In 10 stappen naar een nieuw huis

Het kopen van een huis doe je niet iedere dag. Dit zijn de stappen die je moet doorlopen.

1.¬†Ori√ęnteren

Voordat je naar huizen gaat kijken is het belangrijk te weten wat het budget is voor je eerste woning. Op deze manier kun je in de juiste prijsklasse zoeken. Jouw budget hangt af van verschillende factoren, waarvan het inkomen en je (studie)schulden het belangrijkste zijn.

Naast de koopprijs heb je ook andere kosten als je een huis koopt. Denk aan overdrachtsbelasting, notariskosten, makelaarskosten e.d.

Ikbenfrits heeft tools ontwikkeld die een goede schatting geven van de maximale hypotheek die je kan krijgen en de kosten waar je rekening mee moet houden.

2. Hypotheek voorbereiden

Behalve de koopprijs van je huis, zijn er verschillende kosten waar je rekening mee moet houden, zoals de overdrachtsbelasting, notariskosten, de taxatiekosten, advieskosten e.d. Als je nog een studieschuld hebt, kan dit een behoorlijke effect hebben op je maximale hypotheek.

Frits, als hypotheekadviseur, loopt graag even jouw hypotheekmogelijkheden met je door voordat je op zoek gaat naar een huis. Dan weet je zeker welk huis je kan kopen en waar je rekening mee moet houden.

Als je zelf niet genoeg geld hebt om de eigen bijdrage te betalen, is het misschien mogelijk dat je ouders je helpen. We kunnen je informatie geven over de beste manier om dit te organiseren.

3. Makelaar

Een aankoopmakelaar kan je veel werk uit handen nemen en kan handig zijn bij bijvoorbeeld de waardebepaling en onderhandeling voor het koopcontract van je huis. De meeste mensen regelen de koop van hun huis zelf, maar een makelaar kan een voordeel zijn.

Een makelaar betaal je courtage, wat niet een specifiek bedrag moet zijn volgens de wet. Vraag dus verschillende offertes op en onderhandel over de prijs, zodat je niet teveel betaalt. Hou hierbij rekening dat makelaars vaak een tarief zonder BTW aanhouden. Dit komt er in dat geval nog bovenop.

4. Bezichtigen

Tijdens de bezichtiging kun je een goede indruk van het huis krijgen. Zorg dat je het huis bij daglicht bekijkt, zodat je ook goed zicht hebt op de buitenkant van het huis. Het is belangrijk om elke ruimte in het huis goed te bekijken, van zowel de zolder tot de kruipruimte.

Los van het huis is het ook interessant om naar de buurt te kijken. Is dit een wijk waar je prettig zou wonen? Bel ook bij de buren aan en maak een praatje over het huis en de buurt. Wie weet kunnen zij je extra informatie geven dat jou kan helpen bij het maken van je keuze.

Laat je niet opjagen en neem rustig de tijd om het hele huis en de buurt te bekijken. Slaap er een nachtje over en praat over het huis met familie en vrienden. Ben je bang het huis mooier te maken dan dat het was? Maak foto’s, zodat je niet in de verleiding raakt het huis op te hemelen in je gedachten.

5. Onderhandelen

Als je een makelaar hebt, zal hij of zij de onderhandelingen voor je voeren. Zo niet, dan hebben wij hier een aantal tips wanneer je zelf de onderhandelingen voert. Bepaal van tevoren je maximale bedrag, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Hier moet je ook in meenemen wat je nog aan het huis wil laten doen. Wil je nog verbouwen of klussen aan het huis? Deze kosten komen er dan weer extra bij. Daarnaast is het belangrijk de waarde van het huis te bepalen. Deze kan je makkelijk bij het Kadaster opvragen, zodat je een referentiekader hebt ten opzichte van de vraagprijs.

6. Onderzoeksplicht en bouwkundige keuring

Wanneer je een huis koopt, ben je verplicht zowel juridisch als bouwkundig onderzoek te doen naar het huis dat je wil kopen. Het juridisch onderzoek houdt in dat je moet kijken welke rechten en plichten er op het huis en het erf rusten. Een voorbeeld hiervan is het kettingbeding: de verplichting om iets te doen, zoals de voortuin onderhouden.

Het bouwkundig onderzoek gaat om de staat van het huis. Vereniging Eigen Huis doet onder andere dit soort keuringen. Mochten er ernstige gebreken zijn, dan moet je dat weten voor je het huis koopt!

7. Koopovereenkomst

De koop van een huis moet altijd schriftelijk worden vastgelegd. Dit gebeurt in een contract, wat pas geldig is als zowel jij als de vorige eigenaar van het huis het ondertekend hebben. Na de ondertekening heb je nog 3 dagen bedenktijd. Tijdens deze 3 dagen mag je je nog kosteloos en zonder opgaaf van reden terugtrekken uit de koop. Een voorbeeld van een koopovereenkomst kun je hier vinden.

Als je ontbindende voorwaarden in het contract hebt opgenomen, kun je je, als een van deze voorwaarden zich voordoen, ook nog terugtrekken. Een voorbeeld van een ontbindende voorwaarde is bijvoorbeeld dat¬†je nog niet zeker weet of je je financi√ęn rond krijgt. Het opnemen van dit soort voorwaarden kunnen je voor grote financi√ęle kosten behoeden!

8. Hypotheek afsluiten

Op dit moment is het dan tijd om de hypotheek af te sluiten op het huis dat je koopt. Wij geven je advies over de voor jou meest voordelige hypotheek. Dit hangt niet alleen af van de rentes, maar ook de voorwaarden zijn erg belangrijk.

Om de hypotheek aan te vragen zullen we de benodigde documenten vragen en je in de rest van het proces begeleiden. Vervolgens moet de hypotheekakte langs een notaris, net als de eigendomsakte van het huis.

9. Overdracht

De overdracht is het moment dat het huis officieel van eigenaar wisselt. Vlak hiervoor mag je als toekomstige eigenaar van het huis nog een korte inspectie doen houden. Dan kun je kijken of het huis inderdaad is opgeleverd zoals afgesproken. Hierna ga je samen met de verkoper naar de notaris en tekenen jullie de transportakte. Vanaf nu is het huis van jou!

10. Verhuizen

Zelf verhuizen is uiteraard het goedkoopst, maar dan moet je wel een aantal sterke mannen in de buurt hebben die je kunnen helpen. Je kan de verhuizing ook uitbesteden. Als je een verhuisbedrijf inhuurt, zorgt deze vaak ook voor inpakmateriaal. Daarnaast zijn je spullen tijdens de verhuizing verzekerd. Wel zo veilig.

Eerste huis kopen? Lees meer door een klik op de link.