Schuld en hypotheek, zo zit dat

Op het moment dat je een hypotheek aanvraagt, wordt er gekeken naar je inkomsten en uitgaven. Aan de hand daarvan wordt bepaald hoeveel jij kunt lenen bij de bank. Maar wat als je al een lening of consumptief krediet open hebt staan?
stopwatch

3 min

calendar
25 maart 2021
eye

2057

Wat betekent consumptief krediet eigenlijk?

Banken gebruiken de term consumptief krediet voor een lening die wordt gebruikt om dingen te kopen die “beperkt houdbaar” zijn. Het gaat dus om geleend geld om bijvoorbeeld een auto of een wasmachine van te kopen. Beperkt houdbaar betekent in deze context dat het product zichzelf niet terugverdient en, in de loop van de tijd, zijn waarde verliest.

Verschillende soorten consumptief krediet

Er zijn verschillende schulden of leningen die consumptief zijn en invloed hebben op je hypotheek. Dit zijn schulden die als consumptief krediet worden gerekend:

  • Een persoonlijke lening
  • Een doorlopend krediet
  • Rood kunnen staan op je betaalrekening
  • WOZ krediet
  • Huurkoop
  • Het krediet van je Credit Card
  • Een private leaseauto
  • Postorder krediet (een product kopen op krediet).
Maximale hypotheek berekenen
Bereken direct wat jij kunt lenen

Wat gebeurt er met die schulden?

De meeste schulden worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het BKR laat het onder andere banken en hypotheekverstrekkers weten als jij een lopende schuld hebt. Deels aan de hand van deze informatie wordt bepaald of en hoeveel je kunt lenen voor je hypotheek. Op deze manier word jij beschermd zodat je niet te veel risico loopt. Als je deze schuld telkens netjes en op tijd maandelijks afbetaalt, is het een positieve registratie. Doe je dit niet? Dan loop je achterstanden van betalingen op en staat de schuld negatief geregistreerd. Dit kan wat vervelender uitpakken.

Een studieschuld werkt net anders dan andere schulden en wordt niet gezien als een consumptief krediet. Een studieschuld wordt ook niet BKR-geregistreerd, maar kan wél invloed hebben op je maximale hypotheek.

Op zoek naar advies?

Snap je nu hoe het consumptief krediet wordt berekend? En wil je een adviseur die je helpt met het vinden van een hypotheek die het beste bij jouw situatie past? Je spreekt samen met hem of haar je financiële situatie door, vervolgens wordt er gekeken waar je de beste rente krijgt met voorwaarden die voor jou aantrekkelijk zijn. Binnenkort even bellen? Laat je nummer hieronder achter en laat ons weten wanneer we je mogen bellen!

Gratis afspraak maken
Image

Een huis kopen van A-Z

Je gaat een huis kopen? Spannend! Tussen je eerste bezichtiging en het moment dat je de sleutels krijgt, moet er een hoop gebeuren. In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

popup_Image

Download het gratis E-book “Help! Ik koop een huis”.

In dit e-book lees je stap voor stap wat je kunt verwachten wanneer je een huis koopt, aangevuld met een paar handige tips!

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Algemeen

19/02/2024

Hypotheek na overlijden

19/02/2024

Hypotheek verlengen op oudere leeftijd

10/01/2024

Wat is een aflosnota? En hoe vraag je die aan?

10/01/2024

Een recreatiewoning kopen: hoe regel je financiering?

5/01/2024

Huis erven en de erfbelasting

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.