloed meer op de uitslag van het bezwaar, terwijl zelf bezwaar maken vaak helemaal niet zo ingewikkeld is.
Heb je meer tijd nodig om je bezwaar goed te onderbouwen? Dan kun je alvast een ‘pro-forma’ bezwaar indienen. Daarmee laat je weten dat je bezwaar maakt maar dat je extra tijd nodig hebt om je verhaal compleet te maken.
Na het indienen van je bezwaar hoor je in de loop van hetzelfde kalenderjaar wat de gemeente besluit. Ben je het daar niet mee eens? Dan kun je in beroep gaan bij de rechter. Bedenk wel dat bezwaar maken altijd gratis is, maar een beroepsprocedure veel geld kan kosten. Denk daarom goed na of je die stap wilt zetten en vraag eventueel advies aan een jurist.

Laat je WOZ-waarde niet zomaar liggen
Een te hoge WOZ-waarde kan je onnodig veel geld kosten. Gelukkig kun je daar iets aan doen. Door op tijd bezwaar te maken, voorkom je dat je te veel betaalt. Check daarom goed of de waarde van jouw woning klopt, vergelijk je woning met andere huizen in de buurt en dien, wanneer nodig, op tijd bezwaar in. Een kleine moeite, met misschien een grote impact op je portemonnee. Benieuwd of er nog andere manieren zijn om te besparen op je woning?