Krediethypotheek: hoe zit dat in elkaar?

Een krediethypotheek is een hypotheek die alleen bedoeld is voor mensen die al een koophuis hebben. Je kunt hier namelijk de overwaarde van je huis mee benutten. Benieuwd hoe dat precies werkt?

stopwatch

5 min

calendar
19 mei 2021
eye

1614

Bereken direct wat jij kunt lenen

De krediethypotheek

Wanneer je overwaarde hebt op je koophuis, kun je ervoor kiezen om een krediethypotheek af te sluiten. Dit is eigenlijk een doorlopend krediet maar dan met als onderpand jouw huis. Je kunt met een krediethypotheek alvast de overwaarde gebruiken van je huis voor eigen gebruik, zoals een aanvullend inkomen of een schenking voor de kinderen. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden aan deze hypotheek, zo kun je maximaal tot 50% van de woningwaarde lenen met een losse krediethypotheek en wordt er getoetst of je de rentelasten kunt dragen met genoeg inkomen.

De voor- en nadelen van een krediethypotheek

Er zijn een paar voordelen te noemen bij de krediethypotheek. Zo kun je heel flexibel bedragen opnemen en boetevrij aflossen tot aan het afgesproken bedrag. Daarnaast betaal je alleen rente over het bedrag dat je hebt opgenomen.

Ook zijn er een aantal nadelen te noemen bij deze hypotheekvorm. Je betaalt een variabele rente bij de krediethypotheek en dit is vaak een hogere rente dan bij een normale hypotheek met aflossing. Ook heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek bij deze hypotheek, omdat de hypotheek in box 3 valt. Dat betekent dat je ook de verplichte taxatiekosten niet mag aftrekken net zoals eventueel hypotheekadvies.

Waar kun je zo'n hypotheek afsluiten?

Er zijn niet veel banken meer waar je een krediethypotheek kunt afsluiten. De enige banken die dit nog verstrekken zijn de Rabobank met de KeuzePlus Hypotheek, Woonfonds en bij de SNS (als de aanvraag verloopt via een hypotheekadviseur. Ook kun je bij ING een krediethypotheek afsluiten, alleen komen hier veel extra voorwaarden bij kijken.

Frits fixt 't

Overweeg jij om de overwaarde van je huis te gebruiken met een krediethypotheek? Laat je dan goed voorlichten door één van onze adviseurs. Deze kijkt naar jouw financiële plaatje en bekijkt of dit de meest gunstige optie is. Misschien is er namelijk wel een betere optie waar je nog niet aan gedacht had, zoals het verhogen van je hypotheek bijvoorbeeld. Wil je bellen om te kijken wat voor jou het beste is? Laat hieronder je nummer achter en voor je 't weet heb je een adviseur aan de telefoon. Tot snel!

Gratis hypotheekgesprek inplannen
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Bénine Bijleveld

Bénine heeft voor verschillende food merken gewerkt. Ze zorgde ervoor dat deze merken goed zichtbaar waren online en op social media, met als uiteindelijk doel het vergroten van de merkbekendheid... Lees verder

Meer lezen over Hypotheek afsluiten

Huis verkopen aan kind

Hoeveel eigen inleg heb je bij een hypotheek?

Kun je jouw loonsverhoging meenemen in de hypotheek?

Heeft ouderschapsverlof gevolgen voor de hypotheek?

Zo leen je niet teveel: alles over de financieringslastnorm

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.