Kan ik een huis kopen? Check deze 2 dingen

Zit je in een huurhuis en ben je het zat om je blauw te betalen? Dan spookt de volgende vraag vast wel eens door je hoofd: ‘kan ik een huis kopen?’ Om deze vraag te beantwoorden moet je een aantal dingen checken. Ik vertel je wat precies.

Charlie Vielvoye

Hoe koop je een huis?

Een huis kopen, is dat echt zo lastig als ze zeggen? Misschien heb je wel eens van vrienden of familie gehoord dat het een flink gedoe is. In alle eerlijkheid? Op het moment is het vooral moeilijk om een geschikt huis te vinden voor een normale prijs. De huizenmarkt is zoals ze zeggen oververhit. De vraag is veel groter dan het aanbod. Hierdoor stijgen de prijzen.

Kan ik een huis kopen, waar moet ik op letten?

Om te kijken of je een huis kan kopen moet je een aantal dingen checken. De belangrijkste vraag is de volgende: hoeveel kun je lenen op basis van je inkomen? Hier kun je achter komen door onze gratis tool in te vullen. Je vult je bruto salaris in en je verdere financiële verplichtingen zoals bijvoorbeeld een studieschuld. Heb je een partner? Dan vul je hetzelfde voor diegene in. Heb je al een huis op het oog? Dan rekent de tool ook voor je uit of je het kan betalen. Bereken je maximale hypotheek.

Ik wil een huis kopen, heb ik veel eigen geld nodig?

Om nog beter antwoord te geven op de vraag ‘kan ik een huis kopen?’ geef ik je ook het volgende mee. Wanneer je een huis koopt dan heb je naast de koopprijs ook nog andere kosten. Je betaalt bijvoorbeeld voor de notaris en een taxateur. Dit worden samen de aankoopkosten genoemd. Ik geef je een overzicht van de verschillende kosten in dit artikel. Je mag op het moment 100% van de woningwaarde lenen bij de bank, terwijl er ongeveer 6% extra aankoopkosten bovenop komen. Alle extra kosten die je maakt moet je dus zelf betalen. Gelukkig zijn deze kosten bijna allemaal wel fiscaal aftrekbaar.

Meer te weten komen

Op je vraag ‘kan ik een huis kopen?’ is het antwoord dus vrij eenvoudig. Bekijk hoeveel je kan lenen en check of je voldoende eigen middelen hebt om een hypotheek af te sluiten. Ik kan het me wel voorstellen als je meer wilt weten over bepaalde onderwerpen. Deze vragen krijg ik vaak:

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren