Wat is een hypotheek? Let op deze 4 dingen

Wat is een hypotheek? Dit is helemaal geen vreemde vraag. In het kort is het een lening om een huis te kopen. Maar er zit meer achter. Ik vertel je op welke 4 dingen je moet letten.

Charlie Vielvoye

Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is een lening om een huis te kunnen kopen. Je leent het geld bij de bank. Het huis dat je koopt is hierbij het onderpand. Dit betekent dat je dus pas compleet eigenaar van het huis bent als je de bank de lening hebt terugbetaald. Waarom wilt de bank je dit geld lenen? Omdat je er rente over betaalt.

Op welke 4 dingen moet je letten?

Wanneer je een hypotheek wilt regelen dan zijn er 4 dingen waar je op moet letten. Ik vertel je welke.

1. Je betaalt rente over de hypotheek

Rekenvoorbeeld:
Hypotheekbedrag: 250.000 euro. Rente van 1,5%. Rente per jaar (1,5% van 250.000) = 3.750 euro. Per maand (3.750/12) = 312,50 euro.
Een hypotheek is dus een grote lening bij de bank om je huis te kunnen kopen. Je betaalt niet alleen dit bedrag terug, maar ook rente iedere maand. De rente wordt uitgedrukt in een percentage. Op dit moment staan de rentes historisch laag. Maar ook met een lage rente is het bedrag dat je hier per maand aan betaalt aanzienlijk. Heb je al een huis op het oog? Bereken dan alvast je maandlasten met mijn slimme, gratis tool.

2. Je bent verplicht de hypotheek af te lossen

Misschien heb je wel eens gehoord van een aflossingsvrije hypotheek. Dit betekent dat je alleen maar rente hoeft te betalen iedere maand. De bank kreeg gewoon zijn rente en de mensen met een hypotheek betaalde minder per maand. Een win-win-situatie. Maar hierdoor werd de hypotheekschuld van Nederland heel erg hoog. Daarom is er besloten dat je vanaf 2013 dit type hypotheek niet meer mag afsluiten. De meest voorkomende hypotheekvormen zijn annuïtair en lineair.

3. Met je hypotheek kan je niet alle kosten betalen voor het kopen van een huis

Dit klinkt misschien raar. Het betekent namelijk dat je zelf geld bij moet leggen als je een huis koopt en niet alles kan lenen. Waarom? Omdat er bij een hypotheek een heleboel extra kosten komen kijken. Gemiddeld zijn de bijkomende kosten wel 6% van de waarde van het huis dat je gaat kopen. Je betaalt dus eigenlijk 106% aan totale aankoopkosten. Voor je hypotheek mag je vanaf 2018 maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Dit betekent dus dat je eigen geld nodig hebt bij een hypotheek.

4. Een hypotheek hoeft niet bij je eigen bank

Veel mensen die een huis gaan kopen denken dat ze voor een hypotheek het beste bij hun eigen bank kunnen kijken. Daar zitten ze al jaren dus die geeft het beste advies. Dit is een mythe. Bovendien kun je bij je eigen bank alleen maar de hypotheken krijgen die ze daar aanbieden. Bij Ikbenfrits bieden we onafhankelijk meer dan 30 banken aan. Op deze manier wordt de kans op een goede hypotheek natuurlijk veel groter. Wil je meer weten over de werkwijze van Ikbenfrits?

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren