Op deze manier kunnen duurhuurders een hypotheek krijgen

calendar
18 februari 2022
Bereken direct wat jij kunt lenen

Wanneer heb je 't over duurhuurders?

Duurhuurders zijn mensen die minstens een derde van hun (netto) inkomen uitgeven aan huur. Dat is een flink bedrag! In veel gevallen kunnen deze mensen wel een hypotheek krijgen, maar niet hoog genoeg om op deze oververhitte huizenmarkt een huis te kunnen kopen. Een lastige situatie die voor veel irritatie zorgt. Want waarom kun je wel zo'n hoge huur betalen, maar niet een huis kopen wat veel lagere maandlasten met zich meebrengt? Dit komt door de wet.

Daarin staan de strenge voorwaarden waar banken zich aan moeten houden, voordat ze een hypotheek geven. Het doel hiervan is om te voorkomen dat mensen betalingsproblemen krijgen en hun hypotheek niet meer kunnen betalen.

Hoe zit het bij jou?

Sommige duurhuurders kunnen wel kopen met de normale hypotheekregels. Je kunt zelf heel makkelijk berekenen hoeveel hypotheek je kunt krijgen met onze rekentool.

Maximale hypotheek berekenen

 

Hoe komen duurhuurders in aanmerking voor een hypotheek?

Er is dus begin 2022 een proef gestart voor duurhuurders die graag een huis willen kopen. De bank gaat niet alleen kijken naar je inkomen, maar ook naar je huurverleden. Zo kun je nu hopelijk wel een hypotheek afsluiten.

Om als duurhuurder voor een hypotheek in aanmerking te komen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Dit zijn de belangrijkste:

  • Je huurt in de vrije sector en betaalt maandelijks een relatief hoge huur.

  • De afgelopen 36 maanden ben je een huurder geweest in Nederland. Dit kun je aantonen met een huurcontract.

  • Je heb de afgelopen 24 maanden geen huurachterstanden gehad. Dit kun je aantonen met bankafschriften.

  • Je inkomen en vermogen zijn stabiel gebleven.

 

Wij willen je helpen

Voldoe je aan de voorwaarden die hierboven voor duurhuurders worden genoemd? Dan kunnen wij je helpen met het vinden van de beste hypotheek! Tijdens een gratis hypotheekgesprek neemt onze adviseur je mee door alle opties. Op zo’n manier dat jij het kunt navertellen. Met jouw persoonlijke dashboard als handige spiekbrief. Laat je weten wanneer we je kunnen bellen?

Gratis afspraak maken
Frame 10 (2)

Bellen met een expert

Wil jij jouw situatie bespreken met één van onze gecertificeerde hypotheekadviseurs? Laat dan je nummer achter. Op een tijd die jou uitkomt word je gebeld en kun je al je vragen stellen. In het gratis eerste gesprek wordt al 80% besproken.
Mogen wij je helpen?
popup_Image

Laat je liever iets achter?

Vond je deze informatie nuttig?

Thomas de Leeuw

Thomas is ingenieur vanuit z’n opleiding en tijdens zijn tijd aan de TU Delft werd hij verliefd op ondernemen. Zo startte hij zijn eerste bedrijf in zonne-energie terwijl hij nog studeerde. Thomas.. Lees verder

Meer lezen over Huis kopen

24/11/2022

Wanneer hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen in 2022?

24/11/2022

Overbruggingskrediet, hoe werkt 't en hoe vraag ik het aan?

24/11/2022

NHG grens 2023

24/11/2022

Hoe werkt een bouwdepot? Lees er alles over

23/11/2022

Een appartement kopen, wat komt erbij kijken?

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief boordevol tips, hypotheeknieuws en aanbevelingen.