Een hypotheek als zzp'er: dat moet beter kunnen

05 oktober 2017 2757x

Bij welke banken kan ik terecht als zzp'er? Wat moet ik allemaal op orde hebben om een hypotheek aan te vragen? Hoe zit het met de regels voor zzp'ers? Hoe hou ik dat allemaal bij? Allemaal vragen die wij steeds vaker krijgen. Daarom hebben we ons een nieuw doel gesteld: een hypotheek als zzp'er moet beter kunnen.

Stijn Janmaat

Steeds meer zzp'ers

We kregen afgelopen jaar steeds meer zzp'ers als klant. Niet zo gek. Want er werken meer dan een miljoen mensen als zzp'er in 2018. Het inkomen van een zzp'er is de winst uit de onderneming. Dit vinden hypotheekverstrekkers vaak ingewikkeld. Mensen in loondienst vinden ze veiliger en daarom krijgen die sneller een hypotheek. Maar daar willen we het bij Ikbenfrits niet bij laten zitten. Daarom zeg ik het nog maar eens: een hypotheek als zzp'er moet beter kunnen.

Snel weten waar je aan toe bent

We merkten dat de zorgen van een zzp'er over de hypotheek heel anders zijn dan die van mensen in loondienst. 'Kan ik überhaupt een hypotheek krijgen?' is de vraag die door veel hoofden van ondernemers spookt. Ik kan banken niet dwingen om je als zzp'er een hypotheek te geven. Maar ik kan je wel snel duidelijkheid geven over je situatie. En je helpen met het hele proces. Stap voor stap. Zodat jij het zelf ook begrijpt. Logisch toch?

Een hypotheek als zzp'er, dat gaan net iets anders

"Elk jaar komen er meer zzp'ers bij omdat de arbeidsmarkt aan het veranderen is," zegt Lexane. Ze is een van onze zzp-hypotheekexperts. "Banken zijn hier heel erg mee bezig. Alleen behandelen ze zzp'ers allemaal wel op een andere manier. Wat voor hypotheek je kan krijgen bij welke bank verschilt daarom enorm."

Alle banken hebben in hun voorwaarden staan hoe ze met zzp'ers omgaan. Maar vaak niet duidelijk. Daarom ben ik dat gaan uitpluizen. Gewoon mailen naar banken. En álle kleine lettertjes lezen. Toen heb ik de voorwaarden van al die banken op een rij gezet. En daarmee een slimme tool gebouwd. Zo kan je in een paar minuten tijd zien bij welke bank je terecht kan met jouw cijfers. Ik heb bijvoorbeeld uitgezocht welke banken het voordeligst zijn, afhankelijk van jouw inkomen en hoeveel jaar je al bezig bent. Wist je trouwens dat je ook al na 1 jaar werken als zzp'er een hypotheek kan krijgen? Met mijn tool beantwoord ik de volgende vraag die je als zzp'er waarschijnlijk hebt: 'Bij welke banken kan ik het meeste lenen onder de laagste rente en de gunstigste voorwaarden?'

Waarom wil ik zzp'ers graag helpen?

"Niet lang geleden waren we zelf zzp'er toen we begonnen met Ikbenfrits. Sommigen zijn het nog steeds. Dus zelf waren we ook geïnteresseerd in hoe het nou precies zit. Uitzoeken hoe een hypotheek als zzp'er in zijn werk gaat is dus deels eigen belang. Noem het een win-win-situatie," zegt mede-oprichter Thomas de Leeuw.

Als ondernemers onder elkaar begrijp ik dat je wel meer dingen aan je hoofd hebt. Bijvoorbeeld je zaak runnen. Dat kost al tijd genoeg. Kopzorgen om een hypotheek kunnen je als zelfstandige beter bespaard blijven. Ik heb hieronder een lijstje gemaakt met wat ik allemaal heb uitgezocht voor zzp'ers. Dan kan je beter voorbereid en met een gerust hart op huizenjacht.

Wat heb ik uitgezocht?

Ik begin met waar ik het meest trots op ben: de rekentool waarmee je zelf binnen een paar minuten weet welke bank je accepteert.
De tool 'Hypotheek zzp berekenen'

Hiernaast heb ik een flink aantal artikelen geschreven waarvan ik denk dat je er wat aan hebt:

Hypotheek voor zzp’ers, de 7 valkuilen waar je op moet letten
Zzp documenten, wees NIET te laat met deze papieren
Hypotheek na 1 jaar zzp
Hypotheek zzp, hoe krijg ik die? Een stappenplan

Aan de slag

Ik hoop dat je nu een beter beeld hebt van het hele proces van een hypotheek als zzp'er. Aangezien de hypotheekaanvraag voor een zzp'er wat meer voeten in de aarde heeft is het een goed idee om in een vroeg stadium contact te zoeken met een van mijn adviseurs. Zij zijn namelijk experts op het gebied van zzp-hypotheken. Dan kan je je persoonlijke situatie voorleggen in een gratis kennismakingsgesprek.

Auteur: Stijn Janmaat

Stijn Janmaat

Stijn is afgestudeerd op de richting Interaction Design van de opleiding Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Bij Frits heeft hij zich ontpopt als een manusje van alles: development, marketing, tafeltennis-koning, portretfotografie van het team, you name it. Jouw ervaring op de website beter maken is wat hem drijft.