12 vragen om te stellen aan je hypotheekadviseur

calendar
23 juni 2023
eye

4474

Bereken direct wat jij kunt lenen

1. Welke hypotheekvorm kies je?

Een belangrijke vraag om je hypotheekgesprek mee te beginnen. Als je je eerste huis gaat kopen, zijn er twee hypotheekvormen die je kunt kiezen: annuïtair of lineair. Bij beide vormen betaal je de hypotheek binnen dertig jaar terug. Je betaalt iedere maand rente en aflossing. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je naar verhouding in het begin meer rente en minder aflossing. 

Deze rente mag je voor een gedeelte aftrekken van de belasting: dit heet hypotheekrenteaftrek. In de eerste jaren is deze hypotheekvorm daarom relatief voordeliger, daarom kiezen starters vaak voor deze hypotheek. Lees meer over de verschillen tussen annuïtaire en lineaire hypotheken.

2. Hoe wordt jouw inkomen beoordeeld?

Tijdens het hypotheekgesprek wordt er altijd gekeken naar wat je kunt lenen. Maar hoe wordt jouw inkomen beoordeeld? En hoe bestendig is je inkomen? Hiermee wordt de kans bedoeld dat je dit inkomen ook de komende jaren hebt. Anders kom je over een aantal jaren misschien in de problemen met het betalen van je hypotheek. Heb je bijvoorbeeld een vast contract of zoek je een hypotheek zonder vast contract? Of ben je zzp'er of flexwerker?

3. Waarom mag je verschillende bedragen lenen bij banken?

Er zijn in Nederland een groot aantal aanbieders van hypotheken. Iedere bank heeft weer andere voorwaarden. Ook jouw hypotheekbedrag kan daarom sterk verschillen per aanbieder. Gelukkig hebben wij een rentevergeljker, hierin zie je precies per bank alle voorwaarden. Dit hebben we samen met Consumentenbond voor je uitgezocht.

Hypotheekrentes vergelijken

4. Hoe lang zet je de rente vast?

Bij een hypotheek betaal je ook maandelijks rente. Bij het afsluiten van je hypotheek kun je kiezen hoe lang je de rente wilt vastzetten. Dit heet de rentevaste periode (RVP). Veel mensen zetten 't op het moment lang vast omdat de rentes laag staan. Jij en je adviseur gaan het hier zeker even over hebben tijdens het hypotheekgesprek.

Lees om je voor te bereiden eens onze renteverwachting.

5. Welke maandlasten passen het beste bij je inkomen?

Hoeveel kun je maandelijks missen naast al je andere uitgaven? In de berekening van je maximale hypotheek wordt er altijd gekeken naar een maandbedrag dat voor jou op te brengen is. Je mag geen onverantwoord hoge bedragen lenen. Denk voor je het gesprek aangaat alvast hoeveel je denkt te kunnen missen per maand. Of bereken de hypotheek maandlasten bij een huis dat je op het oog hebt met onze tool.

Gratis hypotheekgesprek inplannen

6. Hoeveel eigen geld heb je nodig?

Als je een hypotheek afsluit, heb je altijd eigen geld nodig. Je mag vanaf 2018 maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Terwijl er altijd extra aankoopkosten zijn bij een huis. Gemiddeld komt er zo'n 6% bij als je bestaande bouw koopt. Bij nieuwbouw is het gemiddeld 4%. Hoeveel eigen geld je nodig hebt, hangt dus af van het huis dat je gaat kopen.

7. Mogen jouw ouders helpen met de hypotheek?

Misschien zijn je ouders in de positie om een steentje bij te dragen aan de koop van je nieuwe huis. Dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen en mag tot een bepaalde hoogte belastingvrij. Het bedrag verandert per jaar. Vraag ernaar tijdens je hypotheekgesprek.

En lees alvast dit artikel over een hypotheek met hulp van je ouders.

8. Hoe werkt het met een verbouwing?

Ook dit is een handig onderdeel om te bespreken tijdens je hypotheekgesprek. Want heb je een leuk huis gevonden, maar moet er nog wel het een en ander verbouwd worden? Dan kun je hier ook geld voor lenen. Dit heet een bouwdepot. Je leent dan extra geld om te verbouwen. Hier zijn natuurlijk wel regeltjes aan verbonden.

Lees meer over het bouwdepot.

9. Hoe zit het met erfpacht?

Heb je al op Funda zitten kijken naar huizen? Grote kans dat je dan het woord 'erfpacht' bent tegengekomen. Als je een huis koopt met erfpacht betekent het dat je geen eigenaar wordt van de grond. Die moet je daarom pachten (zie het als een soort huren). Vaak heb je de mogelijkheid om de erfpacht (deels) af te betalen. Dan betaal je straks maandelijks minder voor de pacht.

Lees hier meer over de erfpacht en je hypotheek.

10. Wat betekent een huis met VvE?

VvE staat voor Vereniging van Eigenaars. Als je een appartement koopt, word je automatisch lid van de VvE. Je betaalt hier maandelijks een bedrag voor. Hiervan wordt het onderhoud aan de gemeenschappelijke ruimtes betaald. De bank wilt wel zeker weten dat het pand goed onderhouden wordt natuurlijk. Het huis waar jij in gaat wonen is namelijk het onderpand voor de hypotheek.

Lees meer over de VvE.

11. Heb je recht op NHG?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Het is een initiatief van de overheid om het makkelijker te maken voor starters om een huis te kopen. Hoe het werkt? NHG garandeert de bank dat ze het eventuele verlies van de bank dekken mocht je onverhoopt niet meer in staat zijn om de hypotheek te betalen en het huis met verlies moet worden verkocht. Er is een kostengrens aan de NHG, omdat deze bedoeld is voor starters. De hypotheek mag niet hoger dan 435.000 euro zijn.

Lees meer over NHG.

12. Hoeveel kost een hypotheekgesprek en hypotheekadvies?

Bij Frits rekenen we met vaste tarieven: 2.300 euro als je je eerste huis gaat kopen en 2.650 euro als je een volgend huis gaat kopen of gaat oversluiten. Ben je ondernemer? Dan komt er 400 euro bij. Je betaalt dus niet voor het hypotheekgesprek maar pas als er een renteaanbod wordt aangevraagd. No cure no pay heet dit.

Ben je klaar voor het hypotheekgesprek?

Zo, nu weet je wat je allemaal kunt vragen aan je adviseur tijdens het gratis hypotheekgesprek. Geen zorgen: als je een vraag vergeet dan komt je adviseur er vaak zelf mee. Weet je wat je ook gelijk tijdens je eerste gesprek kunt vragen? Ons Biedcertificaat. Dit is een certificaat waarin onze adviseur verklaart tot welk bedrag je kunt bieden. Dit geeft de verkopende partij zekerheid dat je in staat bent om het huis te betalen. Zo heb je een streepje voor!

Hypotheekgesprek inplannen
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Bertrick van der Steege

Bertrick geeft al bijna twee jaar hypotheekadvies bij Frits. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwwoning, een startershypotheek of het verhogen van je hypotheek. Bertrick kijkt graag naar.. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

12/03/2024

Ontbindende voorwaarden, let op deze 5 dingen voor je tekent voor je huis

19/02/2024

Hypotheek na overlijden

19/02/2024

Hypotheek verlengen op oudere leeftijd

10/01/2024

Wat is een aflosnota? En hoe vraag je die aan?

10/01/2024

Een recreatiewoning kopen: hoe regel je financiering?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.