Taxatiekosten hypotheek, hier kun je op rekenen

Taxatiekosten hypotheek is een term die je vaak voorbij ziet komen. De taxateur is een van de experts, waarmee je te maken krijgt als je een hypotheek gaat afsluiten. Hij bepaalt de woningwaarde van je droomhuis voor de bank.

Lisette Otten

Wat doet een taxateur?

Een taxateur bepaalt de waarde van je (eerste) huis voor het afsluiten van je hypotheek. Daarbij kijkt hij bijvoorbeeld naar de constructie, het onderhoud, de omgeving en de grootte van een huis. Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten om een huis te kopen of je hypotheek gaat oversluiten, wil de hypotheekverstrekker wel weten wat het huis waard is. Een taxatie is bijna altijd verplicht, behalve bij de aankoop van een nieuwbouwwoning.

Een taxatie laat je pas uitvoeren als je zeker weet dat je het huis wilt kopen of je hypotheek wilt oversluiten. Pas dan heeft jouw (mogelijke) hypotheekverstrekker die informatie namelijk nodig. Daarnaast is het altijd goed om te controleren bij je hypotheekadviseur of je bank deze taxatie echt nodig heeft.

Taxatiekosten hypotheek

De taxatiekosten kunnen oplopen tot in de honderden euro’s. Als je je hypotheek afsluit via Ikbenfrits, kan ook de taxatie voor je worden geregeld. Je betaalt hiervoor 425 euro. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar.

Meer weten over andere hypotheekkosten?

Spannend hè, een huis kopen!

Download gratis het e-book “Help, ik koop een huis”. Vol met tips over bieden en financiering. Kan je goed voorbereid op huizenjacht.

Waar gaat het allemaal over?

  • Een stappenplan voor het kopen van een woning
  • Uitleg over alle (bijkomende) kosten
  • De 5 gouden tips van Frits voor starters
  • Handige tips, artikelen en info voor huiseigenaren