Ik wil mijn eerste huis kopen

Je gaat voor het eerst een huis kopen, spannend! Heb je al iets op ‘t oog of wil je eerst bekijken wat jouw financiële mogelijkheden zijn? In beide gevallen kunnen wij je daarbij helpen. In ons stappenplan voor starters doorlopen we alle stadia vanaf de oriëntatiefase tot en met de werkelijke verhuizing. Met onze professionele tools kunnen wij je helpen meer inzicht te krijgen in jouw financiële toekomst. Op die manier kunnen we je begeleiden bij het afsluiten van een startershypotheek.

Tijd voor een startershypotheek

Wanneer je je al een tijdje hebt verdiept in het kopen van een huis, is het ook tijd om te gaan kijken naar een passende startershypotheek. Een hypotheek is een lening die je afsluit bij de bank met een onroerend goed als onderpand. In jouw geval is dat een huis. Over deze lening betaal je rente, omdat de bank iets terug wil voor het beschikbaar stellen van haar geld. Bij het afsluiten van een startershypotheek betaal je per maand een bepaald bedrag, afhankelijk van de hypotheekvorm die je kiest.

Wanneer mag ik een hypotheek afsluiten?

Nadat je eenmaal een huis gevonden hebt, is het belangrijk om te weten welke voorwaarden van belang zijn bij het bepalen van jouw maximale startershypotheek. Zo wordt er gekeken naar:

  • de woningwaarde van je toekomstige huis;
  • jouw inkomen met die van je eventuele partner;
  • je persoonlijke, financiële verplichtingen waaraan je nog moet voldoen.

Wat als je studieschuld hebt?

Het is mogelijk dat je na je studie een schuld hebt opgebouwd. Het is dan ook vervelend dat je maximale hypotheek afhankelijk is van je studieschuld. Banken gaan ervan uit dat jij je schuld maandelijks afbetaald. Hierdoor hou je minder inkomsten over. De bank ziet dit als een risico. Het maximale hypotheekbedrag wordt verlaagd om te voorkomen dat jij je hypotheek niet meer kan betalen.

Lees hier meer over hypotheek en studieschuld.

Ondersteuning van de overheid

Ook de overheid kan je helpen bij het afsluiten van je eerste hypotheek. Hiervoor worden twee opties aangeboden.

De eerste optie is het afsluiten van een starterslening (2017: combinatielening). Bij de combinatielening hoef je de eerste drie jaar geen kosten te betalen. Dit geeft jou de mogelijkheid om de eerste drie jaar van je hypotheek een hoger vermogen op te bouwen. Ook kun je met een combinatielening een hogere hypotheek afsluiten, waardoor je meer kans hebt om in je droomhuis te gaan wonen.

Ten tweede is er de mogelijkheid om je startershypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten. Als je door omstandigheden niet meer in staat bent je hypotheek te betalen, zal NHG dit bedrag aan de bank betalen. Door deze garantstelling biedt de bank je een lagere rente aan en heb je dus minder hoge maandlasten.

Professionele ondersteuning

Wanneer je een eerste eigen huis gaat kopen zijn er deskundigen die jou ondersteuning bieden. Deze deskundigen zijn:

Zij zijn allemaal betrokken bij het koopproces van een huis. Een notaris en taxateur is verplicht. Over de makelaar en hypotheekadviseur kun je zelf beslissen wat je het fijnst vindt.

Maak een afspraak

Wij willen je graag helpen bij het afsluiten van een hypotheek voor je eerste woning. Daarom kunnen we je ondersteunen door middel van een FritsAnalyse. In deze analyse bekijken we al jouw mogelijkheden en vergelijken we jouw beste keuzes.

Hypotheekvormen: annuïtair en lineair

Er zijn twee hypotheekvormen waaruit je kunt kiezen: een annuïtaire hypotheek en een lineaire hypotheek.

Bij de annuïteiten hypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag. Dit bedrag bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. De rente die je betaalt wordt steeds minder, terwijl je wel steeds meer gaat aflossen.

Bij een lineaire hypotheek los je elke maand hetzelfde bedrag af, maar komt daar bovenop nog de rente. Deze rente wordt steeds minder, doordat je steeds meer aflost.

Lees meer over verschillende hypotheekvormen.

Startershypotheek met hulp van ouders

Als starter kan het lastig zijn om een hypotheek af te sluiten wanneer je bijvoorbeeld een te laag inkomen of een tijdelijk arbeidscontract hebt. Gelukkig is er de optie om geld te lenen van je ouders. Ook kunnen zij ervoor kiezen je een bepaald bedrag te schenken. Er is zelfs een mogelijkheid om een startershypotheek met ze te delen. Bieden deze mogelijkheden voor jou de beste uitkomst?

Lees meer over een hypotheek met hulp van ouders

Verzekeringen voor je eerste hypotheek

Bij het kopen van een huis moet je verschillende verzekeringen afsluiten. Deze verzekeringen beschermen je wanneer er onvoorziene omstandigheden zijn. Sommigen zijn verplicht, anderen zijn opties waarvan je zelf moet bepalen of je die wilt meenemen bij het afsluiten van een startershypotheek.

Meer informatie over verzekeringen voor je eerste hypotheek

Stappenplan voor het kopen van een huis

Als beginner op het gebied van hypotheken ben je nog niet zo bekend met alle stappen die je doorloopt tijdens het kopen van je eerste huis. Wie zijn hier allemaal bij betrokken? Hoe weet je welke hypotheek het beste voor je is? Wanneer is de koop officieel? Hoelang duurt het voor alles werkelijk rond is?

Frits helpt je bij het beantwoorden van al jouw vragen.

Lees meer over het stappenplan voor het kopen van je eerste huis.

Ikbenfrits

Wie is Frits?

Frits kan voor jou de juiste hypotheekadviseur zijn. Hij is persoonlijk, eigentijds, transparant, online en bovendien altijd eerlijk. Frits zal je nooit een hypotheek aanbevelen die niet op jouw persoonlijke omstandigheden aansluit. Om daarover te kunnen oordelen maakt hij voor jou een gratis FritsAnalyse. Benieuwd naar Frits? Meet the team

Wat is de invloed van je studieschuld op je maximale hypotheek? Ikbenfrits legt het voor je uit en schetst de situatie voor jou als starter.
Wanneer je voor het eerst een huis gaat kopen zijn er deskundigen die jou hulp bieden. Een hypotheekadviseur is daar een van. Waarom is hij eigenlijk nodig?
Wanneer je voor het eerst een huis gaat kopen zijn er deskundigen die jou ondersteuning bieden. Een makelaar is daar een van. Wat zijn de kosten eigenlijk?
Wanneer je voor het eerst een huis gaat kopen zijn er deskundigen die jou hulp bieden. Een taxateur is daar een van. Wat zijn de kosten, waarom is hij nodig
Wanneer je voor het eerst een huis gaat kopen zijn er deskundigen die jou hulp bieden. Een notaris is daar een van. Waarom is hij nodig en wat doet hij?
Wil jij je eerste hypotheek afsluiten? De overheid kan je hierbij helpen. Zij biedt starters een starterslening (2017: combinatielening) aan.
Ikbenfrits zet voor jou de belangrijkste verzekeringen op een rij. Welke verzekeringen zijn verplicht en welke zijn handig bij de koop van je eerste huis?
Een NHG naast je startershypotheek kan voor veel kostenbesparing zorgen. Ikbenfrits legt je uit wat de reden is voor lagere kosten met een NHG.
Als je voor het eerst een huis koopt mag je kiezen tussen een annuitaire of lineaire hypotheek. Wat is het verschil en welke hypotheekvorm past bij jou?
Hoe kun je het beste je huis financieren als je voor het eerst je huis koopt? Hoeveel eigen geld moet je inbrengen en mogen je ouders mee helpen?
De hypotheekakte is de definitieve overeenkomst die je met je hypotheekverstrekker afsluit. Wat staat daar allemaal in en wat betekent dat?
Nadat je akkoord bent gegaan met de hypotheekofferte, moet je bij de notaris een hypotheekakte en een leveringsakte ondertekenen. Wat staat daarin?
Koopakte is een ander woord voor 'voorlopig koopcontract' of koopovereenkomst. Het kopen van een huis is daarmee echter nog niet rond. Ikbenfrits legt uit!
Huren van je ouders; is dat verstandig? Kunnen zij jouw huis kopen en deze vervolgens aan jou verhuren? Zijn er regels? Hoe zit dat dan? Frits legt het uit.
Lenen van je ouders als aanvulling van je hypotheek is voordelig voor zowel jou als je ouders. Er zijn wel wat regels; Frits legt de familiebank uit.
Kunnen je ouders financieel bijdragen aan je eerste huis? Fijn, maar let dan wel even op de regels en voorwaarden. Ikbenfrits zet alles voor je op een rij.
Chat met ons!