Kan ik een huis kopen? Check deze 2 dingen

18 februari 2021 6572x

Zit je in een huurhuis en ben je het zat om elke maand je verhuurder te spekken? Dan spookt de vraag 'kan ik een huis kopen?' vast wel eens door je hoofd! Om deze vraag te beantwoorden is het handig om eerst een aantal dingen checken.

Bénine Bijleveld

Hoe koop je een huis?

Een huis kopen, is dat echt zo lastig als ze zeggen? Misschien heb je wel eens van vrienden of familie gehoord dat het een flink gedoe is. In alle eerlijkheid? Op het moment is het vooral moeilijk om een geschikt huis te vinden voor een normale prijs. Dit maakt het een behoorlijke huizenjacht. De vraag is veel groter dan het aanbod en daardoor stijgen de prijzen.

Kan ik een huis kopen en waar moet ik op letten?

Om te kijken of je een huis kunt kopen, wil je eerst een aantal dingen checken. De belangrijkste vraag is hoeveel je kunt lenen op basis van je inkomen. Hier kun je achter komen met de gratis tool van Ikbenfrits. Je vult hier je bruto salaris in en je verdere financiële verplichtingen zoals bijvoorbeeld een studieschuld. Heb je een partner? Dan vul je hetzelfde voor diegene in. Heb je al een huis op het oog? Dan rekent de tool ook voor je uit of je het kunt betalen.

Heb je veel eigen geld nodig?

Om een goed antwoord te geven op de vraag 'kan ik een huis kopen?' is het handig om inzicht te krijgen in de bijkomende kosten. Je betaalt bijvoorbeeld voor de notaris en een taxateur. Dit worden samen de aankoopkosten genoemd. Daarnaast heb je nog een aantal andere kosten die vaak om de hoek komen kijken. Je mag op het moment 100% van de woningwaarde lenen bij de bank, terwijl er meestal ongeveer 6% extra aankoopkosten bovenop komen. Alle extra kosten die je maakt moet je dus zelf betalen. Gelukkig zijn deze kosten bijna allemaal fiscaal aftrekbaar.

Meer te weten komen?

Op je vraag 'kan ik een huis kopen?' is het antwoord dus vrij eenvoudig. Bekijk hoeveel je kunt lenen en check of je voldoende eigen middelen hebt om een hypotheek af te sluiten. En misschien wil je je gelijk inlezen op de volgende onderwerpen:

Lees ook