Welke oversluitkosten zijn fiscaal aftrekbaar?

Als je je hypotheek oversluit dan ga je als het goed is besparen maar je maakt ook kosten. Gelukkig kun je sommige oversluitkosten aftrekken van de belasting. Welke precies? Dat zal ik je vertellen.

Frank de Leeuw

Check, dubbelcheck

Je oversluitkosten zijn alleen fiscaal aftrekbaar als je ze hebt gemaakt om de hypotheek van je huis over te sluiten. Dit noemen ze bij de Belastingdienst met een duur woord de eigenwoningschuld. Is dit het geval? Dan kun je de volgende kosten aftrekken van de inkomstenbelasting.

Deze oversluitkosten zijn fiscaal aftrekbaar:

  • de taxatiekosten om de lening te krijgen
  • de notariskosten en kadastrale rechten voor de hypotheekakte, inclusief btw
  • kosten voor het hypotheekadvies
  • de kosten van de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie
  • de  royementsaktekosten
  • de boeterente die je moet betalen aan je oude bank omdat je eerder dan afgesproken je schuld aflost

Let op: deze oversluitkosten zijn fiscaal aftrekbaar in het jaar dat je bent overgesloten. Je moet ze in 1 keer melden bij de Belastingdienst tijdens je jaarlijkse aangifte. Met andere woorden: uitsmeren over een langere periode mag niet.

Oversluitkosten aftrekken van de belasting, zo doe je dat

Je hebt 2 opties, je kunt de kosten aftrekken…

  • …tijdens het jaar van oversluiten via een voorlopige aanslag. Je krijgt dan je eventuele belastingteruggaaf maandelijks of in een keer uitbetaald.
  • …na afloop van het jaar van oversluiten in je aangifte inkomstenbelasting. Lees hier hoe je dat doet.

Maar wacht, let hier nog even op

Mocht je er nou voor kiezen om de oversluitkosten mee te nemen in je nieuwe hypotheek, dan ga je ook rente betalen over dit deel van je schuld. De rente over dit extra stukje hypotheek mag je niet aftrekken van de inkomstenbelasting. Anders zou het fiscaal aantrekkelijk zijn om je hypotheek bewust hoger te maken. Dit terwijl de huidige hypotheekmarkt meer gericht is op het aflossen van de schuld. Neem je de oversluitkosten mee in je hypotheek? Dan mag je dit deel wel opgeven in box 3, waar je vermogen wordt belast.

Verwarrend?

Ik kan het me voorstellen als je door de bomen even het bos niet meer ziet. Met oversluiten kan je een hoop besparen, maar het is helaas niet gratis. Heb je al berekend of jij kan besparen? Dankzij mijn slimme tool heb ik binnen vijf minuten een kostenplaatje voor je klaar, wel zo makkelijk!