Kan ik een huis kopen? Check deze 2 dingen

Zit je in een huurhuis en ben je het zat om elke maand je verhuurder te spekken? Dan spookt de vraag 'kan ik een huis kopen?' vast wel eens door je hoofd! Om deze vraag te beantwoorden is het handig om eerst een aantal dingen checken.
stopwatch

3 min

calendar
18 februari 2021
eye

6039

Hoe koop je een huis?

Een huis kopen, is dat echt zo lastig als ze zeggen? Misschien heb je wel eens van vrienden of familie gehoord dat het een flink gedoe is. In alle eerlijkheid? Op het moment is het vooral moeilijk om een geschikt huis te vinden voor een normale prijs. Dit maakt het een behoorlijke huizenjacht. De vraag is veel groter dan het aanbod en daardoor stijgen de prijzen.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Kan ik een huis kopen en waar moet ik op letten?

Om te kijken of je een huis kunt kopen, wil je eerst een aantal dingen checken. De belangrijkste vraag is hoeveel je kunt lenen op basis van je inkomen. Hier kun je achter komen met de gratis tool van Frits. Je vult hier je bruto salaris in en je verdere financiële verplichtingen zoals bijvoorbeeld een studieschuld. Heb je een partner? Dan vul je hetzelfde voor diegene in. Heb je al een huis op het oog? Dan rekent de tool ook voor je uit of je het kunt betalen.

Heb je veel eigen geld nodig?

Om een goed antwoord te geven op de vraag 'kan ik een huis kopen?' is het handig om inzicht te krijgen in de bijkomende kosten. Je betaalt bijvoorbeeld voor de notaris en een taxateur. Dit worden samen de aankoopkosten genoemd. Daarnaast heb je nog een aantal andere kosten die vaak om de hoek komen kijken. Je mag op het moment 100% van de woningwaarde lenen bij de bank, terwijl er meestal ongeveer 4% extra aankoopkosten bovenop komen. Alle extra kosten die je maakt moet je dus zelf betalen. Gelukkig zijn deze kosten bijna allemaal fiscaal aftrekbaar.

Meer te weten komen?

Op je vraag 'kan ik een huis kopen?' is het antwoord dus vrij eenvoudig. Bekijk hoeveel je kunt lenen en check of je voldoende eigen middelen hebt om een hypotheek af te sluiten. En misschien wil je je gelijk inlezen op de volgende onderwerpen:

Biedcertificaat

Bieden met zekerheid

Meer kans maken op een geaccepteerd bod? Wij helpen je! Met onze Biedverzekering en ons gratis Biedcertificaat wordt bieden een eitje!
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

9/07/2024

Voorbeeldbrief bieden huis: zo breng je een bod uit

5/07/2024

Wat is een verbouwingsspecificatie?

5/07/2024

Een appartement kopen, wat komt erbij kijken?

2/07/2024

Bod geaccepteerd, en nu?

2/07/2024

Een tweede woning kopen: hoe krijg je een hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.