Schuld en hypotheek, zo zit dat

25 maart 2021 2021x

Op het moment dat je een hypotheek aanvraagt, wordt er gekeken naar je inkomsten en uitgaven. Aan de hand daarvan wordt bepaald hoe hoeveel jij kunt lenen bij de bank. Maar wat als je al een lening of consumptief krediet open hebt staan?

Bénine Bijleveld

Wat betekent consumptief krediet eigenlijk?

Banken gebruiken de term consumptief krediet voor een lening die wordt gebruikt om dingen te kopen die “beperkt houdbaar” zijn. Het gaat dus om geleend geld om bijvoorbeeld een auto of een wasmachine van te kopen. Beperkt houdbaar betekent in deze context dat het product zichzelf niet terugverdient en, in de loop van de tijd, zijn waarde verliest.

Verschillende soorten consumptief krediet

Er zijn verschillende schulden of leningen die consumptief zijn en invloed hebben op je hypotheek. Dit zijn schulden die als consumptief krediet worden gerekend:

  • Een persoonlijke lening
  • Een doorlopend krediet
  • Rood kunnen staan op je betaalrekening
  • WOZ krediet
  • Huurkoop
  • Het krediet van je Credit Card
  • Een private leaseauto
  • Postorder krediet (een product kopen op krediet).

Wat gebeurt er met die schulden?

De meeste schulden worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het BKR laat het onder andere banken en hypotheekverstrekkers weten als jij een lopende schuld hebt. Deels aan de hand van deze informatie wordt bepaald of en hoeveel je kunt lenen voor je hypotheek. Op deze manier word jij beschermd zodat je niet te veel risico loopt. Als je deze schuld telkens netjes en op tijd maandelijks afbetaalt, is het een positieve registratie. Doe je dit niet? Dan loop je achterstanden van betalingen op en staat de schuld negatief geregistreerd. Dit kan wat vervelender uitpakken.

Een studieschuld werkt net anders dan andere schulden en wordt niet gezien als een consumptief krediet. Een studieschuld wordt ook niet BKR-geregistreerd, maar kan wél invloed hebben op je maximale hypotheek. Je leest hier hoe dat werkt.

Op zoek naar advies?

Snap je nu hoe het consumptief krediet wordt berekend? En wil je een adviseur die je helpt met het vinden van een hypotheek die het beste bij jouw situatie past? Je spreekt samen met hem of haar je financiële situatie door, vervolgens wordt er gekeken waar je de beste rente krijgt met voorwaarden die voor jou aantrekkelijk zijn. Binnenkort even bellen? Laat je nummer hieronder achter en laat ons weten wanneer we je mogen bellen!

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book "Help, ik koop een huis". Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Lees ook