Hypotheek met opbouwproduct oversluiten? Zo werkt het

Je hebt een hypotheek met een opbouwproduct, maar wilt graag oversluiten. Het rendement van je opbouwproduct is lager dan je dacht, je wilt verhuizen, of je wilt er zeker van zijn dat je niet met een restschuld zit aan het einde van je looptijd. Wat je reden ook is, ik help je graag met het oversluiten van je hypotheek.

Casper van Groos

Verschillende opties

Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Heb je een hoop eigen geld? Dan kan het zijn dat je het bedrag zelf kan voorschieten. Als dit niet het geval is, moet je jouw opbouwproduct eerst omzetten naar een ander leningdeel. Ik laat je zien hoe dit in zijn werk gaat.

Intermediairwijziging

Heb je een beleggingshypotheek, levenhypotheek, bankspaarhypotheek of een andere hypotheek met een opbouwproduct? Dan heb je die niet via mij afgesloten. Dit soort hypotheken mogen namelijk niet meer worden verstrekt sinds 1 januari 2013. Er is een hele grote kans dat je hiervoor dus een andere adviseur had. Om je te kunnen (en mogen) helpen, moet er daarom eerst een intermediairwijziging worden doorgegeven. Het woord ‘intermediairwijziging’ klinkt ingewikkeld, maar het is vrij simpel: met deze wijziging laat je jouw bank weten dat ik je nieuwe adviseur ben. Je geeft mij dan toestemming om te regelen dat jouw hypotheek wordt omgezet.

Omzettingsverzoek

Als we hebben geregeld dat ik officieel je hypotheekadviseur ben, kunnen we beginnen met het vrij krijgen van jouw opbouwproduct. Ik vraag bij jouw bank of je opbouwproduct omgezet mag worden in een ander soort leningdeel. Dit heet een omzettingsverzoek. Er moet dan een hoop papierwerk worden geregeld, maar maak je geen zorgen. Ik weet precies wat er moet gebeuren en help je met al je vragen. Omdat bijna alle banken nog met een systeem werken waarbij wijzigingen pas de 1e van de maand worden doorgevoerd, kan hier wat tijd overheen gaan. Hoe lang een omzettingsverzoek duurt is dus onder andere afhankelijk van de datum waarop je begint met de aanvraag.

Afkoopformulier

Als het omzettingsverzoek is goedgekeurd, komt je bank met een renteaanbod voor je nieuwe leningdeel. Omdat je opbouwproduct bijna altijd bij een andere partij is dan waar je jouw hypotheek hebt afgesloten, moeten je bank en je opbouwproduct houder er met elkaar voor zorgen dat je product vrij komt. Het verschilt per geldverstrekker hoe snel dit proces gaat. Sommige banken of verzekeraars hebben beter, en dus sneller, contact met elkaar dan anderen. Het is dus lastig om te zeggen hoe lang dit precies duurt. Wel zorg ik ervoor dat mijn adviseur er bovenop zit en goed kijkt naar hoe de communicatie verloopt. Als beide partijen het onderling hebben geregeld, moet er een afkoopformulier worden ingevuld. Deze moet jij goedkeuren, waarna je opbouwproduct vrij komt.

Pro forma aflosnota

Om je hypotheek nu over te sluiten moet je bij de notaris een nieuwe pro forma aflosnota inleveren. Deze kan je aanvragen bij je bank. In dit document staat een hele hoop informatie over jouw hypotheek. Zo kan je zien hoe hoog je lening was, maar zie je ook de hoogte van je hypotheek na het aflossen van je opbouwproduct. Ook zie je bijvoorbeeld de hoogte van een eventuele oversluitboete. Naast dat de notaris dit document nodig heeft bij oversluiten, is het voor jezelf ook handig om inzicht te krijgen in jouw hypotheek. Zo weet je precies waar je aan toe bent!

Oversluiten

Nadat je opbouwproduct is omgezet kun je jouw hypotheek oversluiten. Mijn adviseurs kunnen je hier ook mee helpen. Zo weet je zeker dat je de laagste maandlasten krijgt!