Stappenplan Huis Kopen: in 10 stappen naar je eerste huis

Van wegdromen op Funda tot de verhuizing naar je eerste eigen huis. Met het stappenplan van Ikbenfrits weet je precies wat je moet doen.

Stappenplan huis kopen, stap 1:

Wat is je budget?

De allereerste stap uit het Stappenplan Huis Kopen is bekijken hoeveel je kan uitgeven aan een huis. Om hierachter te komen kun je de gratis rekentool van Ikbenfrtis gebruiken. Dan heb je binnen 2 minuten een beeld. Hou er daarnaast rekening mee dat je eigen geld nodig hebt voor bijkomende kosten, zoals de notaris. Hulp nodig? Regelmatig organiseert Ikbenfrits webinars. Daarin wordt precies uitgelegd wat er bij een huis kopen komt kijken.

Op zoek naar een woning? Gebruik mijn handige rekentools
Stappenplan huis kopen, stap 2:

Je kasboekje op orde

Je inkomen is een belangrijke maatstaf om te kijken hoeveel je kan lenen. Hiernaast zijn ook je uitgaven van invloed. Heb je bijvoorbeeld een studieschuld of een creditcardschuld? Breng dit in kaart, dan kun je er rekening mee houden in de berekening van wat je kan lenen. Heb je al een huis op het oog? Maak dan alvast een begroting.

Frits heeft een droom
Stappenplan huis kopen, stap 3:

De speurtocht

Het zoeken naar een huis is natuurlijk het leukste onderdeel van je avontuur. Toch kan het een hele klus zijn. Je kan er voor kiezen om je een handje te laten helpen door een makelaar. Die kost wel wat geld maar neemt je veel werk uit handen. Benieuwd wat een makelaar voor jou kan doen? Lees dan meer over de voor- en nadelen van een makelaar op een rij.

Ik ben eerlijk
Stappenplan huis kopen, stap 4:

De deur uit

Als jij of je makelaar een aantal goeie kandidaten heeft gevonden dan wordt het tijd om te bezichtigen. Het is fijn om goed voorbereid op pad te gaan. Tijdens een bezichtiging kijk je niet alleen of je favoriete boekenkast in de woonkamer past. Het is ook de tijd om kritische vragen te stellen aan de verkoper over de staat van het huis en de buurt. Om je voor te bereiden is het goed om te kijken naar de 5 dingen waar je op moet letten bij een bezichtiging. Ook vind je hier meteen een handige checklist.

H3---Kiezen-van-een-bank
Stappenplan huis kopen, stap 5:

Het grote spel

Heb je een huis gevonden dat aan al je eisen voldoet? Of aan de meeste? Dan wordt het tijd voor een bod. Ikbenfrits helpt je graag met het bepalen van je openingsbod. Ga je voor een huis in de Randstad? Lees dan dit artikel over bieden op een huis in een krappe markt.

Ik ben een outsider

Heb je een nieuwbouwhuis op het oog?

Lees alles over de bouw van je huis, bouwrente, de oplevering en natuurlijk je Hypotheek Nieuwbouw.

Lees meer over nieuwbouw hypotheek

Stappenplan huis kopen, stap 6:

Serieus checken

Heb je het winnende bod uitgebracht? Dan moet je voor je tekent nog wat formaliteiten afronden. Als je een hypotheek wilt dan wil de bank zeker weten dat je huis in goede staat verkeerd. Het huis is namelijk het onderpand voor de hypotheek. Je bent volgens de wet ook verplicht om de woning te onderzoeken. Met een bouwkundige keuring door een expert sta je een stuk sterker.

Ik ben vindingrijk
Stappenplan huis kopen, stap 7:

Een krabbel

Alles gecheckt? Dan komt er een spannend moment: je tekent het voorlopig koopcontract. Let op deze 9 dingen voor je dat doet. Kijk ook goed naar de ontbindende voorwaarden. Dit zijn voorwaarden die ervoor zorgen dat het contract vervalt. Krijg je bijvoorbeeld de hypotheek niet op tijd rond? Dan hoef je je niet blauw te betalen aan de verkoper.

Samen kiezen we de juiste hypotheek
Stappenplan huis kopen, stap 8:

Bellen met je adviseur

Koopcontract getekend? Dan is het nu tijd voor een hypotheek! Ikbenfrits helpt je hier natuurlijk graag bij. Mijn adviseurs helpen je stap voor stap in een gratis bel-afspraak. Wil je je alvast goed voorbereiden? Lees dan welke 12 vragen je moet stellen aan je adviseur. Of kijk op welke 4 dingen je moet letten voor je überhaupt een adviseur kiest.

Online hypotheek afsluiten
Benieuwd hoe jouw hypotheek er straks uitziet? Maak een gratis afspraak
Stappenplan huis kopen, stap 9:

Je krijgt de sleutels

Als dan ook de hypotheek rond is dan ga je naar de notaris. Hier teken je twee aktes. Een voor de hypotheek, dit is tussen jou en de bank. En een voor de overdracht, dit is tussen jou en de verkoper. Ook een notaris kan Ikbenfrits voor je regelen. Hier kan je naar vragen in het gesprek met jouw hypotheekadviseur.

Eerste huis kopen? Samen regelen we de startershypotheek!
Stappenplan huis kopen, stap 10:

Beginnen met inrichten

Wanneer je hypotheek en de overdracht in kannen en kruiken zijn dan is het moment dan eindelijk daar: je kan beginnen met inpakken en verhuizen. Gefeliciteerd! Je kan het helemaal zelf regelen of een verhuisbedrijf inschakelen. In dat geval zijn je spullen verzekerd. Veel succes!

Verhuizen met advies van Frits