Loting bij nieuwbouw: hoe zit dat?

Je wilt graag een nieuwbouwhuis kopen. Helaas ben je hierin niet de enige. Samen met jou zijn er nog vele anderen die in dat heerlijke huis willen wonen. Daarom is er een loting voor nieuwbouw.
stopwatch

3 min

calendar
4 juli 2023
eye

10179

De loting

Een nieuwbouwhuis heeft veel voordelen. Maar jij bent niet de enige met het idee om nieuwbouw te kopen, zeker met deze overspannen huizenmarkt. Heb je een nieuwbouwproject op het oog? Dan is de kans groot dat er veel aanmeldingen zijn. En als er meer aanmeldingen zijn dan huizen, zijn er twee opties:

  • De projectontwikkelaar kiest de meest geschikte kopers
  • Er wordt een loting gedaan
Bereken direct wat jij kunt lenen

Wanneer vindt er een loting plaats voor nieuwbouw?

Bij elk nieuwbouwproject is er een officiële 'start verkoop'. Dit is een informatiebijeenkomst waar je vragen kunt stellen aan makelaars en financieel adviseurs. Hier kun je je ook inschrijven op het project. Wanneer er meer aanmeldingen zijn dan huizen, vindt er een loting plaats. Waarom kun je niet gewoon wat meer bieden dan de anderen? Zo werkt het ook toch bij bestaande bouw? Bij nieuwbouw gaat het anders. Om iedereen een kans te geven, wordt er geloot. Wel zo eerlijk. Meestal zijn er wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Een voorwaarde die je vaak tegenkomt is de haalbaarheidscheck. Dan kijkt een hypotheekadviseur naar je financiële situatie en checkt of het project haalbaar voor je is.

Maximale hypotheek berekenen

Hoe gaat een loting bij nieuwbouw?

De loting zelf is niet heel spannend, er worden digitaal een aantal namen getrokken. Soms doet een notaris dit. Vraag bij de verkoopmakelaar of er nog bijzonderheden zijn aan de loting. Het kan bijvoorbeeld zijn dat bepaalde kopers meer kans maken. Net zoals dat je bij het inloten voor geneeskunde meer kans maakt met hogere cijfers. Als je niet wordt ingeloot, kom je op de reservelijst. Als iemand die ingeloot is toch niet voor het project gaat, schuift het plekje door naar de eerste op de reservelijst.

Je bent ingeloot. Koop je dan verplicht het huis?

Dit zou je misschien denken maar dit is niet het geval. Ingeloot worden verplicht je tot niets. Er is namelijk altijd wel iemand op de reservelijst die ze dan blij kunnen maken. Wanneer je ingeloot bent, teken je na de belangrijke punten gecontroleerd te hebben de de koop/-aannemingsovereenkomst. Dan heb je nog drie dagen bedenktijd. Meestal heb je ook nog de belangrijke ontbindende voorwaarde in je overeenkomst: onder voorbehoud van financiering. Dit betekent dat de koop/-aannemingsovereenkomst niet doorgaat als je de nieuwbouw hypotheek niet rond krijgt.

Tijd voor je hypotheek

Het is je gelukt, je bent door de nieuwbouw loting gekomen! Nu wordt het zaak om werk te maken van je hypotheek. Wij kunnen je hier van A tot Z mee helpen. Tijdens een gratis hypotheekgesprek neemt één van onze adviseurs je mee door al je opties. Al deze berekeningen kun je terugzien en aanpassen in je eigen dashboard.

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Judie Liu

Al ruim vijf jaar helpt Judie mensen aan de juiste hypotheek. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwhuis, een startershypotheek of een hypotheek voor ZZP-ers. Lees verder

Meer lezen over Nieuwbouw

10/01/2024

Kosten nieuwbouwhuis, waar moet je allemaal rekening mee houden?

10/01/2024

Dubbele lasten nieuwbouw, hoe hou je de kosten beperkt?

17/08/2023

Bouwrente aftrekbaar van de belasting, of niet?

10/07/2023

Hoeveel kost het om zelf een huis te bouwen?

6/07/2023

Zelf een huis bouwen? Een stappenplan

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.