Renteverlies tijdens de bouw, moet ik dat zelf betalen?

04 februari 2021 20402x

Eindelijk ben je ingeloot voor een mooi nieuwbouwproject en de bouw is gestart. Nu ga je een Hypotheek Nieuwbouw afsluiten en krijg je te maken met renteverlies tijdens de bouw. Benieuwd wat het betekent?

Bénine Bijleveld

Renteverlies tijdens de bouw, hoe zit dat?

Wanneer je de hypotheek hebt afgesloten, wordt het geld in een bouwdepot gestort. Uit dit bouwdepot wordt de aannemer betaald die je huis bouwt. Je ontvangt over het geld in het bouwdepot rente, want het is een spaarpot waarin geld gereserveerd is. Dit heet de depotrente. Tegelijkertijd betaal je hypotheekrente aan de bank. Het geld in het bouwdepot wordt steeds minder naarmate de bouw vordert. De depotrente wordt dus ook lager. De hypotheekrente blijft gelijk. Naar verhouding ga je dus steeds meer rente betalen. In dit geval heb je dus renteverlies tijdens de bouw.

Voorbeeld renteverlies tijdens de bouw

Juli 2018

Hypotheek: 200.000 euro
Hypotheekrente van 2%: 4.000 euro te betalen
Geld in bouwdepot: 150.000 euro
Depotrente van 2%: 3.000 euro te ontvangen


Saldo: 1.000 euro betaald

December 2018

Hypotheek: 200.000 euro
Hypotheekrente van 2%: 4.000 euro te betalen
Geld in bouwdepot: 100.000 euro
Depotrente van 2%: 2.000 euro te ontvangen


Saldo: 2.000 euro betaald

Kun je renteverlies meenemen in je hypotheek?

Het kan natuurlijk zijn dat je het renteverlies liever niet in één keer zelf wilt betalen. Omdat je het geld niet een, twee, drie op de bankrekening hebt staan bijvoorbeeld. In dat geval kun je je hypotheek ophogen met het verwachte renteverlies. Hierdoor wordt je hypotheekrente ook hoger. Je zou denken dat je dan ook meer hypotheekrenteaftrek hebt. Zo werkt het niet. Als je de hypotheek ophoogt met je renteverlies, dan moet je tijdens de belastingaangifte je schuld opsplitsen. Dat gaat zo:

  • De oorspronkelijke schuld geef je op in box 1, de hypotheekrente over dit deel mag je aftrekken van de belastingen
  • De ophoging in de vorm van het renteverlies geef je op in box 3: de hypotheekrente is dus niet aftrekbaar

Wat kun je het beste doen?

Wanneer je de hypotheek ophoogt met het renteverlies dan betaal je over dit deel ook hypotheekrente. Je mag deze rente niet aftrekken van de belastingen. Onder aan de streep ben je dus duurder uit dan als je het renteverlies in een keer zou betalen. Behoort dit niet tot de mogelijkheden voor jou? Geen zorgen, een van de hypotheekadviseurs van Ikbenfrits helpt je graag verder als het moment daar is. Wil je alvast even praten over bouwrente, renteverlies en de belastingen? Maak dan een gratis bel-afspraak.

Lees ook