Wat kost je huis isoleren en hoe kun je dit financieren?

Je wilt je huis isoleren en bent benieuwd naar de opties, de kosten en hoe je dit kan financieren. Hier vind je alle informatie bij elkaar.

Angelina Kemper

Hoe kan ik mijn huis isoleren en wat zijn de kosten?

Wil je jouw huis isoleren? Dan heb je een hoop verschillende opties. Wat de beste optie is, hangt af van je huis en natuurlijk de kosten. Op basis van de informatie van Milieu Centraal hebben wij een inschatting voor je gemaakt van de kosten en de opbrengsten per woningtype. Klik op de pijlen in de afbeelding om jouw type huis op te zoeken!

*Matige isolatie: dubbel glas, 5-7 cm dak- en vloerisolatie, spouwmuurisolatie. Met een HR-Ketel. Gasprijs is 81,4 cent per m³ (prijspeil 2020). De werkelijke besparingen hangen af van je stookgedrag.

Meer weten? Neem een kijkje op de website van Milieu Centraal.

Hoe kan ik het isoleren van mijn huis financieren?

Dat is natuurlijk de grote vraag! Er is eerst een investering nodig, voordat je van je besparing kunt genieten. Je hebt verschillende opties om het isoleren van je huis te financieren.

Hypotheek verhogen

Als je jouw hypotheek wilt verhogen voor een verbouwing, is dat vaak goed mogelijk. Het belangrijkste is dat je voldoet aan een van de volgende eisen: je hebt overwaarde op je huis, of je huis wordt door de verbouwing meer waard. Dit komt omdat de hypotheek die je afsluit niet meer dan 100% van de waarde van je huis mag zijn. Je huis isoleren zorgt er eigenlijk altijd voor dat je huis in waarde stijgt. Je hypotheek verhogen is dus vaak een goede optie. Het verhogen kan op 2 manieren, hieronder staan ze kort uitgelegd.

Onderhands

Je hypotheek onderhands verhogen kan als je jouw hypotheek bij het afsluiten hoger hebt ingeschreven. Kies je voor een onderhandse verhoging? Dan hoeft je niet naar de notaris. Het maximale bedrag wat je kunt verhogen is het verschil tussen je huidige hypotheekstand en het ingeschreven bedrag. Ook als je tussentijd hebt afgelost kun je jouw hypotheek onderhands verhogen.

Tweede hypotheek

Als je niet in de gelegenheid bent om jouw hypotheek onderhands te verhogen, kun je een tweede hypotheek nemen. Dit is een hypotheek bovenop de bestaande hypotheek die je al hebt. Wil je jouw huis isoleren en moet je daarvoor een tweede hypotheek aanvragen? Houd er dan rekening mee dat je hier bijkomende kosten voor betaalt.