Een hypotheek in 2022: de belangrijkste veranderingen

Er zijn een aantal regels veranderd wanneer je een hypotheek neemt in 2022. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet. Verstandig om even door te lezen, want hiermee kun je misschien een hogere hypotheek krijgen!
stopwatch

3 min

calendar
7 december 2021
eye

2439

Dit verandert er bij een hypotheek in 2022

Als je in 2022 een hypotheek wilt afsluiten, is het handig om te weten wat de laatste aanpassingen zijn. Zo is er bijvoorbeeld geen overdrachtsbelasting meer voor starters, telt je studieschuld minder zwaar mee, kun je een hogere hypotheek krijgen wanneer je samen met een partner koopt en is de NHG grens verhoogd. Hieronder vind je de details van de nieuwe regelingen.

Overdrachtsbelasting

Starters die jonger dan 35 zijn, betalen geen overdrachtsbelasting meer. In alle andere gevallen betaal je het normale bedrag van 2% overdrachtsbelasting, tenzij je een tweede huis gaat kopen. Dan betaal je maar liefst 8% overdrachtsbelasting. Met deze maatregel wil de overheid starters en doorstromers meer kans geven op de huizenmarkt en de markt minder aantrekkelijk maken voor investeerders. Het is een goede eerste stap om ervoor te zorgen dat een dak boven je hoofd weer een basisrecht wordt, in plaats van een verdienmodel voor rijke mensen.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Studieschuld telt minder zwaar mee voor je hypotheek in 2022

Heb je een studieschuld opgebouwd de afgelopen jaren, maar wil je wel een huis kopen? Dan krijg je in 2022 een hogere hypotheek dan de voorgaande jaren. De studieschuld telt in 2022 namelijk minder zwaar mee dan in voorgaande jaren.

Zoveel kun jij lenen

Samen kopen met je partner

Als je een huis gaat kopen met je vriend of vriendin, gelden er vanaf 2022 andere regels voor je hypotheek. Het inkomen van je partner gaat namelijk zwaarder meetellen. Was dat vroeger nog voor 80%, in 2021 werd dit 90% van zijn of haar inkomen. Zo kunnen tweeverdieners samen meer geld lenen om een huis te kopen.

NHG grens gaat omhoog

Je kunt ervoor kiezen om een hypotheek te nemen met Nationale Hypotheek Garantie, maar alleen als je huis onder een bepaalde aankoopprijs is. Vanaf 2022 is deze grens versoepeld en komen meer kopers in aanmerking voor NHG. Deze kostengrens voor een huis is namelijk verhoogd naar 435.000 euro . Als je voor energiebesparende maatregelen kiest, is deze grens zelfs 376.300 euro. De kosten voor een NHG hypotheek in 2022 zijn verlaagd, van 0,7% naar 0,6% van de aankoopsom.

In 2022 een hypotheek aanvragen

Er komt veel op je af tijdens het kopen van een huis, en een hypotheek speelt hierin een grote rol. Het is vaak ondoorzichtig en een tikje lastig. Onze adviseurs proberen je zo goed mogelijk te helpen. Omdat wij onafhankelijk zijn, werken zij helemaal voor jou. Ze worden er blij van om de beste hypotheek te regelen voor klanten. Frits even uitproberen? Het eerste hypotheekgesprek is helemaal gratis.

Hypotheekgesprek inplannen
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

9/07/2024

Voorbeeldbrief bieden huis: zo breng je een bod uit

5/07/2024

Wat is een verbouwingsspecificatie?

5/07/2024

Een appartement kopen, wat komt erbij kijken?

2/07/2024

Bod geaccepteerd, en nu?

2/07/2024

Een tweede woning kopen: hoe krijg je een hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.