Kan ik een hypotheek afsluiten zonder eigen geld?

Je wilt een hypotheek af- of oversluiten, maar je hebt geen eigen geld. Een hypotheek zonder eigen geld, kan dat eigenlijk wel?

Angelina Kemper

Hypotheek zonder eigen geld, is dat mogelijk?

Ja, soms zijn hier mogelijkheden voor! Het hangt wel écht af van je situatie of een hypotheek zonder eigen geld mogelijk is. Met de handige rekentool van Ikbenfrits, kun je berekenen of een hypotheek zonder eigen geld voor jou mogelijk is.

Ik ga een huis kopen

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: als je een huis gaat kopen dan is het vaak niet mogelijk om zonder eigen geld een hypotheek af te sluiten. Dit komt omdat je in Nederland sinds 2018 nog maximaal 100% van de waarde van het huis dat je wilt kopen kunt lenen. Alle bijkomende kosten, zoals de overdrachtsbelasting en kosten voor hypotheekadvies en bemiddeling, vallen dan voor eigen rekening. Dit heet ook wel de kosten koper. Er zijn 2 uitzonderingen

  1. Als de taxatiewaarde van je nieuwe huis hoger is dan de aankoopprijs, dan kun je de bijkomende kosten (deels) meefinancieren in je hypotheek.
  2. Heb je overwaarde door de verkoop van je huis? Dan mag je deze inzetten voor het betalen van de kosten koper.

Ik ga mijn hypotheek oversluiten of verhogen

Ook als je je hypotheek gaat oversluiten of verhogen, zijn er kosten voor bijvoorbeeld de hypotheekadviseur, taxateur en notaris. Als je geen eigen geld wilt inleggen, dan kun je overwegen om de afsluitkosten mee te nemen in je nieuwe hypotheek. Uiteraard moet je inkomen hier hoog genoeg voor zijn.

Zijn er verder nog opties voor een hypotheek zonder eigen geld?

Er zijn nog een aantal opties, die het wellicht toch mogelijk voor je maken. Hierbij kun je denken aan:

  • Een schenking van bijvoorbeeld je ouders.
  • Als je gaat verbouwen, dan mag je de hypotheek afsluiten op basis van de taxatiewaarde na verbouwing. Dit kan net het verschil voor jou betekenen!
  • Een extra lening afsluiten naast je hypotheek. Let op, dit kan niet altijd! Door een extra lening, kun je minder lenen op basis van je inkomen. Deze optie kan dus alleen als je veel meer kan lenen dan je huis waard is, maar geen eigen geld hebt.

Overleg met een hypotheekadviseur

Wat voor jou het beste is, hangt dus echt af van je situatie. Hypotheekadviseur Ikbenfrits kan je hierbij helpen. Op de website kun je een hypotheekberekening maken, zodat je al snel een eerste goede inschatting hebt. Daarnaast kun je jouw situatie altijd gratis bespreken met 1 van de hypotheekadviseurs.

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren