Waarom 2017 het jaar van het oversluiten is

Er worden 30% meer hypotheken overgesloten in 2017 dan in het jaar ervoor. 2017 lijkt een recordjaar te worden voor het oversluiten van hypotheken. Volgens onderzoek van IG&H blijkt dat in de eerste 6 maanden van 2017 ruim 36.800 mensen een hypotheek hebben overgesloten. Dat is een groei van ruim 30% ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Ruim 26% van de mensen die een hypotheek afsluit is een oversluiter.

stopwatch

4 min

calendar
9 mei 2017
eye

2750

Waarom worden er zoveel hypotheken overgesloten?

Frits ziet een aantal redenen waarom er in 2017 zoveel hypotheken worden overgesloten.

  1. De langetermijnrente is momenteel extreem laag
  2. De berekening van hypotheekboetes is naar beneden bijgesteld
  3. 2007 was een topjaar in hypotheken. Meeste mensen hebben een rentevaste periode van 10 jaar, dus veel rentevaste periodes lopen eindigen.

Langetermijnrentes extreem laag

De langetermijnrente is extreem laag. De 20-jaars rente staat nu op 2,35% (NHG) en dat is historisch ongekend. De verwachting is dat de hypotheekrentes op termijn zal gaan stijgen. Veel mensen zien 2017 dan ook als hét moment om de hypotheeklasten voor een langere termijn vast te zetten, ook al moeten ze daar een boete voor betalen. De zekerheid van lage lasten is voor veel mensen vooral aantrekkelijk omdat de meeste banken de mogelijkheid bieden om de hypotheek mee te nemen als je verhuist.

Nieuwe boeteberekening

Doordat Ikbenfrits vorig jaar de banken aanklaagde vanwege te hoge boeteberekeningen bij oversluiten van hypotheken is er veel veranderd. De AFM heeft Ikbenfrits in het gelijk gesteld en de banken zijn verplicht om de boeteberekening aan te passen. Hierdoor zijn de boetes bij oversluiten in veel gevallen een stuk lager geworden. Lagere boetes zorgen er voor dat mensen eerder geneigd zijn om hun hypotheek over te sluiten.

10 jaar na begin van de crisis

In 2008 stortte de financiële markten in. De wereldwijde crisis werd veroorzaakt door inhalige banken die oninbare hypotheken verkochten in de VS. Daarmee kwam een kettingreactie op gang. Ook in Nederland daalden daardoor de huizenprijzen en het aantal nieuwe hypotheken. 2007 geldt daarom als het laatste topjaar voor hypotheken. Omdat veel mensen de hypotheek voor 10 jaar vastzetten eindigen veel rentevaste periodes dit jaar.

Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Michiel Lensink

Bij Frits was Michiel verantwoordelijk voor de strategie van het bedrijf. Hij is mede- oprichter van het bedrijf. De reden waarom hij startte met Frits is omdat hij inzag dat er weinig transparantie.. Lees verder

Meer lezen over Hypotheeknieuws

21/07/2023

Update labelstapelaars: Kifid keurt omzeilen eensporig rentebeleid goed

17/03/2023

Dalende huizenprijzen: 1 op 3 nieuwbouwkopers in problemen

21/01/2023

DUO trapt na: tijdelijk minder hypotheek voor pechgeneratie

5/12/2022

Kwart huizenbezitters kan hypotheeklasten verlagen met nieuwe taxatie

3/11/2022

Voor bijna iedereen daalt de maximale hypotheek in 2023

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.