Aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd. Wat nu?

Er zijn in Nederland veel mensen met een aflossingsvrije hypotheek. Ook deze aflossingsvrije hypotheek wordt aan het einde van de looptijd afgelost. Hoe gaat dit in zijn werk en wat betekent het voor jou?
stopwatch

3 min

calendar
15 augustus 2023
eye

99076

Einde looptijd van je aflossingsvrije hypotheek

Je hebt een tijd geleden een aflossingsvrije hypotheek afgesloten. Deze hypotheekvorm was voorheen heel populair. Sterker nog: meer dan de helft van de totale hypotheekschuld in Nederland bestaat uit aflossingsvrije leningen. Je betaalt de gehele looptijd alleen hypotheekrente en die mag je ook nog eens grotendeels aftrekken van de belasting. Wat sommige mensen niet weten is dat aan het einde van de looptijd wel verwacht wordt dat jij de lening terugbetaalt.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Nog nooit afgelost, hoe betaal je je aflossingsvrije hypotheek af aan 't einde van de looptijd?

Er zijn in Nederland een hoop mensen die nooit iets afgelost hebben op hun hypotheek. Dat betekent dat je aan het einde van de looptijd van een aflossingsvrije hypotheek de complete hypotheeksom als restschuld overhoudt. Tenzij je dit bedrag hebt liggen, kan dit als een nare verrassing komen. Je wilt natuurlijk niet je huis verkopen! Soms kun je een nieuwe hypotheek aanvragen, al kun je dan niet automatisch verlengen. Wanneer je een nieuwe hypotheek wilt afsluiten om je restschuld te financieren, gaat de bank nog een keer kijken naar je inkomen en de woningwaarde. Het zou kunnen dat je niet meer voldoet aan de strengere regels, omdat je bijvoorbeeld met pensioen bent. Dan ligt je inkomen waarschijnlijk een stukje lager dan toen je de hypotheek afsloot. Ook kan het zijn dat je huis minder waard is geworden, dan wordt een nieuwe hypotheek ook een lastigere klus.

Aflossingsvrije hypotheek verlengen

Je kunt je aflossingsvrije hypotheek dus pas op de einddatum verlengen. Het is belangrijk dat je dan aan de voorwaarden van de bank voldoet. De bank kijkt dan naar de hoogte van je hypotheek en de waarde van je woning. Een aflossingsvrije hypotheek mag namelijk niet hoger dan 50% van de woningwaarde zijn. Als je hypotheek hoger is, dan zul je dat bedrag maandelijks moeten aflossen. 

Aflossingsvrije hypotheek berekenen

Sinds augustus 2011 mag een aflossingsvrije hypotheek dus niet hoger zijn dan 50% van de woningwaarde. Daarom willen veel banken ook alleen een aflossingsvrije hypotheek verstrekken in combinatie met een andere hypotheekvorm. Het berekenen van een aflossingsvrije hypotheek is simpel. Je betaalt namelijk alleen de rente. Een rekenvoorbeeld:

  • De waarde van de woning is 400.000 euro
  • De rente is 3%
  • De looptijd is 20 jaar

Je mag dus maximaal 200.000 euro financieren via een aflossingsvrije hypotheek. Om de hypotheek maandlasten te berekenen hoef je enkel de rente over dit deel te berekenen: 200.000 x 3% = 6.000 euro per jaar, dus 500 euro per maand. 

Heb je het idee dat een nieuwe hypotheek voor jou een probleem kan worden?

Hier zijn een paar opties waar je rekening mee kunt houden.

Tussentijds aflossen

Heb je spaargeld? Dan kan het een goed idee zijn om dit te gebruiken om af te lossen op je hypotheek. Wanneer je aflost op je hypotheek, word je steeds iets meer eigenaar van je huis. Goed om te weten: je mag niet zomaar je hele hypotheekschuld in één keer aflossen (als je dat zou kunnen). Bij de meeste banken mag je per jaar een deel van de hypotheekschuld boetevrij aflossen. Waarom? Wanneer je aflost loopt de bank rente mis. Daarom mag je tussen de 10% en 20% per jaar boetevrij aflossen. Als je dit doet, zou je in vijf à tien jaar van je complete schuld af kunnen zijn.

Oversluiten

Het kan zo zijn dat je straks niet nogmaals een hypotheek kunt afsluiten omdat je (bijna) met pensioen gaat. Banken houden hier tien jaar van tevoren al rekening mee. Ben je dus op het moment jonger dan 57 en heb je een (100%) aflossingsvrije hypotheek? Dan kan oversluiten misschien een goede optie zijn.

Hulp nodig met wat je kunt doen aan het einde looptijd van je aflossingsvrije hypotheek?

Kun je niet aflossen maar denk je in de problemen te komen aan het einde van de looptijd van je hypotheek? En is oversluiten ook geen optie omdat je niet voldoende inkomen hebt volgens de nieuwe regels? Dan is het belangrijk om contact op te nemen met de bank waar je de hypotheek hebt. In de meeste gevallen is er nu nog genoeg tijd om er iets aan te doen. Anders kun je ook altijd met een van onze adviseurs bellen. Zij denken graag met je mee en zoeken naar een oplossing.

Hypotheekgesprek inplannen
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Karin de Jonge

Karin is ruim tien jaar werkzaam in de hypothekenbranche en kan na jaren werkervaring zeggen dat ze advies geven het allerleukst vindt. Of het nu gaat om het verduurzamen van je huis, het oversluiten.. Lees verder

Meer lezen over Oversluiten

10/01/2024

Aflossen als je huis onder water staat

12/10/2023

Fiscale gevolgen van het aflossen van je hypotheek

15/08/2023

Aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd. Wat nu?

15/08/2023

Is het handig om een aflossingsvrije hypotheek over te sluiten?

10/07/2023

Overgangsrecht, zo profiteer je alsnog van hypotheekrenteaftrek

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.