Hypotheek en belastingaangifte 2015

Elk jaar is het vlak voor de lente weer zo ver: Tijd voor de belastingaangifte. Vanaf 1 maart kun je de belastingaangifte doen. Maar hoe zit het met je hypotheek en belastingaangifte 2015? Wat mag je wel en niet aftrekken? Graag geven wij een paar tips in verband met je hypotheek en welke aftrekbare kosten er zijn. Om het nog makkelijker te maken, hebben wij een screenshot geplaatst waar je alles in kunt vinden.

stopwatch

4 min

calendar
7 maart 2016
eye

2362

Belastingaangifte Feature Image Shape

Jouw hypotheek en belastingaangifte 2015

Je hebt aftrekbare kosten van je hypotheek. Vergeet die niet aan te geven.

De rente die je voor je hypotheek betaalt, mag je aftrekken. Mits je natuurlijk aan de voorwaarden voldoet. Voor details check je de site van de Belastingdienst.

Overgestapt in 2015?

Ben je in 2015 overgestapt van hypotheek, dan zijn de oversluitkosten ook allemaal aftrekbaar. Dat zijn de volgende kosten:

  • Bemiddelings- en advieskosten (dat zijn de kosten voor Frits)
  • Notariskosten
  • Taxatiekosten
  • Renteboete
  • Kosten aanvraag NHG (Nationale Hypotheek Garantie)

Heb je de oversluitkosten meegefinancierd in de hypotheek? Dan mag je de rente over de verhoging van je hypotheek helaas niet aftrekken.

Waar moet je die kosten opgeven in het invulformulier?

Wil je weten waar je precies deze kosten moet opgeven? Bekijk dan de screenshot hieronder. Daar zie je het online invulformulier van de Belastingdienst. Daar hebben we aangegeven waar je precies je al die kosten kan opgeven.

Belastingaangifte-hypotheek

Hou je jaaroverzicht en nota bij de hand

Bij het invullen van je aangifte is het handig om het jaaroverzicht van je hypotheek bij de hand te hebben, daar staat precies op hoeveel rente je hebt betaald in 2015.

Heb je in 2015 je hypotheek overgesloten? Op de nota van afrekening die je van de notaris hebt gekregen staat precies hoeveel renteboete en andere oversluitkosten je hebt betaald. Het kan soms zo zijn dat de taxatie er niet op staat, deze is wel aftrekbaar, zoek dan even de factuur op.

De rente die je voor je hypotheek betaalt, is dus aftrekbaar. Verder zijn de kosten die je hebt gemaakt om over te sluiten - in 2015 - ook aftrekbaar. Om je belastingaangifte zo snel en makkelijk mogelijk te maken, is het handig om je jaaroverzicht en nota bij de hand te houden.

Succes met je belastingaangifte!

Team Frits

Kom jij ons team versterken?

We willen dat iedereen in Nederland de best mogelijke hypotheek heeft. Ons team bestaat uit meer dan 80 Fritsers die dagelijks Frits beter, slimmer, klantvriendelijker, bekender en leuker maken. Dat doen we samen. We dagen elkaar uit en staan voor elkaar klaar. Wil jij ons helpen die ambitie waar te maken?

popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Belastingen

7/03/2016

Hypotheek en belastingaangifte 2015

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.