Samenlevingscontract, waarom het handig kan zijn

Je wilt samen met je partner een huis kopen. Is het hiervoor nodig samen het huwelijksbootje in te stappen? Het korte antwoord is nee. Trouwen is leuk, maar het hoeft absoluut niet. Wel is het verstandig om het één en ander op papier te zetten, het liefst vóórdat jij en je partner samen een hypotheek aanvragen. Dit doe je in bijvoorbeeld een samenlevingscontract.
stopwatch

3 min

calendar
28 december 2023
eye

13838

Bereken direct wat jij kunt lenen

Wat is een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is een juridisch document en bevat afspraken over gezamenlijk eigendommen, uitgaven en eventuele schulden. Het doel van dit document is om de rechten en plichten van beide partners vast te leggen en conflicten te voorkomen. 

Waarom een samenlevingscontract?

In een samenlevingscontract staan verschillende afspraken. Bijvoorbeeld over (toekomstige) inkomsten, uitgaven, vermogen en schulden als je uit elkaar gaat of als één van beiden komt te overlijden. Dit contract is niet verplicht als je samen een hypotheek wilt afsluiten, maar het kan wel verstandig handig zijn om er wel één op te stellen.

Wat zijn de gevolgen als ik dit niet doe?

Er kunnen een aantal gevolgen zitten aan een huis kopen zonder dat je een samenlevingscontract hebt afgesloten. Een voorbeeld: als je geen samenlevingscontract hebt afgesloten en jouw partner komt te overlijden, dan hebben de nabestaanden van jouw partner recht op de helft van het huis waarin jullie wonen. Als zij dit opeisen en jij kunt dat bedrag niet betalen, kan het zijn dat je het huis moet verlaten. Dit kun je voorkomen door een 'verblijvingsbeding' in het samenlevingscontract op te nemen. Hierin staat dat jij het recht hebt om in het huis te blijven wonen als je partner overlijdt. Let op: je erft niet de helft van het huis! Als je dit wil regelen, moet je ook een testament afsluiten. 

Wat staat er in een samenlevingscontract?

Dit bepalen jullie zelf. In de wet staan namelijk geen verplichte onderdelen voor het samenlevingscontract. Wel zijn bepaalde dingen handig om er in te zetten. Denk aan afspraken over:

 

De hypotheek en het huis
  • Wie betaalt welk deel van de hypotheekrente?
  • Wie betaalt welk deel van de aflossing?
  • Hoe gaan jullie om met de waardestijging van het huis
Overige vaste lasten (zoals kosten voor het huishouden)
  • Kosten voor gas, water en licht
  • Verzekeringen
  • Belastingen
Eigendommen
  • Gemeenschappelijke eigendommen
  • Persoonlijke eigendommen (van wie is de auto?)
  • Huisdieren
De kinderen
  • Kosten voor opvoeding en verzorging
Geldzaken
Het verblijvingsbeding  
Voorwaarden voor opzegging
  • Hoe kan het samenlevingscontract beëindigd worden: met een aangetekende brief of op een andere manier?

 

Hoeveel kost een samenlevingscontract?

De kosten voor het opstellen van een samenlevingscontract lopen erg uiteen. Over het algemeen kost een samenlevingscontract tussen de € 250 en € 700. De hoogte van de kosten hangt af van de afspraken die in het samenlevingscontract worden opgenomen. Daarnaast hanteert elke notaris een eigen tarief en kunnen prijzen nog meer schommelen. Het is daarom goed om van te voren bij verschillende notarissen offertes op te vragen.  

Hoe stel ik een samenlevingscontract op?

Een samenlevingscontract stel je dus ook op bij de notaris. Het hangt van jouw situatie af hoeveel tijd de notaris nodig heeft om het samenlevingscontract op te stellen. Wil je het samenlevingscontract tussentijds wijzigen? Dat kan. Daarvoor ga je samen opnieuw naar de notaris.

Wat zijn andere opties om samen een huis te kopen?

Het samenlevingscontract is niet de enige manier om afspraken over samenwonen vast te leggen. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een geregistreerd partnerschap of een huwelijk. 

Wat is het verschil tussen een samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap?

Het geregistreerd partnerschap is voor de wet bijna hetzelfde als een huwelijk. Het loopt dan ook via de gemeente en je burgerlijke staat verandert hierdoor. Als je uit elkaar gaat of overlijdt, gelden bijna dezelfde rechten en verplichtingen als bij een huwelijk. Als jullie kinderen hebben, dan moet een aanvraag tot ontbinding van het partnerschap via de rechtbank  worden ingediend. Als jullie geen kinderen hebben, dan kan dit via een advocaat of notaris (*). 

Als je een samenlevingscontract hebt, dan zijn er veel minder rechten en plichten bij een relatiebreuk of overlijden. Het ontbinden van het contract kan vaak per aangetekende brief of als jullie gewoon samen besluiten om te stoppen met de relatie. Als jullie een huis en een hypotheek hebben, dan is het wel belangrijk om de afspraken bij het einde van jullie relatie op papier te zetten. 

Voor samenwoners is er dan eigenlijk wettelijk weinig geregeld. Er gelden alleen de afspraken die jullie in het samenlevingscontract hebben vastgelegd. Meer niet. Onderstaande tabel laat de verschillen zien.

  Samenlevingscontract Geregistreerd partnerschap Huwelijk
Fiscaal partner Ja Ja Ja
(Beperkte) gemeenschap van goederen Nee Ja Ja
Nabestaandenpensioen Ja Ja Ja
Pensioenverevening Nee Ja Ja
Mogelijkheid om achternaam partner aan te nemen Nee Ja Ja
Scheiden zonder rechter Ja Ja* Nee
Partneralimentatie Nee Ja Ja
Kinderalimentatie Ja Ja Ja
Kinderen automatisch erkend Nee Ja Ja
Vader automatisch gezag Nee Ja Ja
Vrijstelling erfbelasting Ja Ja Ja
Erfgenaam Nee Ja Ja

Wil je persoonlijke informatie over wat voor jou de beste optie is? Onze adviseurs denken graag met je mee! In een gratis eerste gesprek bespreek je al 80%.

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Ilona Dingemanse

Ilona is hypotheekadviseur bij Frits en is met haar vele diploma's en certificaten specialist op o.a. hypotheek bij echtscheiding. Ilona helpt je graag met het juiste hypotheekadvies. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

12/03/2024

Ontbindende voorwaarden, let op deze 5 dingen voor je tekent voor je huis

19/02/2024

Hypotheek na overlijden

19/02/2024

Hypotheek verlengen op oudere leeftijd

10/01/2024

Wat is een aflosnota? En hoe vraag je die aan?

10/01/2024

Een recreatiewoning kopen: hoe regel je financiering?

8/03/2024

Ontbinden geregistreerd partnerschap: hoe werkt het?

8/03/2024

Pensioen bij scheiding

8/03/2024

Mediation bij scheiding

26/02/2024

Wat betekent scheiden van tafel en bed?

26/02/2024

Wat is partneralimentatie?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.