Hoeveel eigen geld heb je nodig voor een hypotheek?

Als je een huis koopt, heb je eigen geld nodig. Maar hoeveel precies? Deze pagina geeft je een overzicht van waar je eigen geld naar toe gaat als je een hypotheek neemt. Ook kun je berekenen hoeveel eigen geld je nodig hebt naast je hypotheek.
stopwatch

5 min

calendar
5 januari 2024
eye

36576

Eigen geld nodig voor je hypotheek

Als je een hypotheek afsluit, mag je 100% van de woningwaarde lenen. Dit is wettelijk vastgelegd. Maar je bent naast de koopprijs van je huis ook geld aan andere dingen kwijt, zoals een notaris of taxateur. Daarnaast ben je ook een flink bedrag kwijt aan overdrachtsbelasting in de meeste gevallen. Op deze pagina kun je lezen hoeveel eigen geld je nodig hebt voor je hypotheek. Ook kun je zien dat er een groot verschil is met nieuwbouw.

Zoveel heb je nodig bij bestaande bouw

Advies- en bemiddelingskosten

De kosten voor hypotheekadvies en bemiddeling verschillen per adviseur. Bij Frits kost het in totaal 2.300 euro als je je eerste huis gaat kopen en 2.650 euro als je je volgende woning gaat kopen of gaat oversluiten. Als je ondernemer bent, komt daar 400 euro bij.

Lees meer over de kosten bij hypotheekadvies

Taxatiekosten 600 euro

Om de woningwaarde te bepalen moet je huis worden getaxeerd. De bank wil altijd zo'n taxatie hebben, behalve bij nieuwbouw. De taxatiekosten via Frits zijn 600 euro .

Lees meer over de taxatie

Overdrachtskosten (0-2%) 

Wanneer je bestaande bouw koopt dan betaal je overdrachtsbelasting. Vanaf 2021 is de overdrachtsbelasting voor starters tussen de 18 en 35 afgeschaft, mits je huis onder de 510.000 euro is. Ook als doorstromer betaal je dan geen overdrachtsbelasting als je in deze leeftijdscategorie valt en nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van de startersvrijstelling.

Bij nieuwbouw is er geen sprake van een overdracht omdat je de eerste bewoner bent, daarom hoef je dus geen overdrachtsbelasting te betalen.

Notariskosten 1.399 euro

Bij bestaande bouw laat je door de notaris twee aktes opmaken:

Bouwkundige keuring (optioneel) 375 euro

Heb je de koop van je huis afgerond? Dan is het een goed idee om een bouwkundige keuring te laten doen. Zo heb je meer kans om eventuele verborgen gebreken te vinden.

Lees meer over de bouwkundige keuring

Bankgarantie (optioneel) 300 euro

Als je een huis hebt gekocht dan ga je een hypotheek proberen te regelen. Lukt dit niet? Dan ben je de verkoper 10% van de koopprijs schuldig, de waarborgsom noemen ze het. Met een bankgarantie staat de bank garant voor dit bedrag. Dat doen ze niet gratis. Meestal gaat het om 1% van de waarborgsom, dus 0,1% van de koopprijs.

Makelaarskosten (optioneel) 2.450 euro

Zoals je ziet is het inhuren van een makelaar niet bepaald gratis. Je kunt ook zelf naar een huis zoeken natuurlijk. Lees dit artikel over de voor- en nadelen van een aankoopmakelaar.

Kosten voor aanvraag NHG (optioneel) 

Je betaalt voor de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie een keer( 0,60% )van de koopprijs. Borgtochtprovisie wordt het genoemd.

Eigen geld bij nieuwbouw

Advies- en bemiddelingskosten

De kosten voor hypotheekadvies en bemiddeling verschillen per adviseur. Bij Frits kost het in totaal 2.300 euro als je je eerste huis gaat kopen en 2.650 euro als je je volgende woning gaat kopen of gaat oversluiten. Als je ondernemer bent, komt daar 400 euro  bij.

Lees meer over de kosten bij hypotheekadvies

Notariskosten 864 euro

Bij nieuwbouw ben je de eerste bewoner dus hoef je geen leveringsakte op te laten maken. Je gaat wel naar de notaris voor:

  • Een hypotheekakte 

Opleveringskeuring (optioneel) 250 euro

Is je nieuwbouwhuis helemaal af? Dan kun je kiezen voor een opleveringskeuring. Zo maak je de kans kleiner dat je verborgen gebreken over het hoofd ziet.

Lees meer over zo'n opleveringskeuring

Makelaarskosten (optioneel) 2.450 euro

Zoals je ziet is het inhuren van een makelaar niet bepaald gratis. Je kan ook zelf zoeken natuurlijk. Lees mijn artikel over de voor- en nadelen van een aankoopmakelaar.

Kosten voor aanvraag NHG (optioneel) 

Je betaalt voor de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie een keer 0,6% van de koopprijs. Borgtochtprovisie wordt het genoemd.

Hoeveel eigen geld je nodig hebt, hangt af van het huis

Naast je hypotheek heb je dus nog behoorlijk wat eigen geld nodig om een huis te kopen. Zoals je kunt zien in het overzicht hierboven zijn bepaalde kosten afhankelijk van de koopprijs. Andere kosten zijn bij ieder huis hetzelfde. Hierdoor gaat het percentage dat je aan eigen geld moet hebben omlaag als je huis duurder is, terwijl je in absolute zin wel meer betaalt.

Biedcertificaat

Zelfs al heb je wat eigen geld en kun je een goede hypotheek regelen, is de markt krap. Iedereen biedt tegen elkaar op en het is een frustrerend proces. Om net wat meer kans te maken bij het bieden, heeft Frits een Biedcertificaat dat je kan helpen. Dit certificaat is gratis en hierin verklaart een adviseur van Frits tot welk bedrag je kunt bieden. Dit geeft de verkopende partij zekerheid dat je in staat bent om het huis te betalen en versterkt dus je positie.

Bereken direct wat jij kunt lenen

Maximale hypotheek berekenen met eigen geld?

Nu weet je meer over hoeveel eigen geld je nodig hebt voor het kopen van een huis. Heb je geen eigen geld? Lees dan het artikel over het kopen van een huis zonder eigen geld. Wil je je hypotheek berekenen met eigen geld? Je kunt hiervoor de rekentool van Frits gebruiken. Heb je nog andere vragen? Je kunt ze gratis stellen aan de adviseurs van Frits. Zij staan altijd voor je klaar en helpen je met je hypotheek van A tot Z. Zo weet je zeker dat je goed zit.

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Bertrick van der Steege

Bertrick geeft al bijna twee jaar hypotheekadvies bij Frits. Of het nu gaat om het kopen van een nieuwbouwwoning, een startershypotheek of het verhogen van je hypotheek. Bertrick kijkt graag naar.. Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

14/03/2024

Hypotheek voor een garagebox

Wat is een vastgoed hypotheek?

Hypotheek voor huis in het buitenland

19/02/2024

Wat is een seniorenhypotheek?

19/02/2024

Wat is een zakelijke hypotheek?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.