Een hypotheek afsluiten in 2020, dit gaat er veranderen

Elk nieuw jaar veranderen er weer een aantal dingen in hypothekenland en dit jaar is dat niet anders. In 2020 werken sommige dingen net iets anders dan in 2019. Hier lees je over de belangrijkste veranderingen.

stopwatch

5 min

calendar
8 december 2020
eye

3143

Versnelde afbouw hypotheekrenteaftrek

Bij de belastingaangifte kan je elk jaar een deel van de rente die je betaalt over je hypotheek terug krijgen van de Belastingdienst. Dit heet hypotheekrenteaftrek. In de praktijk bleek deze regeling voor mensen die veel verdienen meer voordeel op te leveren dan voor mensen met lagere inkomens. Hypotheekrenteaftrek wordt dan ook wel eens spottend een ‘rijkelui-subsidie’ genoemd. In 2014 is daarom de zogenaamde ‘tariefcorrectie’ ingevoerd, waarbij het percentage dat aftrekbaar is ieder jaar wordt verlaagd met 0,5%. Vanaf komend jaar wordt deze afbouw versneld en wordt de hypotheekrenteaftrek met 3% per jaar afgebouwd. Waar het maximale percentage in 2019 op 49% lag, ligt dat in 2020 op 46%.

Bereken direct wat jij kunt lenen

NHG: een nieuwe kostengrens

Elk jaar wordt er een nieuw NHG kostengrens vastgesteld. Dit is het maximale bedrag waarop je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af kan sluiten. Deze kostengrens wordt bepaald aan de hand van de gemiddelde koopsom in Nederland van het jaar ervoor. In 2019 lag de NHG kostengrens op 290.000 . In 2020 is dit bedrag 310.000 . Investeer je in energiebesparende voorzieningen? Dan is de kostengrens iets hoger. Je kunt dan tot een bedrag van 328.600 een hypotheek met NHG afsluiten.

Maximale hypotheek berekenen
Biedverzekering

Versla de huizenmarkt: ruim 4x meer kans op een winnend bod met onze Biedverzekering

Met onze Biedverzekering heb jij een streepje voor tijdens het bieden op jouw droomhuis. Je kunt met onze Biedverzekering zelfs bieden zonder voorbehoud van financiering!

 
Biedverzekering aanvragen
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Casper van Groos

Casper speelt graag met woorden. Moet er iets gebeuren met tekst? Dan is hij er als de kippen bij. Wanneer hij niet aan het schrijven of verbeteren is, legt Casper de banken het vuur aan de schenen.. Lees verder

Meer lezen over Algemeen

23/08/2023

Toetsingsinkomen: zo wordt het berekend

18/08/2023

Huis erven en de erfbelasting

10/07/2023

Een huis tekenen? Zo gaat dat het makkelijkst

10/07/2023

Execution only: zelf een hypotheek afsluiten

6/07/2023

Het verschil tussen een financieel adviseur en hypotheekadviseur

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.