Kan ik een hypotheek afsluiten zonder eigen geld?

Je wilt een hypotheek af- of oversluiten, maar je hebt geen eigen geld. Een hypotheek zonder eigen geld, kan dat eigenlijk wel?

stopwatch

5 min

calendar
21 juni 2021
eye

591

Bereken direct wat jij kunt lenen

Hypotheek zonder eigen geld, is dat mogelijk?

Ja, soms kan dat! Het hangt wel écht af van je situatie of een hypotheek zonder eigen geld mogelijk is. Met de handige rekentool van Ikbenfrits kun je berekenen of een hypotheek zonder eigen geld voor jou mogelijk is.

Nu berekenen wat je kunt lenen

Je gaat een huis kopen

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het is vaak niet mogelijk om een huis te kopen zonder eigen geld. Dit komt omdat je in Nederland sinds 2018 nog maximaal 100% van de waarde van het huis kunt lenen. Alle bijkomende kosten, zoals de overdrachtsbelasting en kosten voor hypotheekadvies en bemiddeling, vallen dan voor eigen rekening. Dit heet ook wel kosten koper. Er zijn twee uitzonderingen

  1. Als de taxatiewaarde van je nieuwe huis hoger is dan de aankoopprijs, dan kun je de bijkomende kosten (deels) meefinancieren in je hypotheek.
  2. Heb je overwaarde door de verkoop van je huis? Dan mag je deze gebruiken voor het betalen van de kosten koper.

Je gaat je hypotheek oversluiten of verhogen

Ook als je je hypotheek gaat oversluiten of verhogen, zijn er kosten voor bijvoorbeeld de hypotheekadviseur, taxateur en notaris. Als je geen eigen geld wilt inleggen, dan kun je overwegen om de afsluitkosten mee te nemen in je nieuwe hypotheek. Uiteraard moet je inkomen hier hoog genoeg voor zijn.

Zijn er verder nog opties voor een hypotheek zonder eigen geld?

Er zijn nog een aantal opties, die het misschien toch mogelijk voor je maken. Hierbij kun je denken aan:

  • Een schenking van bijvoorbeeld je ouders.
  • Als je gaat verbouwen, dan mag je de hypotheek afsluiten op basis van de taxatiewaarde na verbouwing. Dit kan net het verschil voor jou betekenen!
  • Een extra lening afsluiten naast je hypotheek. Let op, dit kan niet altijd! Door een extra lening kun je minder lenen op basis van je inkomen. Deze optie kan dus alleen als je veel meer kan lenen dan je huis waard is, maar geen eigen geld hebt.

Overleg met een adviseur

Wat voor jou het beste is, hangt dus echt af van je situatie. De experts van Frits kunnen je hierbij helpen. Op de website kun je een hypotheekberekening maken, zodat je al snel een eerste goede inschatting hebt. Daarna kun je een gratis hypotheekgesprek inplannen met een adviseur, zo kunnen jullie samen de verschillende opties doornemen. Tot snel?

Gratis hypotheekgesprek inplannen
Biedverzekering

Versla de huizenmarkt: ruim 4x meer kans op een winnend bod met onze Biedverzekering

Met onze Biedverzekering heb jij een streepje voor tijdens het bieden op jouw droomhuis. Je kunt met onze Biedverzekering zelfs bieden zonder voorbehoud van financiering!

 
Biedverzekering aanvragen
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Angelina Kemper

Angelina heeft tijdens en na haar studie voor de online bank Knab gewerkt. Als Product Owner Customer Engagement was zij verantwoordelijk voor de klanttevredenheid. Het behalen van een hoge NPS score.. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

De Jubelton; de betekenis en mogelijkheden

Hypotheekgever of hypotheeknemer: wat is het verschil?

21/11/2022

Hypothecaire lening; hoe werkt het?

Hoe werkt een annuïteitenhypotheek?

31/10/2022

Wanneer kom je in aanmerking voor een startershypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.